Deşi pe vremuri era prezentă şi pe la noi, acum o redescoperim. În Spania şi Franţa este foarte folosită, aşa că să ne inspirăm din cultura lor gastronomică!
Se pune lintea la înmuiat 30 de minute. Între timp, se taie şunca cubuleţe, chorizo în felii, morcovii în felii subţiri şi cartofii în sferturi.
Se scurge lintea şi se pune într-o cratiţă, acoperind-o cu apă rece. Se lasă la fiert; când începe să se înmoaie se adaugă restul ingredientelor: morcovii, cartofii, carnea, şofranul,dafinul, vinul.
Se taie mărunt ceapa şi se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei. Usturoiul se taie şi se adaugă la ceapă, călindu-se până devin translucide. Se adaugă la linte, se sărează şi se piperează.
VARIANTĂ 1 (vegetariană):
La reţeta de mai sus se pot adăuga: napi, fasole păstăi, ardei roşu şi verde. Dacă sunteţi vegetarieni, nu mai puneţi carnea. La servire, presăraţi verdeaţa dvs. preferată. Eu am pus pătrunjel!
VARIANTĂ 2: Pentru cine preferă slănina sau costiţa şi alt tip de cârnaţi, se poate face astfel, prăjindu-le puţin înainte.
În Venezuela nu se pune dafin, ci mult coriandru. Inainte de a stinge focul, se adaugă puţin chimen pudră.
1
Lintea ce rămâne de la masă se păstrează la frigider, iar a doua zi e şi mai bună. Când o reîncălziţi, adăugaţi puţin vin sau coniac.
2
Pablo González , un bucătar spaniol celebru, ne împărtăşeşte unul din secretele sale: . "Lintea se face cum o facem noi de obicei, există doar un mic truc, pe care merită să-l încercăm. Când începe să fiarbă, se adaugă: doi căţei de usturoi prajiţi în ulei de măsline, cu o coajă de pâine în bucăţi mici, de asemenea, prajite. cu usturoiul . Se trece totul prin blender şi se adaugă la apa de gătit din linte, Este grozav. "
3
¡¡¡BUEN PROVECHO!!! Poftă bună!