Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert orez cu lapte si mere
Postat de: cristina1985 in PrajituriOrezul cu lapte: se pune laptele la fiert si se adauga (de la inceput) orezul ,zaharul, zaharul vanilinat (sau pastaie de vanilie, care se taie in jumatate pe lungime, se scot semintele si se pun...Citeste continuarea
Sarmalute traditionale moldovenesti
Postat de: momo121 in PorcPentru inceput punem carnea tocata intr-un lighean. Ceapa o curatam, o spalam si o taiem cat mai marunt, apoi o punem peste carne. Orezul il spalam in apa rece de 2-3 ori si il punem...Citeste continuarea
Reteta de tocanita de ciuperci...
Postat de: vasimur in Mancaruri de legumePreparare Reteta de tocanita de ciuperci champignon, cu ceapa si usturoi Curăţăm ciupercile, apoi le spălăm bine şi le tăiem felii. Spălăm roșia, o curățăm de pieliță și...Citeste continuarea
Salata cu somon afumat si telemea...
Postat de: mihaelar63 in SalateSpalati rucola si o scurgeti de excesul de apa. Curatati, spalati si razuiti morcovul. Tocati varza rosie si cea chinezeasca. Curatati, spalati si feliati ridichile...Citeste continuarea
Desert Linzer cu mere
Postat de: mirela0911 in PrajituriUmplutura: Mai intai se pregateste umplutura. Se curata merele de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se pun la calit intr-o cratita, impreuna cu zaharul si zaharul vanilat....Citeste continuarea
Desert Tiramisu cu zmeura
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-un bol se mixeaza smantana pentru frisca pana devine mai consistenta. In alt bol se mixeaza crema mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se adauga pe rand frisca si se mixeaza impreuna. Se...Citeste continuarea
Ardei iute murat
Postat de: eumimi in MuraturiMai intai tocam ardeiul marunt. Ceapa o tocam julienne si o amestecam cu ardeiul. Otetul il amestecam cu 1 lingura de sare si cu una de zahar. Punem ardeiul amestecat cu ceapa in 2...Citeste continuarea
Minisarmale dulci in frunze de stevie
Postat de: ladydi in Mancaruri de postPunem bulgurul intr-un castron si turnam compotul de ananas incalzit peste el. Daca mai este nevoie, adaugam apa calda. Cantitatea de lichid trebuie sa fie cel putin dubla fata de cantitatea...Citeste continuarea
Supa rece de rosii - Salmorejo...
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeInmuiati painea uscata intr-un castron cu apa. Indepartati coaja si pastrati numai miezul de paine bine scurs. Se curata roșiile de piele (după ce le-am trecut prin apă clocotită). Se...Citeste continuarea
Midii/Scoici cu ciuperci si smantana
Postat de: ctlina in Fructe de mareSe spală midiile de mai multe ori, dar nu se lasa mult în apă (se vor deschide). Daca nu sunt gata curatate, se curata bine cu cutitul. Curatati si taiati ciupercile felii....Citeste continuarea
Salata de fructe in suport de...
Postat de: ctlina in SalateSpalati fructele. Taiati pepenele in forma de carucior. Goliti-l cu o lingurita. Am facut bile cu o lingurita speciala de pepene galben (melon). Puneti pepenele pe o farfurie. Taiati...Citeste continuarea
Desert Mini Clafoutis cu branza de...
Postat de: ctlina in DulciuriIncalziti cuptorul la 80°C. Bateti ouale intregi cu zaharul, incorporati amidonul de porumb si adaugati laptele concentrat si branza de vaci. Amestecati pana obtineti o compozitie...Citeste continuarea
Salata de varza cu salam
Postat de: eumimi in SalateTocam varza cat mai subtire si o punem intr-un bol. Salamul si ceapa le tocam julienne si le adaugam peste varza. Adaugam si maioneza (am folosit maioneza cumparata caci nu este la fel de...Citeste continuarea
Crema de piersici rosii sau nectar
Postat de: Constelatialeu in Sirop / CompotSe stie, musai la cules, apoi la curatat si taiat. Masura a fost un tuci de 15 l plin cu piersici curatate si taiate, apoi am transferat in alt tuci mai mare sa aiba loc sa fiarba. Am adaugat apa,...Citeste continuarea
Gem din piersici rosii de gradina
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemMai intai am cules piersicile, le-am curatat de coaja si le-am feliat, le-am pus in tuci, am adaugat zaharul si le-am scazut la foc mic. Tuciul de 15 l a fost plin cu piersici si l-am scazut...Citeste continuarea
Berbecut cu ceapa, vin rosu si cuscus
Postat de: mihaelar63 in OaieBucata de berbecut se spala foarte bine. Eu am lasat stratul subtire de grasime care da savoare fripturii. Am increstat pulpa si i-am facut un masaj bun cu sare si piper...Citeste continuarea
Sarmale in foi de varza alba...
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiSe pune o cratita cu 2 l apa la foc, adaugand si o lingurita de sare si un varf de lingurita de sare de lamaie. Se curata varza de primele foi, se spala si se cresteaza pe langa cotor. Cand...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu cartofi in oala de lut
Postat de: Constelatialeu in PuiAm spalat pulpele, le-am am presarat sare, piper si boia dulce peste ele. Cartofii i-am curatat si taiat in bucati mari. Am asezat cartofii in oala de lut, am presarat sare, apoi am asezat...Citeste continuarea
Sarmale in varza dulce cu orez,...
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins, se adaugă morcovul ras, sarea, ciupercile spălate, curăţate de pieliţă şi tăiate marunt, care îşi vor...Citeste continuarea
Dulceata de dovleac placintar
Postat de: merisor67 in Dulceata / GemPregătim dovleacul. Mai întâi îl ștergem bine pe coajă cu un burete de vase umezit. Spargem dovleacul în două, apoi înlăturăm semințele și nervurile din...Citeste continuarea
Ostropel de pui, cu mamaliguta
Postat de: RODIMUR in PuiSe curăță pulpele de tuleie, se spală și se scurg de apă, după care se prăjesc în ulei pe ambele fețe, până ce se pătrund ușor. Se curăță cepele și usturoiul, se...Citeste continuarea
Salata verde cu ton si portocala
Postat de: mihaelar63 in SalateSpalati salatele verzi si le scurgeti de apa. Salata verde se marunteste. Curatati ceapa rosie si o tocati marunt. Amestecati salatele cu ceapa si tonul maruntit....Citeste continuarea
Tocanita de legume, cu cus-cus
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe curăță mai întăi ceapa roșie, se spală și se taie în felii mari. Într-o tigaie se toarnă uleiul și după ce s-a încălzit se pune untul, tăiat felii pentru...Citeste continuarea
Gogosari umpluti cu varza
Postat de: rocsi_1612 in MuraturiVarza verde si cea rosie, le spalati, le scuturati bine de apa. O taiati fideluta. Morcovii ii decojiti, ii dati pe razatoarea mare. Amestecati varza cu morcovul si sarea, invartiti bine....Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si aluat...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriMai intai m-am ocupat de umplutura, am curatat si ras merele, le-am stors si le-am pus in tigaia wok, am adaugat zaharul si le-am calit cca. 20 min, apoi am adaugat si scortisoara. Am lasat sa se...Citeste continuarea
Sarmalute cu praz in dovleac
Postat de: abetina in Mancaruri cu carneSe curata prazul si se pune la undit, se adauga morcovul tocat si se lasa sa se patrunda usor, oprim focul si turnam intr-un vas in care am pus carnea tocata, amestecam usor si lasam sa se...Citeste continuarea
Ciorba cu arome si culori tomnatice
Postat de: Constelatialeu in CiorbeMai intai punem la fiert fasolea, e bine sa o puneti de seara la inmuiat, fierbe mai repede. Dupa ce da 2-3 clocote, schimbam apa si punem din nou la fiert, procedam asa de inca 2 ori. Separat...Citeste continuarea
Muschiulet impletit (cu pesto si...
Postat de: amalia01 inMuschiuletul il speli si il tai pe lungime in 3, astfel incat sa ramana prins la un capat. Rosiile le hidratezi putin in ulei de masline. Cureti usturoiul si il tai in bucati. Pe fiecare...Citeste continuarea
Desert gogosele rapide cu scortisoara
Postat de: claudiaO in DulciuriFrecam ouale impreuna cu sarea si zaharul cateva minute, adaugam iaurtul in care am stins bicarbonatul. Punem zaharul vanilat si coaja de lamaie si incepem sa incorporam faina, pana obtinem un...Citeste continuarea
Aperitiv cartofi surpriza
Postat de: GeorgianaGrigorescu in Aperitive / GarnituriAm curatat cartofii de coaja, i-am taiat cuburi si i-am pus la fiert. Am pregatit un piure din cartofi, sare, unt si laptele caldut. Am amestecat piureul cu pesmetul, smantana, mozzarella...Citeste continuarea
Zama de cartofi cu afumatura, anis...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeCartofii se spala si se taie cuburi mai mari. Ceapa rosie se curata, se spala si se toaca marunt. Morcovul si telina se curata, se spala si se taie cubulete. Gogosarul...Citeste continuarea
Bors de cartofi, cu ceafa afumata
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă. Între...Citeste continuarea
Desert choux a la creme cu struguri
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluatul: se amesteca apa, untul si zaharul intr-un vas, pe baie de aburi, 30 minute. Se adauga faina si amesteci pana se desprinde de peretii vasului. Se lasa la racit, dupa care se adauga pe...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu ceapa rosie
Postat de: AdrianUdrea in SalateSe pregateste mai intai ceapa rosie care trebuie sa stea cam 30 de minute la macerat. Se curata ceapa, se clateste si se toaca in fasii. Se pune intr-un vas cu capac si se amesteca bine cu...Citeste continuarea
Tocanita de cartofi cu rasol de...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneCartofii se curata, se spala si se taie cuburi. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ardeiul kapia se curata, se spala si se taie cuburi. Carnea de vitel si...Citeste continuarea
Aperitiv piure de cartofi aromat cu...
Postat de: ladydi in Aperitive / GarnituriCuratam cartofii, ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa cu sare, frunze de dafin si cateii de usturoi. Dupa ce au fiert, preparam un piure in care adaugam putin unt si sare. Amestecam...Citeste continuarea
Conopida saseasca la cuptor
Postat de: trifadalia in Mancaruri de legumeConopida se curata de frunze, se rupe in buchetele, se spala bine, apoi se pune la fiert in apa rece cu putina sare si o lingura buna de lapte, iar cand este fiarta, se scurge de apa. ...Citeste continuarea
Piept de porc umplut
Postat de: trifadalia in PorcSe taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se prajesc in untul, apoi se lasa la racit. Intr-un bol se...Citeste continuarea
Salata de cartofi (reinterpretata)
Postat de: dantes in SalateFierbem cartofii, ii curatam si ii taiem in cuburi. Tocam carnea, o amestecam cu un ou crud si o condimentam cu sare, piper dupa gust, formam bilute pe care le prajim in ulei. Preparam o...Citeste continuarea
Jumarele aurii
Postat de: claudiaO in PorcCarnea spalata si uscata in prealabil, o taiam bucati potrivite de cca 2 cm si o punem in tuciul incins. Amestecam cu lingura din cand in cand ca sa se desprinda, apoi le tinem pe foc pana se...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu cartofi si...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMai întâi se face aluatul fraged, din: făină, unt, sare și ouă. Se frământă până ce se încorporează uniform toate ingredientele, iar aluatul este elastic și...Citeste continuarea
Desert tort halba cu bere blonda
Postat de: claudiaO in TorturiPentru blat, frecam ouale cu zaharul si praful de sare, pana se formeaza o spuma, apoi adaugam untul topit, laptele si la final faina amestecata cu praful de copt. Am adaugat putin...Citeste continuarea
Salata de cartofi interbelica
Postat de: ladydi in SalateSpalam bine cartofii si ii punem la fiert in coaja in apa cu sare. Intre timp feliem maslinele, curatam ceapa si o taiem julien. Dupa ce au fiert si s-au racorit cartofii, ii taiem cuburi si ii...Citeste continuarea
Ciorba de vacuta
Postat de: trifadalia in CiorbeSe pune o oala pe foc, oala in care punem carnea sa fiarba. Se spumeaza cand incepe sa fiarba. Cand este fiarta, supa se strecoara si se taie bucati mici din carnea fiarta. Legumele se curata...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de cafea,...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul. Adaugati uleiul, apoi laptele si vanilia. Incorporati faina, cacaua si praful de copt, cernute. Albusurile le bateti spuma cu un...Citeste continuarea
Aperitiv bulete cu cartofi si cascaval
Postat de: abetina in Aperitive / GarnituriSe fierb cartofii in coaja, se curata si se paseaza ca pentru piure, se adauga prazul tocat fin, usturoiul pasat, bulionul de gogosari, ouale, sare, oregano, rozmarin, boia de ardei...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi acrita cu bulion...
Postat de: AdrianUdrea in CiorbeSe curata ceapa, se spala, se toaca solzisori si se pune la calit in uleiul incins. Se curata radacinoasele, se toaca in cuburi si se adauga peste ceapa, cand aceasta isi schimba culoarea. Se...Citeste continuarea
Platou de toamna
Postat de: ancutsa in PorcSe desface carnea de porc cu un cuţit pentru a-i mări suprafaţa de lucru, se bate un pic cu ciocănelul de şniţele, apoi se taie în patru porţii. Se umple fiecare felie de...Citeste continuarea
Desert prajiturele cu fulgi de...
Postat de: VanessaAli in DulciuriPunem zaharul intr-o cratita la foc mic pentru a se carameliza. Cand s-a obtinut caramelul, adaugam untul si amestecam bine, apoi ciocolata rupta in bucatele. Lasam pe foc pana cand se topeste de...Citeste continuarea
Mancare de marar cu scarita afumata
Postat de: ancutsa in PorcSe porţionează scăriţa afumată, după care se rumeneşte într-o cratiţă cu puţin ulei incins. Se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă, completând, la nevoie, cu...Citeste continuarea