Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Challah, paine evreiasca
Postat de: RODIMUR in PiineSe frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează...Citeste continuarea
Salata cu macrou afumat si mar
Postat de: mihaelar63 in SalateMarul se spala, se curata de seminte si se feliaza . Morcovul curatat s etaie rondele . Telina se marunteste . Macroul se curata de piele si de oase ....Citeste continuarea
Escalop de caprior cu coniac
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneCarnea de vanat fiind rosie, am lasat-o in apa rece cam 2 ore . Am scos carnea de caprior din apa si am tamponat sa se usuce putin. Carnea se taie in felii subtiri si se...Citeste continuarea
Salata cu ton si portocala
Postat de: mihaelar63 in SalatePortocala s edecojeste si se taie marunt . Salata verde se spala si se taie fasiute . Lasati cateva frunze pentru decor ! Ardeiul iute se taie cubulete . Ceapa...Citeste continuarea
Paine cu secara, lapte si untura
Postat de: mihaelar63 in PiineAm amestecat pentru inceput laptele usor caldut cu zahar , drojdie uscata si untura . Se pun 2 linguri de faina semi-alba , se omogenizeaza si se acopera vasul . Dupa 15...Citeste continuarea
Desert Ciambellone (chec)
Postat de: Adele in DulciuriSe separa galbenusurile de albusuri, se mixeaza albusurile cu un praf de sare , dupa care galbenusurile se mixeaza cu zahar, pana devin spuma si treptat se adauga uleiul sau untul topit. Se...Citeste continuarea
Salata calda de cartofi, piept de...
Postat de: RODIMUR in SalateCartofii se spală și se pun la fiert în coajă. Se taie pieptul de pui sub formă de cubulețe și se prăjește în ulei de măsline, mai întâi acoperit, ca să se...Citeste continuarea
Spanac cu ton
Postat de: mihaelar63 in TonSpanacul se spala. Ceapa si usturoiul se taie in mod grosier. Toate aceste legume se pun sa se inmoaie la aburi. Eu am folosit cuptorul cu microunde [am pus peste...Citeste continuarea
Pate cremos, de casa, cu ficatei si...
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriFicateii se curata de pelite . Pentru ca au fost ficatei gustosi si ,, curati "' de la pasarile de curte nu am mai considerat necesar sa ii tin in lapte sa fie gustosi si fragezi ....Citeste continuarea
Ramen a la Panacris
Postat de: panacris in Supe/CiorbeLegumele se curăță și se pun la fiert întregi, împreună cu carnea de pui și mirodeniile, la foc mediu cca. 60 de minute cu cca. 2000 ml apă rece. Recunosc că am folosit din nou...Citeste continuarea
Piureu de mazare uscata si de fava...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeÎnmuiați mazărea și fava uscată în apă rece timp de cel puțin 3 ore (am lasat o noapte). Clatiti a 2a zi. Puneti-le cu ceapa taiata in 2, cățelul de usturoi și morcovul taiat...Citeste continuarea
Chec din carne/ Meat loaf
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carnePreîncălziți cuptorul la 180 ° C. Rumeniti ceapa tocata si usturoiul in uleiul incins. Adăugați morcovul tăiat rondele mici și subțiri. Amestecați carnea de vită,...Citeste continuarea
Hrisca boabe prajita, cu mere si...
Postat de: ctlina in DulciuriCuratati si dati marul pe razatoare. Puneti 1 l apa la fiert cu un pic de sare. Varsati boabele de hrisca clatite si fierbeti timp de 3-4 minute. Scurgeti. Adaugati untul si indulcitorul si...Citeste continuarea
Salata de ton, caracatita, sardine...
Postat de: panacris in SalateCeapa se curăță, se taie rondele și se așază într-un bol pentru salată. Sardinele, caracatița și tonul se scot din conserve într-o strecurătoare, ca să se scape de...Citeste continuarea
Aperitiv chiftele de pastarnac cu...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriSpălați și curățați păstârnacul și morcovul. Dați-le pe razatoarea cea mare. Se adaugă chimenul, cele 3 brânzeturi și ouăle. Se amestecă totul, se adaugă faina...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu chimen si boia...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriBați ouăle cu un tel, adaugi apa, uleiul, sarea, făina și amesteci bine. Adaugi mirodenii, după plac. Trebuie să obții un aluat ceva mai gros ca la clătite. Încingi bine...Citeste continuarea
Omleta bogata
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriCartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe (mici) și apoi se prăjesc în ulei, la foc mic și înăbușit. Spre sfârșitul preparării, se îndepărtează capacul,...Citeste continuarea
Desert rulada cu crema de unt, unt...
Postat de: panacris in PrajituriAlbușurile se mixează energic cu un praf de sare. Gălbenușurile se amestecă în alt bol, separat cu zahărul brun, zahărul vanilinat și cel aromat, uleiul până ce se obține...Citeste continuarea
Desert rulada cu frisca si zmeura
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Am incorporat galbenusurile cu ajutorul unui tel, am adaugat faina cernuta si am...Citeste continuarea
Coaste la cuptor
Postat de: mitinita in PorcSe pregatesc ingredientele. Coastele de porc se curata de pielita, ca fie carnea frageda dupa preparare. Se ung bine cu sos pe toata suprafata. Se pun intr-o caserola si se dau la rece,...Citeste continuarea
Muschi de vita Wellington
Postat de: panacris in VitaMușchiul se fasonează de grăsime și se rumenește pe toate părțile în unt încins, până ce carnea se sigilează, adică va prinde o crustă, care să mențină sucurile...Citeste continuarea
Desert tarta cu crema de lamaie si...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriMai intai pregatiti crema , ca sa aiba timp sa se raceasca. Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu indulcitorul. Adaugati zeama de lamaie si apa. Puneti si amidonul, amestecati bine....Citeste continuarea
Desert guguluf aromat cu turta dulce
Postat de: momo121 in PrajituriIntr-un bol mixam ouale cu zaharul si mierea pana isi dubleaza volumul si isi schimba culoarea. Intre timp, amestecam faina cu bicarbonatul, sarea...Citeste continuarea
Painici cu mac
Postat de: Constelatialeu in PiineIntr-un castron incapator am cernut faina, am adaugat zaharul, sarea si drojdia si am amestecat . Laptele si apa le-am pus intr-un ibric si le-am incalzit usor, nu trebuie sa fie fierbinte...Citeste continuarea
Ciorba de legume cu afumatura
Postat de: Bunica in CiorbeSe spala costita, se portioneaza si se pune la fiert, sa dea 1-2 clocote. Scoate costita de apa si las-o la racit. O oala de 4 l.in care se pun 2 l. apa se pune pe foc. Radacinoasele se...Citeste continuarea
Aperitiv pachetele de primavara cu...
Postat de: Bunica in Aperitive / GarnituriAm folosit o foaie din aluatul foietaj. L-am lasat la decongelat si l-am intins putin cu sucitorul pentru a avea o foaie mai subtire. Foaia de aluat se imparte in patrate de 5/5 cm. Pe...Citeste continuarea
Tocanita de zucchini cu mozzarella
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeLegumele se spala. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Zucchini se feliaza in sferturi de rondea. Se pun toate la inabusit cu apa, sare si putin cimbru uscat...Citeste continuarea
Salata cu somon afumat si portocala
Postat de: mihaelar63 in SalateLegumele se curata si se spala . Ridichile si morcovii se taie dupa dorinta . Somonul se rupe bucatele . Portocala se taie cuburi . Ceapa rosie se toaca marunt ....Citeste continuarea
Pizza vegetariana cu blat de...
Postat de: Bucataras in PizzaDa dovleceii pe razatoare si stoarce excesul de lichid. Amesteca intr-un castron dovleceii cu oul, faina, semintele si condimentele. Transfera compozitia intr-o tigaie cu ulei incins si...Citeste continuarea
Ciorba de gaina si conopida
Postat de: dantes in CiorbePentru aceasta ciorba am ales carnea de gaina de casa, care e deosebit de gustoasa, desi ia mult timp la fierbere. Din acest motiv eu am pus-o la fiert in oala cu presiune circa 30 minute. Am...Citeste continuarea
Mancare de rinichi cu creier de porc
Postat de: katty in PorcPunem creierul intr-un vas cu apa rece si il lasam pentru cel putin 1 ora. Scurgem creierul si il clocotim 2-3 minute intr-o oala cu apa si putina sare, apoi il scurgem intr-o sita. Taiem...Citeste continuarea
Supa crema de spanac
Postat de: katty in SupeCuratam morcovul si ceapa verde. Taiem morcovul in cubulete mici, iar ceapa marunt, separat partea verde de cea alba. In uleiul incins intr-o oala punem morcovul si un praf de sare....Citeste continuarea
Friganele cu legume trase la tigaie
Postat de: katty in Mancaruri de legumePunem laptele intr-o farfurie adanca. Intr-o alta farfurie batem ouale. Trecem pe rand feliile de paine prin lapte, apoi prin oul batut si le rumenim pe ambele parti intr-o tigaie incinsa in care...Citeste continuarea
Desert tort Mari
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat x 4 : Am folosit o forma de silicon unsa cu putin ulei. Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare....Citeste continuarea
Desert tort cu foi de bezea, crema...
Postat de: RuxyRux in TorturiBlatul de bezea si nuca coapta: 1. Nucile se pun la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade, apoi se racesc complet si se fac pudra la blender. 2. Albusurile se mixeaza spuma cu praful...Citeste continuarea
Supa de linte verde cu curry
Postat de: mitinita in SupeSe pregatesc ingredientele. Ceapa se taie cubulete si se caleste. Se adauga usturoiul taiat marunt, apoi curcuma, chimion, curry si fulgii de ardei iute. Se adauga rosiile din conserva....Citeste continuarea
Desert tarta cu mere delicioasa si...
Postat de: VI in PrajituriFaina, praful de copt, untul, ouale, zaharul, coaja de lamaie, vanilia, scortisoara, sarea, le amestecam bine,turnand cate putin lapte, pana se formeaza o crema. In acesta compozitie adaugam 2...Citeste continuarea
Salata de icre de crap
Postat de: rocsi_1612 in Crap / CarasIcrele le curatati cat mai bine de pielite, o treaba putin migaloasa. Presarati putina sare peste ele, le amestecati cu o paleta de lemn 2-3 minute, ca lasa putina apa. Incercati sa luati cu...Citeste continuarea
Desert ecler
Postat de: trifadalia in DulciuriApa si uleiul se pun pe foc sa fiarba, se adauga si un varf de lingurita de sare. Cand incepe sa fiarba se adauga faina lasand inca 2 minute pe foc si amestecand continuu sa se lege. Se ia aluatul...Citeste continuarea
Aperitiv rulada din pasta de mici...
Postat de: trifadalia in Aperitive / GarnituriSe rade branza telemea intr-un vas, se amesteca cu untul, galbenusurile de ou, piper si putina sare daca este cazul si branza nu este foarte sarata. Se amesteca foarte bine sa se omogenizele toate...Citeste continuarea
Desert mucenici umpluti cu nuca...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAluat : Intr-un ibric am pus laptele, untul si zaharul si l-am pus pe foc sa se incalzeasca, nu trebuie sa fie fierbinte. Am tras de pe foc cand untul sa topit, am adaugat drojdia, cele 2 oua,...Citeste continuarea
Desert mucenici muntenesti (cu ou )
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron am cernut faina, am adaugat sarea si cele 2 oua, am inceput sa torn cate un pic de apa calduta si sa framant, am adaugat apa cata sa formez un aluat nelipicioas si nu foarte tare....Citeste continuarea
Salata de avocado
Postat de: Ksenya in SalateFierbem ouale tari cca 10 minute, cand sunt gata le curatam si tocam grosier, adaugam intr-un catron, oprind 1-2 felii pentru decor. Avocado il curatam scoatem samburele, apoi il...Citeste continuarea
Desert tort de Martisor
Postat de: momo121 in TorturiPentru blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu...Citeste continuarea
Desert tort 8 martie
Postat de: Constelatialeu in TorturiCrusta :Am folosit un inel de tort, l-am ajustat la dimensiunea de 16 cm. Pe marginea inelului am pus folie acetata. Am maruntit biscuitii si napolitana, am topit untul si ciocolata, apoi am...Citeste continuarea
Desert tort Inima cu fructe
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, zeama de lămâie şi îndulcitorul. Adaugi pe rând gălbenuşurile, sucul de portocală,...Citeste continuarea
Desert tort Boema
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul. Separat, amesteci cu mixerul, gălbenuşurile cu untul (eu am uitat să-l scot...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si caramel
Postat de: oanapl in PrajituriSe mixează ouăle întregi cu un praf de sare, zahărul măcinat și esența de vanilie până când își triplează volumul. Se adaugă treptat...Citeste continuarea
Desert gogosi pufoase
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe pune drojdia la dospit cu o lingura de zahar, doua linguri de faina si putin lapte (cam 15 minute) la loc calduros. Faina se pune intr-un castron mare, se face o adancitura in mijloc unde se...Citeste continuarea
Desert prajitura saseasca cu afine
Postat de: mirela0911 in PrajituriMai intai se prepara grisul. Se pune laptele la fiert impreuna cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase....Citeste continuarea