Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc...
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
În timp ce rădăcinoasele fierb, se...
Mai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc mic.
Se rup rădăcinile spanacului și aproximativ 2 cm din tijă, se spală bine în 4-5 ape...
Ardeii capia se scot de cu seară de la congelator și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama.
Cartofii se spală și se pun în apă rece, la fiert. Când sunt gata, se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie...
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se...
Se amestecă grisul cu: zahărul, coaja de lime, vanilia și se adaugă apa rece. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția.
Se adaugă cele trei linguri de peltea în compoziție și se uniformizează.
O jumătate din...
Cum se prepara Bors de fasole, cu urzici, legume si leustean
Fasolea se alege, se spală în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. (Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, după ce o alegeți și o spălați,...
Se spală bine cartofii, se fierb ”în coajă” și când sunt gata, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcorească.
Între timp, se curăță, se spală bine și se taie rondele, ceapa verde.
Când cartofii s-au răcorit, se curăță de coji și...
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă.
Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam 1,5-2 cm), se spală foarte bine, în câteva ape, iar apoi se mărunțesc și se călesc ușor...
Merele se spală, se taie în sferturi, se curăță de coji și de cotoare, după care se pun într-un vas termorezistent, pe un strat subțire de zahăr brun.
Se presară zahăr brun peste mere, se pune capacul și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie,...
Într-o crăticioară se amestecă zahărul brun cu praful de sare și cu gemul de caise și se adaugă uleiul de alune de pădure.
Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă în ea, până ce se topește zahărul și se formează un sirop care fierbe.
Se toarnă...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
După două-trei clocote se adaugă mazărea și fasolea verde, alese și spălate bine...
Pentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția.
Se derulează aluatul de foietaj și se decupează două foi rotunde.
Se pune o foaie pe hârtia...
Mai întâi se scot vișinele din borcan și se pun la scurs, într-o strecurătoare.
Se amestecă grisul cu: zahărul, vanilia și coaja de lime. Se adaugă laptele fierbinte, se omogenizează și se dă cratița la foc mic. Se amestecă întruna în cratiță,...
Mai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu sare, după gust.
Se mixează bine brânza de burduf cu untul foarte moale, până ce...
Se pune făina (cu praful de sare) în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul căreia se pun: drojdia mărunțită, gălbenușurile, untul feliat, coaja de lime și de portocale, zahărul și vanilia.
Se amestecă ingredientele din mijlocul...
Se amestecă bine cașcavalul, răzuit fin: cu oul, untul și sarea. Când amestecul este omogen, se încorporează treptat făina. Compoziția rezultată se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, pentru 30 de minute.
Între timp, se pregătesc celelalte...
Pastele făinoase se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 8-10 minute.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se răzuiește o jumătate din cantitatea de telemea, iar cealaltă jumătate se taie cubulețe.
Untul se taie feliuțe și se topește în...
Aluatul se scoate din timp de la congelator, ca să se dezghețe natural.
Când s-a dezghețat complet, aluatul se întinde cu sucitorul pe planșeta înfăinată pentru a-i da forma dreptunghiulară.
Se taie dreptunghiuri egale între ele și se pregătesc două...
Se scot vinetele de cu seară de la congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca dezghețându-se, să se scurgă de zeamă.
A doua zi se tamponează cu hârtie absorbantă, ca să se absoarbă tot lichidul care nu s-a scurs și se toacă fin, folosind un tocător...
Pentru blat, se mixează mai întâi untul moale cu zahărul pudră și vanilia, până ce devine cremos. Se adaugă apoi unul câte unul gălbenușurile și se amestecă pentru omogenizare. În cele din urmă, se încorporează făina amestecată cu praful de copt...
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din...
Mazărea se alege, se clătește și se pune cu apă rece să dea un clocot.
Între timp se crestează cârnații și se rumenesc frumos, iar legumele se pregătesc pentru mâncărică.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor,...
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se...
Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina,...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Când este cazul, se mai completează cu apă caldă.
Între timp...
Într-o crăticioară emailată se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se amestecă și se caramelizează zahărul, la foc mic. Pentru că s-a adăugat apă și zeamă de lâmâie, riscul de a arde zahărul este mai mic și se poate controla permanent gradul de...
În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până...
Mai întâi se pun stafidele, opărite 1 minut, în esență de rom, ca să se înmoaie puțin și pentru a dobândi o aromă plăcută.
Se spală bine o portocală și se răzuiește coaja.
Se stoarce sucul de la două portocale.
Se ung formele cu ulei de alune...
Pastele se pun la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare.
Cât timp pastele fierb, se pregătesc ciupercile și sosul.
Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape și se feliază.
Se curăță ceapa și...
Mancarica de fasole noua, in ardei gras
Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc...
Ciorba de fasole verde, cu rosii
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. În timp ce rădăcinoasele fierb, se...
Langosi de post, cu spanac
Mai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc mic. Se rup rădăcinile spanacului și aproximativ 2 cm din tijă, se spală bine în 4-5 ape...
Salata Floare din cartofi, cu ardei copti si masline
Ardeii capia se scot de cu seară de la congelator și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. Cartofii se spală și se pun în apă rece, la fiert. Când sunt gata, se lasă să se răcorească, se curăță de coji și se taie...
Placinta rulata, cu spanac si cartofi
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se...
Desert budinca de gris, cu gem de gutui și jeleu de portocale
Se amestecă grisul cu: zahărul, coaja de lime, vanilia și se adaugă apa rece. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția. Se adaugă cele trei linguri de peltea în compoziție și se uniformizează. O jumătate din...
Bors de fasole, cu urzici, legume si leustean
Cum se prepara Bors de fasole, cu urzici, legume si leustean Fasolea se alege, se spală în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte. (Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, după ce o alegeți și o spălați,...
Salata de cartofi, cu ceapa verde si masline
Se spală bine cartofii, se fierb ”în coajă” și când sunt gata, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcorească. Între timp, se curăță, se spală bine și se taie rondele, ceapa verde. Când cartofii s-au răcorit, se curăță de coji și...
Mancare de spanac, cu leurda si orez
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă. Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam 1,5-2 cm), se spală foarte bine, în câteva ape, iar apoi se mărunțesc și se călesc ușor...
Desert piure de mere coapte, cu portocale si migdale glasate
Merele se spală, se taie în sferturi, se curăță de coji și de cotoare, după care se pun într-un vas termorezistent, pe un strat subțire de zahăr brun. Se presară zahăr brun peste mere, se pune capacul și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie,...
Migdale glasate
Într-o crăticioară se amestecă zahărul brun cu praful de sare și cu gemul de caise și se adaugă uleiul de alune de pădure. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă în ea, până ce se topește zahărul și se formează un sirop care fierbe. Se toarnă...
Supa de legume, cu crutoane
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. După două-trei clocote se adaugă mazărea și fasolea verde, alese și spălate bine...
Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
Pentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția. Se derulează aluatul de foietaj și se decupează două foi rotunde. Se pune o foaie pe hârtia...
Desert budinca de gris cu visine si jeleu
Mai întâi se scot vișinele din borcan și se pun la scurs, într-o strecurătoare. Se amestecă grisul cu: zahărul, vanilia și coaja de lime. Se adaugă laptele fierbinte, se omogenizează și se dă cratița la foc mic. Se amestecă întruna în cratiță,...
Aperitiv tort, cu oua si lactate
Mai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu sare, după gust. Se mixează bine brânza de burduf cu untul foarte moale, până ce...
Sfintisori moldovenesti impletiti, din aluat de frupt (de dulce)
Se pune făina (cu praful de sare) în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul căreia se pun: drojdia mărunțită, gălbenușurile, untul feliat, coaja de lime și de portocale, zahărul și vanilia. Se amestecă ingredientele din mijlocul...
Supa de legume, cu perisoare de cașcaval
Se amestecă bine cașcavalul, răzuit fin: cu oul, untul și sarea. Când amestecul este omogen, se încorporează treptat făina. Compoziția rezultată se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, pentru 30 de minute. Între timp, se pregătesc celelalte...
Tagliatelle la tigaie, cu unt si telemea
Pastele făinoase se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 8-10 minute. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se răzuiește o jumătate din cantitatea de telemea, iar cealaltă jumătate se taie cubulețe. Untul se taie feliuțe și se topește în...
Desert pateuri cu gem de gutui
Aluatul se scoate din timp de la congelator, ca să se dezghețe natural. Când s-a dezghețat complet, aluatul se întinde cu sucitorul pe planșeta înfăinată pentru a-i da forma dreptunghiulară. Se taie dreptunghiuri egale între ele și se pregătesc două...
Salata de vinete, cu smantana si plante aromatice
Se scot vinetele de cu seară de la congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca dezghețându-se, să se scurgă de zeamă. A doua zi se tamponează cu hârtie absorbantă, ca să se absoarbă tot lichidul care nu s-a scurs și se toacă fin, folosind un tocător...
Desert prajitura cu visine, bezea, nuci si ciocolata
Pentru blat, se mixează mai întâi untul moale cu zahărul pudră și vanilia, până ce devine cremos. Se adaugă apoi unul câte unul gălbenușurile și se amestecă pentru omogenizare. În cele din urmă, se încorporează făina amestecată cu praful de copt...
Aperitiv pogacele cu jumari
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din...
Mâncărică de mazăre, cu morcovi și cârnați afumați de porc
Mazărea se alege, se clătește și se pune cu apă rece să dea un clocot. Între timp se crestează cârnații și se rumenesc frumos, iar legumele se pregătesc pentru mâncărică. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor,...
Supă de roșii, cu orez și afumătură
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se...
Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500
Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina,...
Ciorba de cartofi, cu zdrente de oua
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Când este cazul, se mai completează cu apă caldă. Între timp...
Desert batoane cu seminte
Într-o crăticioară emailată se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se amestecă și se caramelizează zahărul, la foc mic. Pentru că s-a adăugat apă și zeamă de lâmâie, riscul de a arde zahărul este mai mic și se poate controla permanent gradul de...
Paine rulata, cu mac sau chimen
În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până...
Desert gris cu lapte si stafide, in sos de portocale
Mai întâi se pun stafidele, opărite 1 minut, în esență de rom, ca să se înmoaie puțin și pentru a dobândi o aromă plăcută. Se spală bine o portocală și se răzuiește coaja. Se stoarce sucul de la două portocale. Se ung formele cu ulei de alune...
Tagliatelle cu ciuperci si sos de smantana si cascaval
Pastele se pun la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare. Cât timp pastele fierb, se pregătesc ciupercile și sosul. Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape și se feliază. Se curăță ceapa și...