Parcă niciodată nu mi s-a părut mai bună decât acum supa de legume, căreia i-am asociat niște crutoane crocante, frumos rumenite și proaspăt scoase din cuptor. Un preparat foarte gustos și natural, de post!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de supă de 4 litri.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
După două-trei clocote se adaugă mazărea și fasolea verde, alese și spălate bine în câteva ape. Se completează, dacă este nevoie, cu apă caldă.
Între timp se pregătesc legumele călite. Se curăță ceapa și usturoiul se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, până ce se înmoaie.
Roșiile se spală, se taie cubulețe și se călesc cu celelalte legume. Se adaugă o lingură de pastă de tomate și se ține tigaia la foc mic, până ce mai scade puțin lichidul lăsat de roșii.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oala cu celelalte legume.
După două-trei clocote se adaugă și legumele călite și se mai lasă la fiert, la foc mediu, încă două-trei clocote.
Între timp se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când cartofii au fiert, se condimentează supa cu sare, piper și cimbru, iar după 2-3 minute se ia oala de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat, se pune capacul și după încă 10-15 minute ”de odihnă” supa se poate servi, cu crutoane crocante, rumenite frumos în cuptor.
1
Puteți folosi mazăre și fasole verde din congelator. Eu așa am făcut...
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.
3
Tăiați cartofii sub formă de cubulețe mici, cât să încapă într-o lingură, ca să nu fiți nevoiți să-i tăiați în farfurie.
4
Nu prăjiți ceapa și usturoiul tare, ca să nu se ardă. Dacă sunt călite doar până devin trasparente, aceste legume au un gust bun, dulce, foarte plăcut.
5
Adăugați cartofii în oală la sfârșit, când celelalte legume sunt aproape fierte.
6
Presărați pătrunjel tocat după ce ați luat oala de pe foc, sau direct în farfurie.
7
După ce ați luat oala de pe foc, lăsați supa să ”se odihnească”, cu capacul pus, încă 10-15 minute, înainte de a fi servită.
8
Dacă este post, nu putem adăuga în supe, nici găluște, nici tăiței, dar crutoanele crocante, bine rumenite în cuptor sunt foarte bune.
9
De vreme ce se asociază crutoane la această supă, se mănâncă fără pâine.