Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Supa crema de cartofi, cu smantana,...
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun într-o oală, la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se curăță și rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina) se...Citeste continuarea
Desert negresa cu mini marsmallows
Postat de: sufletista in PrajituriIntr-un bol amestecam faina cu cacaua, nuca, facem o adancitura in mijloc adaugam bicarbonatul si praful de copt stins in zeama de lamaie, coaja de lamaie, cafeaua rece, uleiul si amestecam bine...Citeste continuarea
Coaste de porc glazurate
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-un bol amestecam condimentele dupa gust impreuna cu uleiul de masline si o lingura de peltea de gutui. Adaugam coastele de porc spalate si tamponate cu un prosop, amestecam bine si dam la...Citeste continuarea
Desert placinta cu ciocolata /...
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 180 °C. Intindem sau taiem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare). Dati la rece. Topiti ciocolata impreuna cu untul. Amestecati bine si lasati sa se...Citeste continuarea
Aperitiv cu somon si branza topita
Postat de: ravanna in Aperitive / GarnituriDesfacem pachetul de bake rolls si asezam feliutele pe platou. Taiem somonul fasii, rondele din ardeiul iute si din ardeiul capia. Incepem procesul de ansamblare: Pe feliutele de bake rolls...Citeste continuarea
Tort cu crema de ciocolata, nuca si...
Postat de: mirela0911 in TorturiAmandoua blaturile se pregatesc la fel, atat doar ca unul va iesi mai gros care se va taia in doua, dupa racire, iar celalalt va iesi mai subtire si va ramane asa. Blaturi: Se separa ouale....Citeste continuarea
Aperitiv chec sarat cu legume
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriMixam ouale cu un praf de sare pana cand isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul, mixam un minut, apoi adaugam faina si praful de copt. Adaugam legumele si mezelurile tocate marunt si...Citeste continuarea
Friptura de pui cu cartofi si sos...
Postat de: mirela0911 in PuiBucatile de carne se spala si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Separat se amesteca uleiul cu condimentele apoi se toarna peste bucatile de carne. Se maseaza bine bucatile de...Citeste continuarea
Fasole fandosita cu muraturi pane
Postat de: costi7hector in Mancaruri de legumeSe pune fasolea la umflat in apa rece si se lasa peste noapte.Dimineata se pune la fiert si se schimba 3 ape (sa nu ne doara burta). Scaricica se portioneaza si se da la cuptorul preincins la 180...Citeste continuarea
Desert Banana Bread
Postat de: madi_marin in PrajituriSe pasează bananele şi se amestecă cu oul, untul moale, zahărul şi zahărul Bourbon şi se amestecă bine. Se adaugă nuca măcinată şi ciocolata tocată. Separat se amestecă făina...Citeste continuarea
Mamaliga cu tarate
Postat de: costi7hector in Aperitive / GarnituriSe pune apa la fiert cu sare si putin ulei in tuci. Cand clocoteste apa, se da focul mic si se adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu cu un tel. Se lasa sa fiarba cateva minute,...Citeste continuarea
Tocanita de pipote si inimi
Postat de: ladydi in Mancaruri cu carneTaiem ceapa solzisiori, o calim in putin ulei, presaram boia si adaugam inimile si pipotele spalate si curatate. Turnam apa cat sa le acopere, potrivim gustul de sare si piper si lasam sa...Citeste continuarea
Cartofi inveliti in mantie de bacon
Postat de: ladydi in Mancaruri de legumeCuratam si spalam cartofii si ii taiem in sferturi.Ii saram si piperam, apoi ii invelim in cate o felie de bacon. Ungem o tava cu putin ulei, asezam cartofii inveliti, adaugam lamaia...Citeste continuarea
Salata cu somon afumat
Postat de: mihaelar63 in SalateCuratati si spalati frunzele si legumele . Varza rosie se taie fasiute . Salatele se taie la fel fasii inguste . Rosiile chery se taie jumatati . Ridichiile se...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti
Postat de: GeorgianaGrigorescu in TorturiIntr-un vas mixam crema de branza, smantana pentru frisca, mascarponele. Adaugam si iaurtul mixand in continuare. Adaugam treptat si crema de ciocolata la temperatura camerei, mixand usor. Nu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu dovleac si branza
Postat de: sufletista in PrajituriCuratam 2 felii mari de dovleac si le dam prin razatoare, adaugam intr-o cratita untul si cand s-a topit, adaugam dovleacul, zaharul si calim la foc mic, amestecand ocazional. Oprim focul si...Citeste continuarea
Ficatei cu cartofi la cuptor
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneFicateii ii spalam bine si ii scurgem bine, ii punem intr-o oala cu apa sa fiarba cca 5 min din momentul cand da in clocot. Intre timp curatam cartofi si ii taiem in 6; ceapa o taiem...Citeste continuarea
Ciorba de oase acrita cu zeama de...
Postat de: violeta30 in CiorbeOparim oasele inainte, aruncam apa si spalam oasele de resturi de spuma. Punem cei sase litri la fiert intr-o oala mai mare, de preferat cu presiune, iar cand apa clocoteste adaugam oasele si...Citeste continuarea
Varza murata la cuptor cu friptura...
Postat de: violeta30 in PorcTaiem varza fin si o punem intr-un vas cu apa pentru cateva ore. O scurgem bine si o punem intr-o tava. Peste varza vom pune bucati din friptura, condimente, ulei si sucul de rosii. Vom completa...Citeste continuarea
Ciocanele de pui la cuptor
Postat de: violeta30 in PuiCuratam ciocanelele de pui de eventuale pene si pielitele de la capete. Le spalam, le uscam cu prosop de hartie si le punem intr-un vas. Presaram condimentele, sarea si o lingura de ulei si le...Citeste continuarea
Piept de purcelus cu cartofi, la...
Postat de: mihaelar63 in PorcPieptul de porc se spala si se portioneaza in bucati . Cartofii se curata si se taie pe lungime . Usturoiul se curata si se feliaza. Asezati cartofii in tava . Sub ei...Citeste continuarea
Pulpa de porc gatita lent
Postat de: panacris in PorcPulpa de porc se maseaza cu condimentele pentru bait uscat de la Kotany si se lasa la rece, asa uscat, fara niciun lichid, minim 180 de minute sau peste noapte la rece. Apoi se pune pulpa la...Citeste continuarea
Aperitiv chec cu spanac
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriMixam untul moale cu sarea si piperul. Adaugam ouale unul cate unul mixand in continuare. Adaugam smantana, cascavalul si faina amestecata cu praful de copt. La final adaugam spanacul...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi cu miere,...
Postat de: panacris in PrajituriIntr-un vas se amesteca mierea, zaharul tos, zaharul vanilinat, untul, oul intreg, laptele si amoniacul si se pun la foc mic, nu direct pe flacara, pana cand incepe sa fiarba compozitia, se...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de fructe si...
Postat de: merisor67 in TorturiPregătim crema de fructe. Punem frișca lichidă la încălzit, într-un vas, la foc mic. Nu o lăsăm să atingă punctul de fierbere, ci doar atât cât să suporte...Citeste continuarea
Desert prajitura Televizor
Postat de: panacris in PrajituriPentru foile de cacao: Se amestecă făina cu untura moale, ca să se înglobeze, obținându-se un un aluat gen crumble. Se adaugă restul ingredientelor, și se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si gris,...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriCum se prepara Desert prajitura cu mere si gris, reteta romaneasca de prajitura cu mere: Am curatat merele de coaja si le-am ras. Merele trebuie sa fie zemoase. Daca nu sunt zemoase, adaugam...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti de post
Postat de: MotanLaOale in DulciuriMiezul de nuca se prajeste 5 minute si se zdrobeste. Biscuitii se maruntesc. Stafidele se hidrateaza in apa calduta. Rahatul se taie patratele potrivite. Dulceata se pune intr-o sita...Citeste continuarea
Cea mai buna supa cu galuste, din...
Postat de: mihaelar63 in SupeLegumele se urata si se spala . Coada de vitel se spala bine cu apa rece. Portionati coada in bucati mai mici , cam de 3 degete sa incapa bine in oala . Se...Citeste continuarea
Cotoroage - racituri din Banat
Postat de: MotanLaOale in PorcPicioarele, urechile si carnea se curata, se spala si se pun in apa rece 1 ora. Zarzavatul se curata, se lasa intreg si se spala. Carnea se mai spala odata dupa ce a stat in apa se pune...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi cu bulion...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru foi am amestecat intr-un vas uleiul, sucul de rosii, zaharul pudra si sarea. Am omogenizat, apoi am adaugat bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si apoi treptat faina cernuta. Am...Citeste continuarea
Slanina cu boia fiarta in moare
Postat de: panacris in Mezel de casaSlanina cu soric, fasonata in bucati potrivite, se pune la fiert la foc mic, neacoperit, cca. 60 minute, in zeama de varza asezonata cu mirodeniile, si cateii de usturoi, maruntiti. Apoi se...Citeste continuarea
Snitele cu crusta crocanta din...
Postat de: mihaelar63 in PorcCotletul de porc se prtioneaza si se bate cu batatorul de snitele pe ambele parti . Eu am portionat 6 bucati generoase . Se sareaza bucatile de carne si se condimenteaza cu...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti cu cacao,...
Postat de: panacris in DulciuriSe amesteca zaharul, pudra de cacao si laptele intr-o craticioara cu fundul dublu, se pune amestecul obtinut la foc mic, cca. 10 minute pana incepe sa fiarba, amestecandu-se continuu. Apoi se da...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu crema de...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe pun ouăle la fiert în apă rece cu sare. După timpul recomandat pentru fierberea ouălor tari, se iau de pe foc și se pun la răcit, după care se curăță de coji. Se taie ouăle...Citeste continuarea
Sos picant pentru cartofi prajiti
Postat de: aliliana in ClasiceSosul de chili dulce se amesteca cu mustarul picant, ca la maioneza. Se adauga putin cate putin uleiul de masline. La final se adauga putin cimbru. Citeste continuarea
Focaccia cu rosii, usturoi si oregano
Postat de: aliliana in PiineAluatul: Se incalzeste 250 ml apa si se amesteca cu drojdia si sarea. Faina se cerne intr-un bol, in mijlocul ei se face o scobitura in care se pune apa cu drojdia. Se amesteca cu un tel. Se...Citeste continuarea
Cartofi cu bacon si cascaval la...
Postat de: AdrianUdrea in PorcSe porneste cuptorul la 200 de grade. Mai intai se amesteca untul moale cu usturoiul razuit, sare, piper, cimbru si busuioc. Se curata cartofii si se taie in rondele, nu foarte subtiri, apoi...Citeste continuarea
Aperitiv rulouri de jambon, umplute...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe face crema de brânză mixând bine brânza de vaci cu: smântâna, untul și uleiul de floarea soarelui. Se adaugă zahărul, sarea, ceapa tăiată mărunt și...Citeste continuarea
Toba
Postat de: antici_gabytza in Mezel de casaSpalam ficatul, rinichiul, urechile, limba si soricul sa nu aibe sange pe ele. Le punem la fiert impreuna cu bucati de carne, sare, piper si foile de dafin. Lasam sa fiarba, dar ficatul fierbe...Citeste continuarea
Slanina afumata
Postat de: antici_gabytza in Mezel de casaBucatile de slanina le saram bine pe ambele parti, nu conteaza daca am pus mai multa sare pentru ca ea isi ia cat ii trebuie. Lasam slanina asa pana a 2 a zi intr-o camera racoroasa. Dupa ce a...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu ciocolata...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in DulciuriMixam spuma untul moale cu zaharul pudra si praful de sare. Adaugam ouale unul cate unul mixand in continuare. Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si le adaugam treptat in compozitie....Citeste continuarea
Desert fursecuri cu lamaie (Lemon...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in DulciuriMixam untul moale cu 100 g zahar pudra si praful de sare. Adaugam ouale unul cate unul mixand in continuare. Adaugam coaja de lamaie si zeama de lamaie, apoi faina amestecata cu praful de...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu leber de casa
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriOuale se spala frumos cu apa calduta si cu un buretel care il folosit doar la aceasta . Se pun ouale la fiert in apa cu sare si otet . Eu le fierb 20 minute pentru ca trebuie sa fie...Citeste continuarea
Varza dulce ca la Cluj
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneSe curata ceapa si se taie marunt. Se curata varza de primele frunze, se spala, apoi se taie fideluta. Se freaca cu putina sare si se lasa cateva minute. Intr-o cratita puneti la-ncalzit 2...Citeste continuarea
Desert nuci umplute
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati faina, zaharul, nucile macinate, cacaua si vanilia. Adaugati treptat untul taiat bucatele si formati o bila de aluat. Puneti-o la rece cel putin 1 ora - am pus-o intr-o punga de...Citeste continuarea
Desert tort Medovik
Postat de: GeorgianaGrigorescu in TorturiPentru foi mixam spuma ouale cu zaharul si praful de sare. Punem intr-un vas pe foc untul si mierea pana se topesc.Adaugam bicarbonatul stins cu zeama de lamaie peste compozitia din vas si...Citeste continuarea
Desert tort cu mousse de mure
Postat de: sufletista in TorturiBlat-mixam albusurile spuma cu un praf de sare,adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa,adaugam galbenusurile si mixam bine dupa fiecare.Adaugam uleiul si iaurtul in fir subtire,...Citeste continuarea
Gogosari marinati, cu ceapa
Postat de: sufletista in ConserveSpalam gogosarii, ii curatam de nervuri, cotoare, seminte si le taiem in 4-6 bucati depinde de marimea lor. Intr-o oala incapatoare adaugam otetul, uleiul, sare, zahar si condimentele dupa...Citeste continuarea
Gogosari in sos de mustar
Postat de: sufletista in ConserveGogosari spalati ii curatam de cotoare,seminte si nervuri dupa care le taiem in 4 sau 6 depinde de marimea lor. Intr-o oala adaugam restul de ingredinte si puem pe foc amestecand ocazional pana...Citeste continuarea