Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Friptura coapta de mistret
Postat de: mihaelar63 in PorcJambonul crud de mistret tanar se spala foarte bine si se imparte in trei felii groase de cate doua degete. Se sareaza, se pipereaza si se condimenteaza carnea cu zataar [condiment...Citeste continuarea
Fasole batuta, in chifle, cu sos de...
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea (dintr-un kg de fasole a rămas cca 800 g!), o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte, în...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si nuci
Postat de: Constelatialeu in PrajituriMai intai pregatim umplutura. Curatam de coaja merele, le dam pe razatoarea mare, apoi le stoarcem si le punem intr-o tigai wok la calit, impreuna cu zaharul. Dupa ce s-au inmuiat, adaugam...Citeste continuarea
Orez cu dovleac si carnati
Postat de: caroline in Mancaruri de legumeCarnatii ii taiem bucati mici si ii prajim. Cand sunt gata, ii scoatem pe o farfurie si ii punem deoparte. Taiem partea superioara de la dovleac pentru a obtine un capac. Scobim cu...Citeste continuarea
Friptura aromata de vitel cu cartofi
Postat de: mihaelar63 in VitaCarnea se spala, se curata de pielite si se portioneaza felii. Cartofii se curata se spala, se taie in felii pe lung si se pun la fiet in apa cu sare. Intr-o tigaie se pune la...Citeste continuarea
Desert cozonac trandafir cu mere si...
Postat de: caroline in DulciuriIncepem prin a pregati umplutura. Merele le curatam de coaja si le dam prin razatoare. Le punem intr-o tigaie, adaugam cele 2 linguri cu zahar si lasam la foc potrivit, amestecand mereu pana...Citeste continuarea
Mini gnocchi cu ton, peperoncino si...
Postat de: gurita_ta2005 in PasteIntr-o cratita punem apa cu sare, iar cand incepe sa clocoteasca, punem mini gnocchi la fiert cateva minute, cat scrie pe fiecare punga. Intr-o tigaie punem putin unt, ceapa taiata rondele si...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: gurita_ta2005 in PrajituriMerele se spala foarte bine, se dau pe razatoarea mare, se pun intr-o cratita preincalzita. Se adauga zaharul, merele se calesc aproximativ 10 minute pana cand se vor inmuia si lichidul va...Citeste continuarea
Desert melcisori din foietaj, cu...
Postat de: RODIMUR in DulciuriDecongelați natural aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, ca să se subțieze...Citeste continuarea
Piept de pui cu mozzarella, la cuptor
Postat de: mirela0911 in PuiSe spala pieptul, se tamponeaza de surplusul de apa,apoi se feliaza in felii putin mai groase decat pentru snitele. Se bat usor cu ciocanul, apoi se asaza intr-o punga. Se presara sare, piper,...Citeste continuarea
Desert cozonac cu dovleac
Postat de: antici_gabytza in PrajituriPrima data luam miezul la dovleac si il tocam; eu l-am dat prin robot. Punem o tigaie la foc impreuna cu o lingura de unt, apoi adaugam miezul de la dovleac. Le calim bine impreuna, amestecand...Citeste continuarea
Chiftele cu legume
Postat de: caroline in Mancaruri de legumeIncepem prin a curata cartofii, ii spalam si ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand au fiert, ii scurgem bine de apa, ii punem intr-un bol si ii pisam ca pentru piure. Lasam sa se racoreasca....Citeste continuarea
Chiftele marinate cu ciuperci de...
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneCarnea tocata o amestecam cu pesmetul, condimente dupa gust, morcovul, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocat (eu am preferat robotul) simplu si rapid si asa sta cuminte si bebelina:) Adaugam...Citeste continuarea
Desert placinta taraneasca cu gutui
Postat de: Ksenya in PrajituriUntura am mixat-o cu zaharul, pana s-a format o spuma, am adaugat ouale, esenta de vanilie si sarea. Bicarbonatul si praful de copt le-am stins cu o lingura zeama de lamaie si...Citeste continuarea
Desert brioche cu crema de vanilie...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAluat : Intr-un castron cernem faina si presaram sarea. Separat amestecam drojdia uscata cu zaharul si laptele caldut, amestecam bine si apoi adaugam untul topit si ouale batute bine. Omogenizam...Citeste continuarea
Desert prajitura gemi de placere
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Eu l-am facut cu o seara inainte, se taie mai bine a doua zi. Am folosit o tava cu dimensiunile de 35/24 cm, cu pereti detasabili si tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: dantes in PrajituriCuratam merele de coaja si le dam pe razatoarea mare, le scurgem de sucul pe care il lasa si le amestecam cu zahar si scortisoara, apoi le calim. Intr-un vas spargem ouale si le amestecam cu...Citeste continuarea
Dulceata de struguri albi
Postat de: sufletista in Dulceata / GemSpalam strugurii, ii rupem boabele de pe ciorchine. Decojim boabele cu mana sau cu un cutitas, dar daca sunt foarte copti, merg usor cu mana. Asezam boabele intr-un bol, adaugam zaharul, zeama...Citeste continuarea
Desert prajitura marmorata, cu...
Postat de: momo121 in PrajituriMixam untul cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie si sarea pana devine o compozitie cremoasa. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare pana la omogenizare. Amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura turnata cu branza
Postat de: momo121 in PrajituriIntr-un bol mixam ouale cu sarea si zaharul pudra pana cand isi vor dubla volumul. Adaugam esenta de vanilie, laptele si uleiul, mai mixam putin si la final faina...Citeste continuarea
Chiftele in crusta din fulgi de porumb
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneCartofi ii curatam si ii dam prin razatoare, ii scurgem bine de lichid. Intr-un vas amestecam carnea cu cartofii, morcovul dat prin razatoare, ceapa data prin razatoare si scursa bine de...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere si dovleac copt
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-un bol se amesteca faina cu praful de sare, praful de copt si zaharul. Untul se taie cubulete si cu ajutorul degetelor se framanta usor aluatul pana devine nisipos. Se adauga oul batut si se...Citeste continuarea
Aperitiv scones cu bacon si cascaval
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriBaconul taiat cubulete, il puneti intr-o tigaie si il rumeniti. Il scoateti pe un platou, pe care asezati niste servetele. Cascavalul il dati pe razatoarea mica. Intr-un bol mixati untul cu...Citeste continuarea
Paste cu prosciutto si caju
Postat de: caroline in PastePunem o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare si apoi pastele. Lasam sa fiarba conform indicatiilor de pe ambalaj, amestecand din cand in cand. Intre timp ceapa o tocam...Citeste continuarea
Piept de rata cu piure de dovleac
Postat de: mirela0911 in RataSe curata dovleacul de coaja si se cantareste 400 g de miez. Se pune intr-o oala, se toarna apa cat sa acopere dovleacul, se adaua praful de de sare si se lasa sa fiarba la foc potrivit pana este...Citeste continuarea
Supa crema de sfecla rosie
Postat de: mirela0911 in SupeSe curata toate legumele si se spala. Sfecla se taie in cubulete mai mici, morcovul se taie rondele, iar cartofii cubulete. Ceapa se taie marunt. Intr-o oala de inox se pune uleiul sa se...Citeste continuarea
Supa crema de conopida la slow...
Postat de: Oana in Slow CookerIn vasul slow cooker-ului Crock-Pot 4.7 l Digital se pun legumele taiate cubulete: cartofii, prazul si conopida. Se adauga laptele de cocos si apa, se condimenteaza cu nucsoara,...Citeste continuarea
Desert mini tarte cu mere si pere
Postat de: antici_gabytza in PrajituriIncepem prin amestecarea untului rece cu zaharul si praful de sare. Dupa aceea adaugam faina si framantam, treptat adaugam apa minerala rece. Dupa ce am terminat de framantat, aluatul rezultat il...Citeste continuarea
Paine impletita cu mix de seminte...
Postat de: Oana in Slow CookerIn apa calda pune drojdia, zaharul si 2 linguri de faina. Amesteca bine si lasa sa creasca 10-15 minute intr-un loc cald. Pune faina in bolul unui robot de bucatarie, adauga...Citeste continuarea
Poiana cu ciuperci
Postat de: caroline in SalatePunem la fiert pieptul de pui in apa cu sare. Cand a fiert, il scurgem bine de apa si il tocam marunt. La fel procedam si cu branza ... o tocam marunt. Cartoii si morcovii ii curatam de coaja...Citeste continuarea
Tocana banateana cu galuste si...
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIn untura topita adaugam bucatile de carne, acoperim cu un capac si lasam pana ce se albeste carnea; dupa ce s-a prajit putin carnea, adaugam ceapa tocata marunt, morcovul taiat rondele....Citeste continuarea
Desert mere umplute cu ciocolata si...
Postat de: sufletista in DulciuriMerele spalate le taiem capacul si scoatem cotoarele cu lingurita sau cutitul. Intr-un bol amestecam ciocolata taiata marunt, fulgi de ovaz, merisoarele, pulpa de portocala, untul de arahide si...Citeste continuarea
Ciorba de iepure
Postat de: sufletista in CiorbeIntr-un bol am amestecat vinul, laptele si condimente, am adaugat carnea spalata bine, acoperim cu o folie si lasam peste noapte. Inainte sa pregatim ciorba, clatim carnea si o adaugam intr-o...Citeste continuarea
Dulceata de gutui, cu scortisoara...
Postat de: RODIMUR in Dulceata / GemGutuile se spală bine, ca să se curețe de tot puful, se șterg de apă, se decojesc și se pun într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească. Se pune zahărul cu apa,...Citeste continuarea
Desert chec dungat
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriAm pus intr-un vas pe foc zaharul cu apa si am lasat pana s-a topit zaharul. Intre timp am mixat spuma albusurile cu un praf de sare. Am adaugat treptat peste albusurile spuma, siropul...Citeste continuarea
Desert carrot cake
Postat de: caroline in TorturiBlat : Intr-un bol batem spuma ouale cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana acesta s-a topit. Punem apoi uleiul si laptele, mixand in continuare. Separat amestecam...Citeste continuarea
Desert foi cu crema de lapte si...
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru foi amestecam intr-un vas uleiul, zaharul, laptele, oul si sarea. Adaugam si bicarbonatul. Amestecam bine si adaugam treptat faina cernutam, la final framantand usor compozitia. Mie mi-au...Citeste continuarea
Ratatouille cu fasole si friptura...
Postat de: Satisfyyourcravings in PorcSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intre timp, se indeparteaza frunzele rozmarinului de pe crengute si se taie marunt. Vanata se taie in cuburi mici, la fel si dovlecelul....Citeste continuarea
Desert napolitane cu ness si alune
Postat de: GeorgianaGrigorescu in PrajituriPentru crema de ness punem intr-un vas pe foc 140 ml apa cu 250 g zahar. Lasam pe foc pana se topeste zaharul, apoi adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste si acesta. Adaugam...Citeste continuarea
Dulceata de ardei iute cu ardei capia
Postat de: antici_gabytza in Dulceata / GemIncepem prin a spala si curata ardei iuti ca ei sunt cei mai dificili. Bineinteles folosim manusi pentru a scoate semintele de la ardei iuti, altfel o sa ne usture degetele foarte tare. Dupa...Citeste continuarea
Micile vrajitoare
Postat de: ancutsa in DulciuriSe spală merele, se decojesc (sau nu) şi se dau prin răzătoarea mare. Se călesc într-o crăticioară, iar dacă merele sunt dulci, nu mai aveţi nevoie de zahăr. Se...Citeste continuarea
Placinta cu foi, carne si ciuperci
Postat de: ancutsa in Mancaruri cu carneIntr-un castronel, se pregateste maiaua: se faramiteaza drojdia cu o furculita, se adauga 100 ml apa, zaharul si 3 linguri de faina, amestecand pana se obtine o pasta mai moale. Se lasa...Citeste continuarea
Piept de curcan cu cascaval, ardei...
Postat de: trifadalia in Mancaruri cu carnePieptul de curcan feliat se condimenteaza pe ambele parti. Ungem un vas de yena cu putin ulei si asezam un strat din feliile de curcan condimentat, presaram si ceapa granulata, asezam feliile de...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare, cu cartofi
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță, se spală și se mărunțesc morcovii, pătrunjelul și țelina, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă....Citeste continuarea
Aperitiv choux cu omleta
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriPentru choux: Se pun la fiert apa cu uleiul, un praf sare si un varf de cutit de zahar. Cand a dat in clocot, se ia de pe foc si se adauga faina. Se amesteca repede, apoi se pune din nou pe foc si...Citeste continuarea
Macaroane cu varza
Postat de: trifadalia in PasteSe scoate cotorul de la varza, apoi se pune apa la fiert si se opareste varza, desfacandu-se frunza cu frunza. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie varza fasii. Ceapa se curata si ea si se taie...Citeste continuarea
Tortellini cu smantana si prosciutto
Postat de: caroline in TortelliniPunem o oala cu apa la fiert la foc iute. Intre timp pregatim sosul. Punem o tigaie la foc potrivit. Cand tigaia s-a incins punem untul. Adaugam apoi prosciutto taiat cuburi sau felii...Citeste continuarea
Aperitiv crochete de portocala
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriPortocalele se curata de coaja, se desfac in felii , se trec prin ou batut si pesmet. Se prajesc in ulei (nu trebuie foarte mult,pentru ca nu se poate refolosi). Se scot pe hatie absorbanta si...Citeste continuarea
Salata de ton cu avocado
Postat de: cristina1985 in SalateSe taie fiecare avocado (care trebuie sa fie copt) in 2 jumatati si se rotesc pana se desfac. Se loveste cu cutitul in sambure si se roteste, pana iese. Atentie, sa nu va taiati! Apoi se scobeste...Citeste continuarea
Piept de rata cu legume de toamna
Postat de: dantes in RataPieptul de rata trebuie sa fie la temperatura camerei, se cresteaza pielea doar cat are grasime. Se sareaza si pipereaza si se asaza bucatile de piept de rata crestate cu partea pe care este...Citeste continuarea