Astazi sarbatorim Sambata lui Lazar.
Traditia cere ca in Sambata lui Lazar gospodinele sa plamadeasca placinte si sa le dea de pomana vecinilor, rudelor si tuturor acelora care le trec pragul. Daca femeile se ingrijesc de copturi, fetele tinere planteaza flori, considerandu-se ca numai cele sadite acum vor inflori bogat.
Dupa reteta de branzoiace - vezi aici- va propun o reteta de placinte cu mere.
https://www.blogulluicatalina.com/2019/04/placinte-cu-mere.html
Pentru umplutura:
Decor:
Amestecati drojdia uscata in laptele caldut.
Intr-un castron sau in bolul robotului puneti faina, zaharul, sarea si branza proaspata.
Amestecati, puneti vanilia si ouale treptat.
Incorporati treptat laptele cu drojdia framantand timp de 10 à 15 minute pana obtineti o bila neteda de aluat. Acoperiti cu un prosop curat si lasati sa creasca 2-3 ore.
Pregatiti umplutura:
Se curata merele si se dau pe razatoarea cea mare.
Gatiti merele rase cu untul, zaharul si scortisoara timp de 10-15 minute.
Trebuie ca compozitia sa nu fie prea lichida.
Lasati sa se raceasca.
Framantati aluatul si impartiti-l in 12 parti.
Făinăm suprafața de lucru și intindem fiecare parte in forma rotunda , patrata sau dreptunghiulara.
Puneti deasupra merele racite si presarati deasupra miezul de nuca.
Am facut 3 tipuri de forme: vezi imagini
Puneti-le pe o placa acoperita cu o foaie de copt si lasati-le sa creasca cel putin 30 de minute.
Le ungem cu un ou bătut şi le dăm la cuptorul preîncălzit la 180°c pentru 20-25 de minute.
Le pudrăm cu puţin zahăr. Sunt delicioase caldute.