Se pune lintea la înmuiat 30 de minute. Între timp, se taie şunca cubuleţe, chorizo în felii, morcovii în felii subţiri şi cartofii în sferturi.
Se scurge lintea şi se pune într-o cratiţă, acoperind-o cu apă rece. Se lasă la fiert;...
Se face aluatul amestecând margarina lăsată în bucătărie să fie moale cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile şi sarea. Se pune laptele cald bine şi se amestecă iar. La urmă se adaugă făina amestecată cu drojdia uscată.Aluatul se lasă 25-30 de minute la...
Se curăţă şi se spală bine ciupercile. Se taie bucăţele şi se opăresc în apă clocotită sărată 10 minute.Dacă sunt fragede, se pot prăji direct în nişte ulei că lasă ele apa destulă, acestea au fost mici şi nu le-am tăiat!
Se căleşte ceapa. Se pun ciupercile,...
Tăiaţi carnea fâşii subţiri. Tăiaţi ceapa feliuţe. Căliţi împreună carnea şi ceapa în ulei. Când ceapa şi carnea sunt făcute, le scoateţi în alt vas si deglasaţi cu oţet de vin. Lăsaţi să dea în clocot, amestecând cu o lingură să se...
Afacerea asta e una serioasă şi presupune o pregătire psihică adecvată! Cu o seară înainte, izolezi bucătăria şi pregăteşti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Dacă ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; dacă nu ai, un vailing mare merge foarte bine. Îl aduci...
Taie bucăţi mici carnea şi o prăjeşte în ulei. Adaugă ceapa felii subţiri şi ardeiul şi mai căleşte 15 minute.
Adaugă curry dupa gust(1 linguriţă pâna la 3 linguri), amestecă bine. Adaugă sucul din ananas si un pahar de apă şi mai fierbe cam 1 oră acoperit....
Se amestecă gălbenusurile cu sarea, uleiul,zahărul, iaurtul şi dulceaţa. Se adaugă nucile şi fructele rase. Se adaugă apoi făina să iasă un aluat moale, dar vârtos. Se stinge bicarbonatul cu suc de lamâie sau cu oţet şi se adaugă în aluat.
Albuşurile se bat...
1.Taie felii usturoiul, măslinele şi roşiile. Amestecă faina cu praful de copt, adaugă gălbenuşurile, laptele şi uleiul treptat. Piperează. Bate albusurile spumă, cu puţină sare. Încorporează usor în preparat. Adaugă legumele şi brânzeturile, amestecă...
Taie partea cu grăsime a pieptului de raţă în pătrăţele.
Opăreşte 2 minute piersicile în apă clocotită, apoi lasă apa rece să curgă peste ele. Scoate pieliţa, taie în sferturi.
Încălzeşte 20 g de unt în tigaie şi pune pieptul de raţă cu...
Spălaţi, apoi curăţati de partea verde căpşunile. Tăiaţi-le în 2 pe lungime. Adăugaţi sucul de lămâie şi restul ingredientelor. Adaugaţi câteva frunze tăiate de mentă proaspătă. Amestecaţi bine si puneţi la frigider o oră înainte de a servi.
Varianta românească:
Se fierb cartofii în coajă, iar ouăle tari. Se curăţă toate.
O cratiţă sau o tavă se unge cu unt şi se presară cu puţin pesmet.
Se pun pe rând cartofii felii, se presară brânză rasă, oua felii. Se repeta până se termină....
Tăiaţi cu foarfeca frunzele de mentă si busuioc, apoi amestecaţi cu restul ingredientelor. Fierbeţi si amestecaţi să se dizolve zahărul. Când începe să fiarbă, opriţi focul si lăsaţi în cratiţă să se răcească. În acest timp, pregătiţi capsunii...
L aptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.
Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.
Când e suficient de rece, se pune linguriţa din...
Se cerne făina cu praful de copt. Se bat ouăle cu sare, se adaugă uleiul, iaurtul, zahărul vanilat şi se amestecă în făină. Dacă e necesar, se pune puţină apă călduţă, încât să iasă un aluat elastic. Se lasă 10 minute să se odihnească. În aceste...
Puteţi să puneţi totul în mixer sau să le tăiaţi cu mâna cât de fin doriţi. Avocado îl puteţi zdrobi cu furculiţa.Stropiţi avocado cu suc de lămâie să nu se înnegrească.
Asezonaţi după gust şi puneţi o oră la frigider, cel puţin.
Se spală rapid ciupercile să nu ia multă apă, fără să se cureţe. Se taie feliuţe şi se pun în tigaie, se pune capac, vor lăsa apă. După ce-şi lasă toată apa, se dă focul tare şi se fierb vreo 10-15 minute. Se scurg de apa lăsată, se adaugă o lingură de unt şi...
Se amestecă drojdia cu zahărul, o parte din laptele călduţ şi făină să fie ca o smântână groasă şi se lasă la crescut.Când s-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte călduţ şi se amestecă.În apa călduţă se dizolvă sarea, se pune şi uleiul şi...
Se cern împreună cacaua cu laptele praf şi se amestecă bine.
Se pun zahărul şi apa în cratiţă pe foc, amestecând mereu. Se adaugă ciocolata ruptă si se fierbe vreo 8-10 minute. La sfârşit se pune şi oţetul. Se adauga margarina care a fost scoasă cu ceva...
Am pus carnea cu legumele de supă(morcov, ţelină, pătrunjel, gulie, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, câteva boabe de piper, sare) în oală sub presiune. Am lăsat 40 de mninute de când a început să fiarbă.
Am fiert cartofii în coajă şi oul pentru maioneză...
Numele ştiinţific latin al lăcrămioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori.
Lily of the valley(engl.)...
Rubarba se curăţă şi se taie în cuburi mici.Se freacă untul spumă, se adaugă zahărul, ouăle, sarea şi zahărul vanilat. Se bate iar pănă se albeşte.Se adaugă şi rubarba.
Făina se cerne împreună cu praful de copt.Se adaugă şi se amestecă bine toate.
Se...
Ouăle se scot din timp din frigider şi se spală bine cu apa călduţă şi detergent de vase, apoi se clătesc bine.
Se pun cojile de ceapă(albă, roşie sau amestecate) şi apa într-o cratiţă mai mare, până la jumătate, ca să aveţi loc şi de ouă.Se adaugă ouă şi se...
Se freacă gălbenuşurile cu 100 g de zahăr, se adaugă budincile, apoi laptele treptat. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. se ia de pe foc. Mai amestecaţi din când în când să nu prindă coajă.
Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă 100 g de zahăr...
Se cerne făina. Se freacă drojdia cu zahărul, se adaugă puţin lapte călduţ şi făină şi se lasă la crescut.
Gălbenuşurile şi sarea se bat cu o furculiţă. Se adaugă romul şi laptele rămas, treptat. Untul moale se pune peste făină, se adaugă şi coaja de lămâie...
Curăţaţi bine plantele, spălaţi în mai multe ape.
Într-o cratiţă căliţi frunzele în unt, apoi adăugaţi cartofii cuburi, apa şi sarea.
Fierbeţi cam 20 de minute. Mixaţi cu smântâna, piperul şi nucşoara.
Se poate consuma aşa sau adăugaţi...
Se amestecă făina proaspăt cernută cu praful de copt.
Restul ingredientelor se bat împreună: ouă, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apa călduţă pentru a obţine un aluat elastic. Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se...
Se dezoseaza carnea, se ia pielea. se taie felii în aşa fel încât sa devină mai mari după ce se bat cu ciocanul. Se sărează, se piperează, se presară oregano; eu am pus şi un condiment care avea şi ciuperci uscate.
Carnea care pică de pe margini, ceapa, puţina...
Se fierb cartofii în apă clocotită cu sare, nu de tot, cam 15-20 de minute. se scurg, se lasa la răcit, apoi se dau prin răzătoarea mare.
Ceapa se taie mărunt şi se căleşte bine în ulei mai mult(pe foc mediu, cu capac).
Când e moale, se adaugă sare, piper, boia...
Pentru blat mixerază biscuiţii, nuca, untul în blender. Obţii o pastă nisipoasă. Toarnă în tavă rotundă, detaşabilă, sau tapetată cu hârtie de copt. Tasează pasta de biscuiţi cu paharul sau cana foarte bine să se aşeze pe fundul formei şi pe margini. Pune la...
Dovleacul se poate coace simplu la cuptor şi consuma ca atare. Pe la noi se mai mănâncă presărat cu zahăr.
În satul din care provin, se mânca în post, copt sau fiert, cu ceapă.
Eu l-am tăiat bucătele, am pus peste el ceapa roşie bucătele, sare , piper şi...
Linte-reţeta clasică spaniolă
Se pune lintea la înmuiat 30 de minute. Între timp, se taie şunca cubuleţe, chorizo în felii, morcovii în felii subţiri şi cartofii în sferturi. Se scurge lintea şi se pune într-o cratiţă, acoperind-o cu apă rece. Se lasă la fiert;...
Cozonăcei de la bunica Aminei
Se face aluatul amestecând margarina lăsată în bucătărie să fie moale cu zahărul, apoi se adaugă gălbenuşurile şi sarea. Se pune laptele cald bine şi se amestecă iar. La urmă se adaugă făina amestecată cu drojdia uscată.Aluatul se lasă 25-30 de minute la...
Zacusca mea cu ciuciuleţi sau bureţi de rouă
Se curăţă şi se spală bine ciupercile. Se taie bucăţele şi se opăresc în apă clocotită sărată 10 minute.Dacă sunt fragede, se pot prăji direct în nişte ulei că lasă ele apa destulă, acestea au fost mici şi nu le-am tăiat! Se căleşte ceapa. Se pun ciupercile,...
Carne de porc în sos caramel
Tăiaţi carnea fâşii subţiri. Tăiaţi ceapa feliuţe. Căliţi împreună carnea şi ceapa în ulei. Când ceapa şi carnea sunt făcute, le scoateţi în alt vas si deglasaţi cu oţet de vin. Lăsaţi să dea în clocot, amestecând cu o lingură să se...
Cozonac domnesc: pas cu pas
Afacerea asta e una serioasă şi presupune o pregătire psihică adecvată! Cu o seară înainte, izolezi bucătăria şi pregăteşti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Dacă ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; dacă nu ai, un vailing mare merge foarte bine. Îl aduci...
Porc, ananas, orez şi ciuperci
Taie bucăţi mici carnea şi o prăjeşte în ulei. Adaugă ceapa felii subţiri şi ardeiul şi mai căleşte 15 minute. Adaugă curry dupa gust(1 linguriţă pâna la 3 linguri), amestecă bine. Adaugă sucul din ananas si un pahar de apă şi mai fierbe cam 1 oră acoperit....
Chec rapid cu dulceaţă si fructe
Se amestecă gălbenusurile cu sarea, uleiul,zahărul, iaurtul şi dulceaţa. Se adaugă nucile şi fructele rase. Se adaugă apoi făina să iasă un aluat moale, dar vârtos. Se stinge bicarbonatul cu suc de lamâie sau cu oţet şi se adaugă în aluat. Albuşurile se bat...
Checuri sărate
1.Taie felii usturoiul, măslinele şi roşiile. Amestecă faina cu praful de copt, adaugă gălbenuşurile, laptele şi uleiul treptat. Piperează. Bate albusurile spumă, cu puţină sare. Încorporează usor în preparat. Adaugă legumele şi brânzeturile, amestecă...
Piept de raţă cu piersici
Taie partea cu grăsime a pieptului de raţă în pătrăţele. Opăreşte 2 minute piersicile în apă clocotită, apoi lasă apa rece să curgă peste ele. Scoate pieliţa, taie în sferturi. Încălzeşte 20 g de unt în tigaie şi pune pieptul de raţă cu...
Salată de căpşuni
Spălaţi, apoi curăţati de partea verde căpşunile. Tăiaţi-le în 2 pe lungime. Adăugaţi sucul de lămâie şi restul ingredientelor. Adaugaţi câteva frunze tăiate de mentă proaspătă. Amestecaţi bine si puneţi la frigider o oră înainte de a servi.
2 variante de cartofi franţuzeşti
Varianta românească: Se fierb cartofii în coajă, iar ouăle tari. Se curăţă toate. O cratiţă sau o tavă se unge cu unt şi se presară cu puţin pesmet. Se pun pe rând cartofii felii, se presară brânză rasă, oua felii. Se repeta până se termină....
Supă de căpsuni
Tăiaţi cu foarfeca frunzele de mentă si busuioc, apoi amestecaţi cu restul ingredientelor. Fierbeţi si amestecaţi să se dizolve zahărul. Când începe să fiarbă, opriţi focul si lăsaţi în cratiţă să se răcească. În acest timp, pregătiţi capsunii...
Lapte covăsât(iaurt de casă)
L aptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer. Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ. Când e suficient de rece, se pune linguriţa din...
Plăcinte rapide cu urdă şi mărar
Se cerne făina cu praful de copt. Se bat ouăle cu sare, se adaugă uleiul, iaurtul, zahărul vanilat şi se amestecă în făină. Dacă e necesar, se pune puţină apă călduţă, încât să iasă un aluat elastic. Se lasă 10 minute să se odihnească. În aceste...
Guacamole în stil mexican
Puteţi să puneţi totul în mixer sau să le tăiaţi cu mâna cât de fin doriţi. Avocado îl puteţi zdrobi cu furculiţa.Stropiţi avocado cu suc de lămâie să nu se înnegrească. Asezonaţi după gust şi puneţi o oră la frigider, cel puţin.
Ficat picant de pui cu ciuperci
Se spală rapid ciupercile să nu ia multă apă, fără să se cureţe. Se taie feliuţe şi se pun în tigaie, se pune capac, vor lăsa apă. După ce-şi lasă toată apa, se dă focul tare şi se fierb vreo 10-15 minute. Se scurg de apa lăsată, se adaugă o lingură de unt şi...
Pizza pas cu pas
Se amestecă drojdia cu zahărul, o parte din laptele călduţ şi făină să fie ca o smântână groasă şi se lasă la crescut.Când s-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte călduţ şi se amestecă.În apa călduţă se dizolvă sarea, se pune şi uleiul şi...
Ciocolată pentru măicuţa
Se cern împreună cacaua cu laptele praf şi se amestecă bine. Se pun zahărul şi apa în cratiţă pe foc, amestecând mereu. Se adaugă ciocolata ruptă si se fierbe vreo 8-10 minute. La sfârşit se pune şi oţetul. Se adauga margarina care a fost scoasă cu ceva...
Mancare de iarna
Am pus carnea cu legumele de supă(morcov, ţelină, pătrunjel, gulie, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, câteva boabe de piper, sare) în oală sub presiune. Am lăsat 40 de mninute de când a început să fiarbă. Am fiert cartofii în coajă şi oul pentru maioneză...
De 1 Mai muncitoresc
Numele ştiinţific latin al lăcrămioarei ,"convallaria majalis" , are semnificatia de "vale" ( convallaria) si "luna mai" (majalis), probabil o referire la locul originar si perioada de inflorire a acestei flori. Lily of the valley(engl.)...
Chec cu rubarbă
Rubarba se curăţă şi se taie în cuburi mici.Se freacă untul spumă, se adaugă zahărul, ouăle, sarea şi zahărul vanilat. Se bate iar pănă se albeşte.Se adaugă şi rubarba. Făina se cerne împreună cu praful de copt.Se adaugă şi se amestecă bine toate. Se...
Ouă în fel şi chip(rimelate naturel!)
Ouăle se scot din timp din frigider şi se spală bine cu apa călduţă şi detergent de vase, apoi se clătesc bine. Se pun cojile de ceapă(albă, roşie sau amestecate) şi apa într-o cratiţă mai mare, până la jumătate, ca să aveţi loc şi de ouă.Se adaugă ouă şi se...
Budincă sau îngheţată:2 în 1
Se freacă gălbenuşurile cu 100 g de zahăr, se adaugă budincile, apoi laptele treptat. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. se ia de pe foc. Mai amestecaţi din când în când să nu prindă coajă. Se bat albuşurile spumă tare, se adaugă 100 g de zahăr...
Gogoşi foarte fragede
Se cerne făina. Se freacă drojdia cu zahărul, se adaugă puţin lapte călduţ şi făină şi se lasă la crescut. Gălbenuşurile şi sarea se bat cu o furculiţă. Se adaugă romul şi laptele rămas, treptat. Untul moale se pune peste făină, se adaugă şi coaja de lămâie...
Ciorbă de urzici cu pretenţii aristocrate de "Velouté"
Curăţaţi bine plantele, spălaţi în mai multe ape. Într-o cratiţă căliţi frunzele în unt, apoi adăugaţi cartofii cuburi, apa şi sarea. Fierbeţi cam 20 de minute. Mixaţi cu smântâna, piperul şi nucşoara. Se poate consuma aşa sau adăugaţi...
Plăcinte în fel şi chip
Se amestecă făina proaspăt cernută cu praful de copt. Restul ingredientelor se bat împreună: ouă, sare, iaurt. Se adaugă făina şi puţină apa călduţă pentru a obţine un aluat elastic. Se lasă 10 minute la odihnă. Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se...
Rulouri din carne de curcan
Se dezoseaza carnea, se ia pielea. se taie felii în aşa fel încât sa devină mai mari după ce se bat cu ciocanul. Se sărează, se piperează, se presară oregano; eu am pus şi un condiment care avea şi ciuperci uscate. Carnea care pică de pe margini, ceapa, puţina...
Plăcintă cu cartofi
Se fierb cartofii în apă clocotită cu sare, nu de tot, cam 15-20 de minute. se scurg, se lasa la răcit, apoi se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte bine în ulei mai mult(pe foc mediu, cu capac). Când e moale, se adaugă sare, piper, boia...
Tartă cu dovleac şi urdă (2 variante)
Pentru blat mixerază biscuiţii, nuca, untul în blender. Obţii o pastă nisipoasă. Toarnă în tavă rotundă, detaşabilă, sau tapetată cu hârtie de copt. Tasează pasta de biscuiţi cu paharul sau cana foarte bine să se aşeze pe fundul formei şi pe margini. Pune la...
Dovleac la cuptor
Dovleacul se poate coace simplu la cuptor şi consuma ca atare. Pe la noi se mai mănâncă presărat cu zahăr. În satul din care provin, se mânca în post, copt sau fiert, cu ceapă. Eu l-am tăiat bucătele, am pus peste el ceapa roşie bucătele, sare , piper şi...