Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, bicarbonatul și coaja răzuită de lime. Se adaugă apoi cele două ouă, untul și laptele cald, turnat puțin câte puțin, până ce se încorporează toate ingredientele. Se...
Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare,...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se...
Afumătura se feliază și se prăjește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se transferă în alt vas.
Se curăță ciupercile, se spală în câteva ape, se feliază și se pun la călit, în aceeași tigaie în care s-au prăjit feliile de...
Se pregătesc din timp toate ingredientele: o tavă umezită (cu sau fără hârtie de copt în ea) un pahar cu apă rece, lingură, cuțit, forme pentru decupat, platou umezit pentru depunerea inimioarelor.
Într-o cratiță emailată se pun: zahărul tos, apa și zeama de...
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Când sunt gata fierți, se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji și se taie rondele, groase de 1 cm.
Se feliază afumătura și se rumenește ușor în ulei, la foc mic.
Se amestecă...
Se mixează spumă untul cu zahărul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă albușurile bătute spumă cu praful de sare.
Se adaugă ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt, coaja răzuită de lime și esența de rom. Se omogenizează aluatul (care...
Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei.
Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2...
Se mixează spumă untul cu: zahărul, vanilia și gălbenușurile.
Se mixează și albușurile cu praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Când albușurile se fac spumă, se adaugă în compoziția cu gălbenușuri și se mixează în continuare, până ce se...
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul.
Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se...
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, în tigaie, cu ceapa și...
Făina albă, amestecată cu sarea se pune în vasul de frământat și se face la mijloc o adâncitură, în care se adaugă drojdia fărâmițată, zahărul și untul tăiat bucățele. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din...
Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.
Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.
Se spală roșiile și...
Mai întâi se scot vișinele din sirop și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Se scot sâmburii, dacă este cazul.
Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul alimentar) cu gălbenușurile și apoi cu laptele cald.
Se dă...
Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește ușor în ulei, la foc mic.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare și se taie julienne, sau cubulețe, după preferință.
Se adaugă ardeii în tigaie, peste ceapă și se călesc ușor, 1-2 minute,...
Mai întâi se prepară umplutura, din ouă fierte tari, telemea de vaci și unt, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-pasta-tartinabila-cu-oua-si-telemea-89432.html
După preparare, umplutura se dă 10-15 minute la frigider, ca să se întărească...
Albușurile se mixează cu un praf de sare, până ce încep să crească. Atunci se adaugă zahărul pudră, puțin câte puțin, vanilia și apoi coaja de lămâie, mixând întruna.
Când compoziția a crescut mult și este bine legată, consistentă, iar...
Mai întâi se curăță varza, se spală, se elimină cotorul și nervurile groase, se taie fideluțe și se freacă bine cu 1 linguriță de sare, după care se lasă 10 minute să se înmoaie.
Între timp se pregătesc legumele pentru călit. Se curăță ceapa, se...
Mai întâi se fierb tare ouăle, în apă cu sare și oțet, ca să nu se spargă în timpul fierberii.
Când au fiert, ouăle se pun în apă rece, ca să se răcească, după care se curăță de coji.
Se dau pe răzătoarea mică ouăle și telemeaua și se...
Ficatul se curăță de eventualele pielițe, se spală bine, se feliază (felii cam de 2-2,5 cm) și se pune în lapte dulce, pentru 30 minute.
După acest interval de timp, feliile de ficat se scot din lapte, se șterg cu prosoape absorbante de hârtie și se prăjesc în...
Mai întâi se opăresc stafidele timp de 1 minut și apoi se pun la înmuiat, în esență de rom.
Pastele făinoase se fierb, conform recomandărilor, în apă clocotită cu sare (în general, cam 7-8 minute).
Între timp se pregătesc celelalte...
Mai întâi se pune fasolea verde cu 2-3 litri de apă rece la foc iute, ca să dea un clocot. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. După un clocot, fasolea verde se strecoară și se pune în vasul în care se va face ciorbița, cu alți 3...
Mai întâi se pun stafidele (opărite în prealabil 1 minut, în apă fierbinte) în rom, pentru a se înmuia și impregna, în timp ce se pregătește aluatul.
Se mixează spumă zahărul cu untul și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile,...
Conopida se curăță de foile groase și de cotorul de la bază și se spală bine sub jet de apă. Se pune conopida la fiert cu apă rece și sare, pentru 8-10 minute, maxim.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. O jumătate din cantitatea de cașcaval se taie felii...
Ouăle se fierb tare și când sunt gata, se scot din apa fierbinte, se răcesc, se curăță de coji și se feliază.
Țelina se curăță, se spală, se feliază și se pune la fiert cu apă rece și sare, pentru 5-7 minute.
Salata verde se spală, se zvântă și se taie...
Se mixează untul cu zahărul tos, până se face spumă, după care se adaugă albușurile bătute cu praful de sare și apoi gălbenușurile.
Când compoziția este omogenă, se adaugă făina albă, amestecată cu praful de copt și la urmă: esența, coaja și zeama de...
Mai întâi se amestecă ingredientele uscate (zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia). Se adaugă apoi gălbenușurile și treptat, puțin câte puțin, laptele cald.
Se dă compoziția la bain-marie, amestecând în ea din când în când,...
Se aleg cartofi roz, fără defecte și de dimensiune medie. Se spală bine și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când sunt fierți, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcească.
Se taie câte un ”capac” din fiecare cartof rămas ”în...
Cum se prepara reteta Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana
Se curăță cepele și cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de...
Se pune oul la fiert, cu apă rece și sare, ca să preveniți spargerea cojii.
Se spală și se zvântă frunzele de salată, iar roșia se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se feliază.
Se feliază brânzeturile, dacă nu sunt deja gata feliate.
Când...
Desert clatite Choco Kebab
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, bicarbonatul și coaja răzuită de lime. Se adaugă apoi cele două ouă, untul și laptele cald, turnat puțin câte puțin, până ce se încorporează toate ingredientele. Se...
Perisoare cu cus-cus, in sos tomat
Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare,...
Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se...
Tagliatelle cu ciuperci si afumatura
Afumătura se feliază și se prăjește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se transferă în alt vas. Se curăță ciupercile, se spală în câteva ape, se feliază și se pun la călit, în aceeași tigaie în care s-au prăjit feliile de...
Desert inimioare de susan
Se pregătesc din timp toate ingredientele: o tavă umezită (cu sau fără hârtie de copt în ea) un pahar cu apă rece, lingură, cuțit, forme pentru decupat, platou umezit pentru depunerea inimioarelor. Într-o cratiță emailată se pun: zahărul tos, apa și zeama de...
Budinca de cartofi cu afumatura, la cuptor
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Când sunt gata fierți, se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji și se taie rondele, groase de 1 cm. Se feliază afumătura și se rumenește ușor în ulei, la foc mic. Se amestecă...
Desert fursecuri cu ciocolata
Se mixează spumă untul cu zahărul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă albușurile bătute spumă cu praful de sare. Se adaugă ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt, coaja răzuită de lime și esența de rom. Se omogenizează aluatul (care...
Perisoare in sos de smantana
Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei. Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2...
Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie
Se mixează spumă untul cu: zahărul, vanilia și gălbenușurile. Se mixează și albușurile cu praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Când albușurile se fac spumă, se adaugă în compoziția cu gălbenușuri și se mixează în continuare, până ce se...
Chifle cu susan
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se...
Ciorba de legume, acrita cu moare de varza
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, în tigaie, cu ceapa și...
Mini franzelute cu lapte si unt
Făina albă, amestecată cu sarea se pune în vasul de frământat și se face la mijloc o adâncitură, în care se adaugă drojdia fărâmițată, zahărul și untul tăiat bucățele. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din...
Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)
Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline. Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie. Se spală roșiile și...
Desert sarlota cu visine
Mai întâi se scot vișinele din sirop și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Se scot sâmburii, dacă este cazul. Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul alimentar) cu gălbenușurile și apoi cu laptele cald. Se dă...
Aperitiv omleta turceasca (Menemen)
Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește ușor în ulei, la foc mic. Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare și se taie julienne, sau cubulețe, după preferință. Se adaugă ardeii în tigaie, peste ceapă și se călesc ușor, 1-2 minute,...
Aperitiv rulouri Svaiter
Mai întâi se prepară umplutura, din ouă fierte tari, telemea de vaci și unt, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-pasta-tartinabila-cu-oua-si-telemea-89432.html După preparare, umplutura se dă 10-15 minute la frigider, ca să se întărească...
Desert guguluf cu albusuri si fructe confiate
Albușurile se mixează cu un praf de sare, până ce încep să crească. Atunci se adaugă zahărul pudră, puțin câte puțin, vanilia și apoi coaja de lămâie, mixând întruna. Când compoziția a crescut mult și este bine legată, consistentă, iar...
Ciorba de varza rosie, cu afumatura
Mai întâi se curăță varza, se spală, se elimină cotorul și nervurile groase, se taie fideluțe și se freacă bine cu 1 linguriță de sare, după care se lasă 10 minute să se înmoaie. Între timp se pregătesc legumele pentru călit. Se curăță ceapa, se...
Aperitiv pasta tartinabila, cu oua si telemea
Mai întâi se fierb tare ouăle, în apă cu sare și oțet, ca să nu se spargă în timpul fierberii. Când au fiert, ouăle se pun în apă rece, ca să se răcească, după care se curăță de coji. Se dau pe răzătoarea mică ouăle și telemeaua și se...
Ficat de porc in sos de vin, cu legume natur
Ficatul se curăță de eventualele pielițe, se spală bine, se feliază (felii cam de 2-2,5 cm) și se pune în lapte dulce, pentru 30 minute. După acest interval de timp, feliile de ficat se scot din lapte, se șterg cu prosoape absorbante de hârtie și se prăjesc în...
Budinca dulce, cu paste, branza de vaci si stafide
Mai întâi se opăresc stafidele timp de 1 minut și apoi se pun la înmuiat, în esență de rom. Pastele făinoase se fierb, conform recomandărilor, în apă clocotită cu sare (în general, cam 7-8 minute). Între timp se pregătesc celelalte...
Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Mai întâi se pune fasolea verde cu 2-3 litri de apă rece la foc iute, ca să dea un clocot. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. După un clocot, fasolea verde se strecoară și se pune în vasul în care se va face ciorbița, cu alți 3...
Desert fursecuri cu stafide
Mai întâi se pun stafidele (opărite în prealabil 1 minut, în apă fierbinte) în rom, pentru a se înmuia și impregna, în timp ce se pregătește aluatul. Se mixează spumă zahărul cu untul și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile,...
Conopida impanata cu cascaval, la cuptor
Conopida se curăță de foile groase și de cotorul de la bază și se spală bine sub jet de apă. Se pune conopida la fiert cu apă rece și sare, pentru 8-10 minute, maxim. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. O jumătate din cantitatea de cașcaval se taie felii...
Salata Curcubeu
Ouăle se fierb tare și când sunt gata, se scot din apa fierbinte, se răcesc, se curăță de coji și se feliază. Țelina se curăță, se spală, se feliază și se pune la fiert cu apă rece și sare, pentru 5-7 minute. Salata verde se spală, se zvântă și se taie...
Desert fursecuri cu lamaie
Se mixează untul cu zahărul tos, până se face spumă, după care se adaugă albușurile bătute cu praful de sare și apoi gălbenușurile. Când compoziția este omogenă, se adaugă făina albă, amestecată cu praful de copt și la urmă: esența, coaja și zeama de...
Desert sarlota Diplomat, cu portocale
Mai întâi se amestecă ingredientele uscate (zahărul tos, amidonul alimentar și vanilia). Se adaugă apoi gălbenușurile și treptat, puțin câte puțin, laptele cald. Se dă compoziția la bain-marie, amestecând în ea din când în când,...
Cartofi umpluti cu telemea, la cuptor
Se aleg cartofi roz, fără defecte și de dimensiune medie. Se spală bine și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când sunt fierți, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcească. Se taie câte un ”capac” din fiecare cartof rămas ”în...
Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana
Cum se prepara reteta Ciorba cu ciuperci pleurotus si smantana Se curăță cepele și cățeii de usturoi, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie. Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de...
Sandvis ovo-lacto-vegetarian
Se pune oul la fiert, cu apă rece și sare, ca să preveniți spargerea cojii. Se spală și se zvântă frunzele de salată, iar roșia se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se feliază. Se feliază brânzeturile, dacă nu sunt deja gata feliate. Când...