A venit primăvara și ”este liber” la trufandale și la bunătăți culinare, în acord cu rigorile Postului Mare...
Mâncarea de spanac, cu leurdă și ceapă verde este una din bunătățile de post pe care trebuie neapărat să le încercăm în această perioadă, pentru o satisfacție culinară deplină.
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă.
Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam 1,5-2 cm), se spală foarte bine, în câteva ape, iar apoi se mărunțesc și se călesc ușor în cratiță, cu ceapa, deja înmuiată.
Se rup rădăcinile spanacului și cam 2 cm din tijă, se spală foarte bine, în 3-4 ape, se taie grosier și se adaugă în cratița cu ceapa și leurda înmuiate, cu un pahar de apă rece. Se lasă cratița la foc mediu și se amestecă din când în când în ea, până ce scade lichidul. Atunci se condimentează cu sare și piper, se amestecă și după 2-3 minute se ia cratița de pe foc.
Cât timp scade spanacul la foc mediu, se fierbe orezul, spălat bine în prealabil în câteva ape. Spre sfârșit, când orezul se leagă, se adaugă sare, după gust și 2 linguri de ulei de floarea soarelui.
Se toarnă orezul fierbinte într-o formă unsă cu ulei în prealabil și după 5-7 minute, se răstoarnă pe farfurie, se presară pătrunjel tocat și se servește cu mâncarea de spanac cu leurdă. Nu se servește cu pâine.
1
Nu prăjiți tare ceapa și leurda, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să rămână dulci.
2
Spălați foarte bine leurda și spanacul, în câteva ape,
3
Gătiți mâncarea de spanac la foc mediu, până ce scade lichidul.
4
Amestecați adeseori în ea, mai ales spre sfârșitul preparării, ca să nu se prindă de fundul vasului.
5
Dacă doriți, puteți suplimenta cantitatea de ceapă verde.
6
În lipsă de leurdă, spanacul se poate pregăti și cu 4-5 căței de usturoi.