Suntem în Săptămâna Albă, avem dezlegare la ouă și la produse lactate, așa că pentru Lăsata Secului de brânză, cum este numită în Biserică, ultima zi dinaintea Postului Mare, deci în ”Duminica izgonirii lui Adam din rai”, am decis să fac un tort aperitiv, cu ingredientele permise. Obișnuiesc să fac adeseori torturi aperitiv (este al treilea pe care-l postez aici) iar pe acesta l-am decorat cu legumele apreciate de români, care însoțesc neapărat un meniu cu ouă și brânzeturi. Este vorba de: roșii cherry, ceapă și ardei grași.
Tortul, pe care l-am gustat deja, ca să fim siguri că-l terminăm până la intrarea în Post, a fost excelent, complet și consistent, pentru că în afară de felia respectivă, fiecare a primit, odată cu decorul, ”garnitura” necesară.
Tortul aperitiv este o idee excelentă, mai ales dacă aveți musafiri.
Mai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu sare, după gust.
Se mixează bine brânza de burduf cu untul foarte moale, până ce rezultă o pastă omogenă.
Se pregătesc elementele de decor. Se spală și se șterg de apă roșiile cherry, ardeiul gras, ardeiul capia, ceapa și mărarul, după care se taie în formele dorite.
Se taie pâinea în trei foi similare. Pe prima foaie de pâine se întinde crema de brânză, iar apoi se acoperă cu a doua foaie. Se unge a doua foaie cu crema de ouă și se acoperă cu cea de-a treia foaie.
Se ”îmbracă” tortul aperitiv uniform, cu crema de brânză cu verdețuri, se presară cașcaval răzuit fin și se decorează, după dorință.
Se ține la frigider, cel puțin 30 de minute, înainte de servire și apoi, dacă mai rămâne, până ce se epuizează.
1
Pâinea trebuie să fie pufoasă și proaspătă. Dacă este mai îndesată, puteți umezi foile cu câteva linguri de lapte, sau de smântână subțire.
2
Pentru creme scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de prelucrat.
3
Dacă nu vreți să folosiți cremă de brânză din comerț, puteți face în casă, din brânză de vaci, smântână, unt, 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, sare și zahăr, după gust.
4
Pentru decor, puteți folosiți orice alte ingrediente vă plac. Eu nu am tăiat roșiile, pentru că întregi se mențin mai bine.
5
Țineți tortul 30 de minute la rece, în frigider, înainte de servire și după aceea, dacă mai rămâne.