În urmă cu mai mulți ani am văzut într-un supermarket o plăcintă congelată cu spanac, sub formă de învârtită. Mi-a plăcut cum arăta, dar mi-am zis că este de preferat să prepar singură acasă o astfel de plăcintă. În anii care au trecut de atunci, am tot încercat fel de fel de plăcinte cu spanac, la cuptor, sau la tigaie, de post, sau de frupt. Dintre rețetele de plăcinte cu spanac pe care le am, am făcut-o pe aceasta, pentru acest sfârșit de săptămână. Este o plăcintă aperitiv simplă și ușoară, foarte gustoasă și bună pentru această perioadă de restricții alimentare.
Din ingredientele de mai jos am făcut 4 plăcinte, la cuptor.
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul. Apoi se adaugă treptat toată apa caldă și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă uleiul și se frămână puțin, până ce aluatul devine elastic și nelipicios.
Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă aluatul la dospit, cel puțin 30 de minute, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Se spală cartofii și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se curăță de coji.
Între timp se rup rădăcinile și cam 2 cm din tijele spanacului și se spală în 3-4 ape, după care se lasă să se scurgă.
Cât timp se scurge spanacul, se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc la foc mic, în ulei suficient, ca să se înmoaie.
Se taie spanacul grosier și se adaugă în cratița în care s-au călit ceapa și usturoiul, odată cu 200 ml de apă. Se fierbe spanacul la foc mic, până ce scade apa. Atunci se condimentează cu: sare, piper și chimen.
Se pasează cartofii fierți (sau se dau prin răzătoarea mică) și în ei se adaugă treptat spanacul scăzut. Se amestecă pentru omogenizare și dacă este cazul se mai condimentează, după gust.
Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea aerului care l-a umflat și apoi se împarte în patru părți egale. Din fiecare bucată de aluat se întinde câte o foaie destul de subțire (5-6 cm grosime), se unge cu amestecul de spanac și cartofi, se rulează și se pune în tava în care s-a întins în prealabil hârtie de copt.
Se acoperă plăcinta cu un șervet curat și se mai lasă să crească încă 10 minute, după care se unge cu ulei (de floarea soarelui, sau de măsline) și se presară semințe de chimen.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până când se rumenește plăcinta.
Plăcinta se porționează numai după ce se răcește.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Lăsați aluatul la dospit într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
3
Spălați foarte bine spanacul, în câteva ape, ca să nu mai rămână praf, sau pământ.
4
Puteți folosi cartofi albi, care sunt mai făinoși, mai buni, la piure, sau pasați.
5
Spanacul trebuie scăzut bine, să nu fie apos, dar aveți grijă ca la scăzut să nu se prindă de fundul vasului.
6
Cartofii leagă umplutura și absorb lichidul pe care-l poate lăsa spanacul.
7
Dacă nu vă place gustul chimionului, puteți să nu-l adăugați în umplutură.
8
Pentru uns, folosiți ulei de floarea soarelui, sau de măsline.
9
Nu porționați plăcinta, decât după ce s-a răcit.