Trebuie sa va spun ca reteta este pentru o tava mare *( 30cm*25cm) , foile taindu-le in trei. Astfel ca au iesit trei tortulete dreptunghiulare ca cel pe care-l prezint mai jos, doua din acestea fiind daruite.
Blatul de vanilie ( 2 foi). Pregatitul foilor se face separat. Pregatirea pentru o foaie: albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana ce devine o bezea. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul, se adauga albusurilor si se incorporeaza. La final se adauga faina impreuna cu praful de copt si se incorporeaza cu o spatula de jos in sus. La final se adauga esenta de vanilie. O tava dreptunghiulara ( 30*25) se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia si se pune la copt pana ce trece testul scobitorii. Similiar se procedeaza si cu cea de a doua foaie de vanilie.
Blatul de cacao: albusurile se bat spuma cu un praf de sare, Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana ce devine o bezea. Galbenusurile se amesteca cu apa si uleiul, se adauga albusurilor si se incorporeaza. La final se adauga faina impreuna cu praful de copt si cacaua si se incorporeaza cu o spatula de jos in sus. La final se adauga esenta de rom si cafea. O tava dreptunghiulara ( 30*25) se tapeteaza cu hartie de copt. Se toarna compozitia si se pune la copt pana ce trece testul scobitorii
Crema de vanilie: galbenusurile se mixeaza bine cu un praf de sare si zaharul pana isi maresc volumul si capata o culoare albicioasa. Se adauga in fir laptele si la final se adauga amidonul si esenta de vanilie. Compozitia se pune pe foc si se fierbe pana ce devine o crema. La final se pune la rece. Cand s-a racit complet se mixeaza cu untul care este lasat la temperatura camerei.
Crema de ciocolata: frisca lichida se pune la fiert, fara sa clocoteasca. Cand s-a infierbantat bine se adauga ciocolata si zaharul pudra si se amesteca bine. Se da la rece. La final se mixeaza cu o cutie de mascarpone.
Jeleu de visine: visinele congelate impreuna cu zaharul se pun la fiert. La final se adauga o lingura de amidon dizolvata in apa rece peste compozitie, Se lasa pe foc pana ce aceasta se leaga.
Siropul: se pune la caramelizat zaharul, peste care se adauga apa. Se lasa pe foc pana la dizolvare completa.
Asamblare: la baza se aseaza un blat de vanilie, se insiropeaza, se adauga crema de vanilie, jeleu de visine, blat de cacao, se insiropeaza, crema de ciocolata, jeleu de vanilie, urmeaza blat de vanilie se insiropeaza si la final crema de vanilie. Peste aceasta, la final, se pune ciocolata si se decoreaza dupa cum avem inspiratie. Eu, de cele mai multe ori, duc lipsa :)
1
In functie de tipul de faina, blatul mai poate , cere” faina in plus, cca o jumatate de lingura pana la o lingura;
2
in functie de cat dorim de dulce cremele, mai poate fi adaugat zahar;
3
jeleul de visine poate fi inlocuit cu orice tip de jeleu.