Îmi place foarte mult pâinea de casă, nu doar pentru că nu conține amelioratori, afânători, etc., ci mai ales pentru că o pot îmbunătăți cu un ou, puțin zahăr și o fac dintr-un aluat frământat cu lapte. Decât să fac o pâine ca aceea din comerț, doar din: făină, sare, apă și drojdie, mai bine îmi cumpăr una, direct din magazin, făcând economie de bani, timp și efort. Pâinea de casă nu se compară, nici pe departe cu cea din comerț, tocmai pentru că are aceste ingrediente care o fac mai bună, mai gustoasă. Și eu zic că merită să muncești puțin pentru un gust mai bun...
Fac adeseori pâine rulată, cu adaos de mac, sau chimen (pentru că-mi plac semințele, în general) după modelul batoanelor, a căror rețetă am postat-o aici, anul trecut: https://www.bucataras.ro/retete/batoane-de-post-cu-mac-86076.html.
De această dată am făcut săptămâna trecută pâinea rulată cu chimen și abia ieri, după ce s-a terminat, am făcut și una cu mac, ca să avem mereu pâine proaspătă și gustoasă. Pentru că numai semințele diferă, iar în rest, aluatul și procedeul de fabricație este același, am adunat pozele de la ambele pâini, în aceeași rețetă, aceasta...
Ingredientele de mai jos sunt pentru o singură pâine, la care adăugați mac, sau chimen, după cum doriți.
În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până ce se topește zahărul, iar drojdia se dizolvă, după care se încorporează făina.
După ce s-a încorporat toată făina se adaugă, puțin câte puțin uleiul și se frământă ușor, până ce aluatul devine elastic și nelipicios (cam 6-8 minute).
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură, ca să dospească într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru ca aerul care l-a umflat să se elibereze. Astfel, aluatul va deveni mai ferm.
Pe planșeta presărată cu făină se întinde cu sucitorul o foaie care să încapă în tava pe care o aveți, dar să fie mai mult lungă, pentru a putea fi rulată.
Se unge aluatul cu lapte cald și apoi se presară mac, sau chimen, în cantitatea pe care o doriți (nu prea mult, totuși!).
Se rulează aluatul cu semințele la interior și se pune în tava unsă cu ulei în prealabil.
Se unge pâinea cu ou ”bătut” și se mai lasă să crească încă 10 minute, după care se unge din nou cu ou și se presară semințe, ca acelea din interior.
Se dă tava cu pâinea la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos și uniform.
Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se lasă puțin să se răcorească și apoi se acoperă, sau chiar se învelește într-un șervet curat, ca să rămână proaspătă.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă.
2
Pentru frământat, laptele trebuie să fie cald. Și laptele cu care veți unge aluatul, înainte de a presăra semințele, trebuie să fie tot cald.
3
Aluatul de pâine nu este greu, așa că nu trebuie frământat mult timp, ci doar până ce devine elastic și nelipicios.
4
Țineți aluatul la căldură, ferit de curenții de aer rece și atunci el va crește frumos și repede.
5
După ce pâinea se răcorește, este bine să o acoperiți cu un șervet curat (sau chiar s-o înveliți) pentru a-și păstra prospețimea.