"Reteta romaneasca"
Luna decembrie a fost luna in care am facut cele mai multe torturi. Cam toate au fost daruite, doar cel de Revelion l-am pregatit pentru noi. Unul din ele a fost aceasta, care mi-a placut tare mult cum mi-a iesit. A fost o combinatie de blaturi cu ciocolata, o crema de clementine si o crema de cappucino cu aroma de amaretto. Cand nu stiti ce tort sa mai pregatiti, poate il incercati pe acesta
Blatul: Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul, le lasati sa se racoreasca. Galbenusurile le mixati cu zaharul pana se albesc. Incorporati amestecul de ciocolata cu unt. Adaugati esenta de rom, cacaoa si la final faina cernuta. Albusurile le bateti cu un praf de sare, pana devin spuma. Le incorporati in compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diamentrul de 23 cm, turnati compozitia de blat si o nivelati. Il introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru circa 30-35 de minute. Faceti testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoateti din cuptor. Il lasati sa se raceasca, apoi il taiati in 3 foi.
Crema de clementine: Intr-o cratita amestecati oul cu zaharul, cu un tel. Adaugati amidonul, sucul de clementine si amestecati pana amidonul este complet dizolvat. Puneti cratita pe foc, focul sa fie mic, invartiti continuu cu telul, pana crema se ingroasa ca o budinca. O dati deoparte cand este gata, o acoperiti cu folie si o dati la rece. Crema de clementine rece, o amestecati cu mascarponele rece, vanilia, esenta de portocale si le mixati bine. O sa obtineti o crema spumoasa.
Crema de cappucino: Mascarponele il mixati cu nutella, cappucino si condimentul amaretto. Frisca lichida rece, o mixati separat pana devine spuma, apoi o adaugati in crema de mai sus si amestecati totul cu o paleta. Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti un inel detasabil in jurul sau. Daca doriti puteti insiropa blaturile, desi nu prea este nevoie. Turnati crema de clementine, o nivelati, puneti alta foaie de blat, crema de cappucino, o nivelati, apoi ultima foaie de blat. Acoperiti tortul, il dati la rece 3-4 ore sau peste noapte. Frisca lichida si smantana, reci, impreuna cu zaharul pudra, le mixati pana obtineti o consistenta spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul detasabil. Imbracati tortul in frisca, faceti si cateva floricele cu un pos. Din pasta de zahar, eu am ales sa fac o funda si cateva floricele verzi de iarna. Deasupra presarati fulgi de ciocolata rece. Il mai dati la rece circa o ora, apoi poate fi taiat si servit.
Pofta buna!