Pentru astăzi la amiază am pregătit un desert care le aduce aminte tuturor mai ales de copilărie, dar pe care-l mănâncă și adulții, nu doar copiii, chiar cu mare plăcere, dacă este preparat, asortat și decorat corespunzător. Adică foarte frumos și delicios...!
Deși inițial am vrut să fac numai două porții, până la urmă am făcut patru, ca să ne mai delectăm și seara cu așa un desert special, aromat, parfumat și ușor...
Mai întâi se pun stafidele, opărite 1 minut, în esență de rom, ca să se înmoaie puțin și pentru a dobândi o aromă plăcută.
Se spală bine o portocală și se răzuiește coaja.
Se stoarce sucul de la două portocale.
Se ung formele cu ulei de alune de pădure, pentru un gust bun și pentru ca grisul întărit să poată fi răsturnat ușor în farfurioară, la servit.
într-un vas se amestecă zahărul cu vanilia și se adaugă laptele. După ce zahărul s-a topit, se mai ține vasul pe foc încă 1-2 minute și apoi se adaugă ”în ploaie”, grisul. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe, până ce grisul se îngroașă.
Se pune cu lingura gris în forme, doar până la jumătate și apoi se presară stafide. Se completează cu gris, până ce se umplu formele și iarăși se pun stafide, deasupra.
Se lasă grisul să se întărească în forme și între timp se pregătește sosul de portocale.
Separat se subțiază amidonul cu 2-3 linguri de suc de portocale.
Într-o crăticioară se pune zahărul și coaja răzuită. Apoi se toarnă restul de suc de portocale și se amestecă la foc mic, 1-2 minute. Se adaugă amidonul subțiat cu suc de portocale și se fierbe, la foc mic și amestecând întruna, timp de 4-5 minute.
După acest interval de timp, când sosul s-a îngroșat, se ia crăticioara de pe foc și se lasă 1-2 minute să se răcească. Se adaugă untul și apoi se amestecă pentru omogenizare.
Pentru servit, se răstoarnă ușor grisul întărit în farfurioare (dacă este cazul, se desprind cu grijă marginile, cu o lamă subțire de cuțit) se decorează cu 1-2 linguri de sos și deasupra se pune câte o felie de portocală.
Este bun atât imediat, călduț încă, dar și rece, după ce stă 20-25 de minute la frigider.
1
Spălați foarte bine portocala pe care o veți răzui.
2
Pregătiți din timp sucul și amestecul de amidon cu suc.
3
Folosiți portocale proaspete și zemoase.
4
Când fierbeți grisul, amestecați întruna, ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se prindă de fundul vasului.
5
Opăriți stafidele 1 minut, înainte de a le pune la înmuiat, în esență de rom.
6
Stafidele trebuie scurse de esență, înainte de a fi puse în gris.
7
Grisul poate fi turnat în forme de silicon, cănițe de cafea, sau pahare.
8
Dacă grisul aderă la forme, puteți să le desprindeți foarte ușor cu lama subțire a unui cuțit.
9
Formele pot fi unse și cu unt, dacă nu aveți ulei de alune de pădure.