Rețetă preluată de pe site-ul ,,savoriurbane.com,,.
Decor:
Într-un castron se freacă drojdia cu zahărul, apoi se adaugă laptele călduț, se amestecă , apoi se presară deasupra o linguriță de făină cernută din cantitatea măsurată . Se lasă la odihnit 10 minute.
Făina se pune în vasul robotului , se presară sarea, apoi se pun ouăle bătute, uleiul, aromele și sarea, apoi la urmă amestecul preparat anterior .
Se frământă timp de 5 minute. Dacă aluatul este prea moale, se mai adaugă un pic de făină (cum a fost cazul meu – am mai adăugat cam 25 g) .
Se pune la crescut într-un castron uns cu ulei și apoi acoperit cu o folie de plastic cam 1 oră.
Se fixează cuptorul la 170 grade, căldură sus/jos și ventilație .
Aluatul crescut se întinde pe blatul ușor înfăinat, apoi se taie fâșii groase de un deget cu tăietorul de pizza.
Fâșiile se rulează și se pun în tavă șerpuit , una în continuarea celeilalte .
La sfârșit se tasează ușor cu palmele, ca să se lipească între ele.
Se pune tava la cuptor pentru 20 de minute.
Între timp se prepară caramelul din apă, zahăr și zeamă de lămâie .
Se lasă vasul la foc mic să se caramelizeze totul. Nu se amestecă, doar se răsucește vasul cu mâna din când în când.
Cozonacul copt se unge cu caramel și se dă din nou la cuptor pentru încă 8 minute, după care e gata .
Se scoate și se presară cald cu amestecul de nucă.
Este foarte bun și pufos!
Poftă bună!