Fiecare moment al zilei poate fi „onorat” cu un fel de plăcinte: cele sărate merg la aperitiv sau chiar ca fel principal cu o salata verde sau roşii; cele cu mere şi dovleac merg bine cu un ceai din baton de scorţişoară în care pui şi un plic de rooibos!
Sunt mai bune calde, cum zicea bunica mea:” Care cum se coace ad-o-ncoace!”. Mie îmi plac reci acelea cu măr.
Se amestecă făina proaspăt cernută cu praful de copt.
Restul ingredientelor se bat împreună: ouă, sare, iaurt.
Se adaugă făina şi puţină apa călduţă pentru a obţine un aluat elastic. Se lasă 10 minute la odihnă.
Se ia cu mâna aluat, se face o mică sferă. Se pune făină pe planşetă şi se întinde aluatul foarte subţire. Se pune umplutura, se închide marginea, se trece ruloul peste plăcintă sa se aplatizeze.
Se coc în tigaie antiadeziva cu foarte puţin ulei, cam 5 minute pe o parte, la foc mic .Faceti cam aşa să intre 2 în tigaie. Puteţi împărti de la început aluatul în părţi egale, 20-24. Înfăinaţi mâna să nu se lipească.Datorită făinii care se arde, trebuie să mai ştergeţi tigaia cu hârtie din când în când.
Puteţi face cu diverse umpluturi, sărate sau dulci. Cele sărate le acoperiţi cu puţina smântână. Se pot reîncălzi la microunde.
Cele dulci le puteti unge cu dulceaţă
1
Puteti presăra verdeaţă pe cele sărate(mărar) sau condimente(ciuperci uscate etc.)