Pizza pas cu pas

de Ade200 in Pizza, 18 Mar 2012 | 4461 vizualizari

 

Sfârşitul de săptămână ne dă un răgaz de încercat reţete şi de postat. O pizza făcută cu răbdare şi fantezie, cred eu!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de făină
  • 1-2 linguriţe de sare
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 250 ml de lapte
  • 300 ml de apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 30 g de drojdie proaspătă
  • umplutură după dorinţă
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pizza pas cu pas:

Se amestecă drojdia cu zahărul, o parte din laptele călduţ şi făină să fie ca o smântână groasă şi se lasă la crescut.Când s-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte călduţ şi se amestecă.În  apa călduţă se dizolvă sarea, se pune şi uleiul şi se varsă făina toată odată.Se amestecă lent cu lingura de lemn, apoi cu mâna.

Când aluatul e omogen, se răstornă pe masă şi se frământă întorcând aluatul spre mijloc şi apăsând. Aluatul se deşiră când apăsăm.

Se pune aluatul în bol şi se lasă la dospit 15-20 minute, acoperit. Să fie cald în bucătărie(25 grade C). Se aprinde cuptorul la 240 grade.

Când aluatul şi-a dublat aproape volumul, se frământă iar, apăsând cu palma până la o grosime cam de 2 cm. Se mai lasă iar la dospit 10-15 minute.

Se împarte în 3 părţi şi se rotunjesc. Se pot face 3 pizza egale sau după dorinţa fiecăruia.

Eu am făcut una mare în tavă rotundă cu diametrul de 34 cm, una dreptunghiulară(29 cm/41 cm) şi nişte pâinici picante.

Nu am împărţit chiar egal, primele 2 părţi au fost mai mari.

Apăsaţi aluatul cu mâna, apoi întindeţi cu sucitorul, întorcând câte un sfert  de cerc pentru a  căpăta  formă rotundă. Îndoiţi cercul de aluat şi îl puneţi în tava unsă puţin sau înfăinată, desfăcând aluatul şi aranjându-l frumos.Pentru pizza cu margine groasă îndoiţi puţin în formă de torsadă. Nu înţepaţi cu furculiţa, lăsaţi să crească puţin aluatul înainte de a pune umplutura.

Umplutura:

1. brânză de vaci+ brânză de oaie frământată în ce proporţie doriţi(cam 750 g în total). Am pus 3 gălbenuşuri şi 3 albuşuri spumă.

2. 3 cepe felii călite+ciuperci+salam(călite apoi la un loc). Am uns cu un sos de roşii picant, apoi am pus umplutura peste aluatul din tava dreptunghiulară.

3. Am întins aluatul rămas, l-am uns cu unt şi am presărat condimente şi puţină boia iute. Am făcut un rulou şi l-am tăiat, ieşind o "pizza trandafir". Asta am

copt-o ultima, după ce am uns-o cu ou bătut. Cu restul de ou bătut am uns plăcinta cu brânză când a fost aproape gata.

Am pus în cuptor pe cea cu brânză prima, am făcut-o pe cea cu salam, când am terminat de aranjat  am pus în cuptor şi le-am schimbat(sus/jos) să se coacă uniform.

Pâinicile au aşteptat, dar a meritat.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pizza pas cu pas" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pizza fara blat