De cum a început Postul Mare am dorit să mănânc o salată simplă din cartofi, cu multă ceapă verde, cu măsline mari, cărnoase și doar puțin sărate, stropite cu ulei suficient. Am făcut această salată, în urmă cu câteva zile și a ieșit atât de bună și de tentantă, prin aspectul ei, încât pentru ea, soțul a renunțat la pulpele învelite în bacon. În concluzie, este o salată foarte gustoasă, rapidă, economică și ușor de făcut...
Se spală bine cartofii, se fierb ”în coajă” și când sunt gata, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcorească.
Între timp, se curăță, se spală bine și se taie rondele, ceapa verde.
Când cartofii s-au răcorit, se curăță de coji și se taie cubulețe.
În bolul pentru salată se pune o jumătate din cantitatea de cartofi tăiați cubulețe și se condimentează cu sare și piper.
Se adaugă ceapa rondele și măslinele, după care se pune și cealaltă jumătate de cartofi, se condimentează cu sare și piper și se adaugă restul de ceapă verde rondele și măslinele.
Se toarnă ulei de măsline, în cantitate suficientă, ca să nu fie înecăcioși cartofii, se amestecă ingredientele ușor și se servește cu roșii. Nu este nevoie de pâine.
1
Alegeți cartofi roz, care fierb bine, au gust bun și nu se sfărâmă, precum cartofii albi.
2
Folosiți măsline mari (mamouth, sau colosal) care sunt cărnoase și au gust bun, nefiind foarte sărate.
3
Adăugați ulei suficient, pentru ca salata să aibă un gust bun și cartofii să nu fie înecăcioși.
4
Cine dorește, poate adăuga oțet balsamic, după gust.
5
Asocierea acestei salate cu roșii tăiate felii, este foarte potrivită.
6
Nu este nevoie de pâine.