Pentru că mai aveam în congelator două resturi de aluat de foietaj de aproximativ 300 grame fiecare, le-am scos să se dezghețe și apoi am făcut niște pateuri delicioase cu gem de gutui.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 pateuri cu gem și încă două mai mici, din aluatul rămas după ce l-am porționat.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul s-a dezghețat.
Aluatul se scoate din timp de la congelator, ca să se dezghețe natural.
Când s-a dezghețat complet, aluatul se întinde cu sucitorul pe planșeta înfăinată pentru a-i da forma dreptunghiulară.
Se taie dreptunghiuri egale între ele și se pregătesc două câte două, pentru realizarea pateurilor.
Pe mijlocul unui dreptunghi de aluat se pune o linguriță încărcată de gem. Se umezesc cu apă marginile dreptunghiului, de jur împrejur și se suprapune un dreptunghi de aluat secționat pe mijloc.
Se presează manual marginile dreptunghiului, de jur-împrejur și apoi se lipesc prin presare cu o furculiță.
Se pun pateurile în tava în care s-a întins hârtie de copt și se ung bine cu un ou ”bătut”.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce pateurile se rumenesc frumos.
Sunt foarte bune, atât calde, cât și reci.
1
Scoateți din timp foietajul din congelator, ca să se decongeleze natural, complet.
2
Porționați aluatul în așa fel încât să se potrivească dreptunghiurile tăiate.
3
Folosiți orice fel de gem aveți, dar aveți grijă să fie bine legat, nu lichid.