Suntem abia la mijlocul postului, așa că mai trebuie să căutăm printre rețete, preparate adecvate, din legume. Ca urmare, am făcut astăzi o ciorbă de post, foarte gustoasă și consistentă, cu fasole verde și roșii, iar acum v-o recomand și vouă.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
În timp ce rădăcinoasele fierb, se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală roșiile, se taie în bucăți mai mari și se sotează și ele, peste ceapă și usturoi, numai până ce se pătrund, având grijă să nu ”se topească” de tot.
Se spală fasolea verde și se pune cu 2 litri de apă rece la fiert, doar pentru un singur clocot, după care se strecoară și se adaugă în oala cu rădăcinoasele. Se mai lasă legumele la fiert încă două-trei clocote și apoi se adaugă legumele călite și sucul de roșii.
După încă un clocot-două, se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc și se pune capacul.
După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită.
1
Pentru că încă nu a apărut fasolea verde, puteți folosi din aceea congelată.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.
3
Este bine să dați separat un clocot fasolei verzi, ca să se diminueze puțin gustul său puternic, care ar putea acoperi gustul celorlalte legume.
4
Roșiile, tăiate în bucăți puțin mai mari și sucul de roșii vor da un gust foarte bun ciorbei.
5
Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de ciorbă de pe foc.
6
Serviți ciorba după ce s-a ”odihnit” 10 minute, cu capacul pus pe oală.
7
Cine nu ține post, poate ”îmbunătăți” această ciorbiță, cu 1-2 linguri de smântână.