Înainte de intrarea în Postul Mare am preparat acest desert rapid, bun și economic. Mi s-a părut că asocierea budincii de gris, dulce și pufoasă cu vișinele (din dulceață) și cu jeleul de vișine este foarte plăcută și poate fi pe gustul oricui. De aceea, vi-l recomand și dumneavoastră...
Mai întâi se scot vișinele din borcan și se pun la scurs, într-o strecurătoare.
Se amestecă grisul cu: zahărul, vanilia și coaja de lime. Se adaugă laptele fierbinte, se omogenizează și se dă cratița la foc mic. Se amestecă întruna în cratiță, până ce se îngroașă grisul.
Se dă cratița cu gris la rece și se mai amestecă din când în când în ea, ca să nu se prindă crustă deasupra.
Când grisul s-a răcit, se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile, apoi albușurile, bătute spumă și se omogenizează compoziția.
Se unge un vas termorezistent cu unt și se toarnă în el o jumătate din cantitatea de compoziție de gris, peste care se pun vișine scurse de sirop. Se acoperă totul uniform, cu cealaltă jumătate de compoziție de gris și se dă vasul la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 30-35 de minute, până ce budinca se face aurie la suprafață.
Când budinca este gata, se scoate din cuptor, se acoperă cu un platou și se răstoarnă ușor. Dacă s-a prins de vas, se va desprinde ușor cu lama subțire a unui cuțit.
Cât timp budinca se răcorește, se face jeleul. Se amestecă zahărul cu amidonul alimentar, se adaugă siropul de vișine și se dă crăticioara la foc mic, până ce jeleul începe să se îngroașe. Atunci se ia crăticioara de pe foc, se adaugă untul, se amestecă până ce se omogenizează jeleul și apoi se toarnă imediat, fierbinte peste budincă.
Se ornează cu vișine și când se răcește complet, se presară ornamente decor viu colorate, pentru ca budinca să aibă un aspect vesel.
Se servește rece, după ce stă la frigider cel puțin 30 de minute.
1
Scoateți din timp vișinele din dulceață și lăsați-le să se scurgă de sirop.
2
Puteți folosi și vișine de la congelator, sau cele puse la conservat, pentru prăjituri.
3
Amestecați întruna grisul pe foc, până ce se îngroașă bine, ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se prindă de fundul vasului.
4
După ce ați luat grisul de pe foc, continuați să amestecați în el, din când în când, ca să nu se formeze crustă deasupra.
5
Nu adăugați gălbenușurile (și albușurile bătute spumă) în gris, decât după ce s-a răcit.
6
Pentru jeleu, puteți folosi atât sirop de vișine, cât și siropul de la dulceața de vișine.
7
Decorați cu ornamente după ce budinca s-a răcit.