Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 4 Feb 2019 | 3939 vizualizari

 

Shakshouka este o specialitate nord-africană, care a ajuns mâncare națională și în Israel, adusă din țări precum: Tunisia, Algeria și Egipt. Este un preparat foarte popular, constând din ochiuri în sos condimentat de roșii, care se pregătește în mod special pentru un mic dejun tradițional. Această rețetă a fost adusă în Israel odinioară, de evreii magrebieni, sau tunisieni.
În Turcia, există varianta ”Șakșuka”, un preparat în care totuși nu există ouă, ci: vinete, dovlecei, cartofi și iaurt. Și în Spania există o mâncare similară, numită ”Pisto”, preparată ca tocana franțuzească ”Ratatouille” și care se servește cu ouă ochiuri. În Algeria mai există o variantă, numită ”Chakhchoukha”, preparat care nu conține ouă și care se servește cu: gris, vinete, dovlecei și carne de miel.
 

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de chilly
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • piper
  • rondele de ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 4 ouă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii):

Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.

Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.

Se spală roșiile și se taie cubulețe.

După 2-3 minute, se adaugă: roșiile tăiate cubulețe, pasta de tomate, usturoiul pisat, sau mărunțit, și toate condimentele (sare, piper, semințe de chimen, chilly, zahăr brun și ardei iute). Se fierb legumele la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Când lichidul a scăzut, în sosul de roșii din tigaie se fac cu spatula spații pentru ouăle ochiuri. Se sparg ouăle în aceste spații, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce se încheagă albușurile. 

Se presară pătrunjel tocat și se servește cu rondele de ardei iute (ca decor) și cu pâine albă, sau pită. Se poate servi și la masa de seară.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți tare legumele, ci înmuiați-le puțin, acoperite cu un capac.

2

Dacă puneți chilly în compoziție, ardeiul iute poate fi lăsat doar pentru servit, ca decor.

3

Dacă doriți ca gălbenușurile să fie moi, atunci verificați din când în când starea ouălor, ridicând capacul de pe tigaie. În momentul în care albușurile s-au închegat, este bine să luați tigaia de pe foc, chiar dacă veți mai lăsa capacul 1 minut deasupra.

4

Mâncarea se servește caldă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

05.02.2019, 17:04

Mă bucur că vă plac, Simona...Sunt bune și altfel decât cele cunoscute la noi...!

dantes 1

06.02.2019, 14:01

Interesant!

RODIMUR 1

06.02.2019, 14:12

Daaa, alte gusturi, alte meleaguri... ! Dar bun și sățios! Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dovlecei pane