Desert sarlota cu visine

de RODIMUR in Torturi, 4 Feb 2019 | 4992 vizualizari

 

Pentru sfârșitul de săptămână am făcut o nouă șarlotă, de această dată cu vișine din compot. A ieșit absolut delicioasă, aromată, răcoroasă și nu foarte dulce, adică exact atât cât să placă oricui, chiar și acelora care sunt mai atenți la consumul de zahăr.
Deși aveam pregătite frișcă și vișine pentru decor, până la urmă am lăsat șarlota așa cum a ieșit, pentru că mi s-a părut că nu mai este nevoie de nimic.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care șarlota a stat la rece, ca să se închege.

 

INGREDIENTE

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 300 ml de lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 9 grame de gelatină
  • Pentru frișcă:
  • 200 ml de smântână grasă
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de coajă răzuită de lime
  • 1 plic de vanilie
  • vișine din compot, sau conservate pentru prăjituri
  • Pentru sirop:
  • 150-200 ml de sirop de vișine
  • 1 linguriță de esență de migdale
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert sarlota cu visine:

Mai întâi se scot vișinele din sirop și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Se scot sâmburii, dacă este cazul.

Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul alimentar) cu gălbenușurile și apoi cu laptele cald.

Se dă compoziția la bain-marie și se amestecă din când, până ce se îngroașă, după care se lasă la răcit și se mai amestecă în ea, ca să nu se formeze pojghiță la suprafață.

Se pune gelatina la înmuiat, cu 6-7 linguri de apă și când este absorbită toată apa, se încălzește (dar foarte puțin, eventual la bain-marie) ca să se dizolve toate granulele și când se răcește, se încorporează în cealaltă compoziție, deja răcită. Se amestecă bine, pentru uniformizare.

Se face frișca din smântâna rece, cu zahărul pudră (adăugat treptat) vanilia și coaja răzuită de lime. Când frișca este bine legată, se adaugă în compoziția de șarlotă, se uniformizează și se dă la rece, până ce se pregătesc celelelate ingrediente.

Se ”îmbracă” forma de șarlotă, umezită în prealabil, cu folie alimentară și se lasă marginile ei peste pereții vasului, pentru a putea răsturna șarlota mai ușor.

Se umezesc rapid (1 secundă) pișcoturile în siropul de vișine amestecat cu esența de migdale și se pun circular în forma ondulată, intercalate de vișine, suprapuse unele peste altele. La baza formei se pun, de asemenea, circular, vișine (așa cum se poate observa în fotografii).

Se retează cu grijă capetele de pișcoturi care depășesc pereții formei.

Se pune o jumătate din cantitatea de cremă, având grijă să pătrundă peste tot și apoi se pune un strat de vișine scurse de sirop și pișcoturi însiropate.

Se pune restul de cremă, se nivelează și apoi se acoperă cu pișcoturi însiropate, pentru a face baza șarlotei. 

Se pune șarlota (în formă) într-o folie/pungă alimentară de unică folosință și se dă la rece, până a doua zi (7-8 ore), când se acoperă cu un platou și se răstoarnă ușor.

Cine vrea, poate decora șarlota cu: frișcă, ornamente, vișine, ciocolată...

 

TIPS-URI

1

Folosiți lapte cald, pentru îngroșarea mai rapidă a compoziției, la bain-marie.

2

Amestecați din când în când în compoziție, atât la bain-marie, cât și în timpul răcirii, ca să nu se formeze cocoloașe, să nu se prindă de vas și să nu se formeze pojghiță la suprafață.

3

Nu adăugați prea multă apă în gelatină și încălziți-o puțin, până ce se dizolvă toate granulele. Dacă o veți încălzi mai tare, ea își va pierde efectul de îngroșare.

4

Gelatina trebuie să fie rece, când o veți adăuga în compoziția cu gălbenușuri, care trebuie să fie și ea răcită. Altminteri, crema se va înmuia și nu veți reuși să faceți o șarlotă bună, închegată.

5

Frișca se face din smântână rece, grasă, proaspătă și naturală. Mixați-o repede, ca să nu stea mult la cald, încorporați-o în compoziția cu gălbenușuri și gelatină și apoi dați crema la rece, până ce puneți pișcoturile în formă.

6

Însiropați rapid pișcoturile, timp de 1 secundă, ca să nu se înmoaie prea tare.

7

Pișcoturile care vor acoperi la final șarlota, vor constitui baza ei, așa că aveți grijă să le aranjați bine, pe toată suprafața.

8

Țineți șarlota la rece timp de 7-8 ore, înainte de a o răsturna pe platou, pentru servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota cu visine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

RODIMUR 1

06.02.2019, 14:10

Îți mulțumesc frumos, Dantes, pentru apreciere!

madi_marin 1

10.02.2019, 12:50

E un desert usor si foarte gustos!

RODIMUR 1

10.02.2019, 13:03

Așa ni s-a părut și nouă, Madi... Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu mure