Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Pastrav prajit in unt
Postat de: Constelatialeu in PastravFuguta-n piata la pescuit din acvariul Pastravariei din Valea Doftanei, ales pastravii, n-am vrut sa-i kilareasca fata de la magazin, i-am kilarit eu acasa ( stiu sunt cam sadica ) si m-am...Citeste continuarea
Ciorba de crap
Postat de: stefy_a in Crap / CarasSe curata crapul de solzi, de intestine, se spala si se portioneaza. Bucatile de peste se pun intr-un vas, se acopera cu apa si se adauga si o lingura cu otet si se lasa circa 10 minute in...Citeste continuarea
Salata de ton cu fasole rosie si...
Postat de: merisor67 in SalateScurgem boabele de fasole roșie din conservă și le trecem prin jet de apă rece. Scurgem bucățile de gogoșari, dar păstrăm sosul pentru a-l folosi la dressing. Tocăm gogoșarii în...Citeste continuarea
Mancare chinezeasca
Postat de: Meea in Mancaruri cu carnePrima dată pregătim puiul: amestecăm apa, făina, sarea, piperul, amidonul, oul și uleiul. Spălăm și tăiem bucăți pieptul de pui. Îl adăugăm peste amestecul de mai...Citeste continuarea
Salata cu sunca de pui
Postat de: mihaelar63 in SalateFrunzele de salata se spala. Curatati, spalati si feliati morcovul si telina. Sunca de puise taie marunt si se condimenteaza cu chilli, cimbrisor si oregano. Se pune in...Citeste continuarea
Friptura de berbecut cu varza acra...
Postat de: mihaelar63 in OaiePulpa de berbecut cu os se spala bine, se sareaza si se unge cu untura. Foile de varza se desfac frunza cu frunza de pe capatana. Daca varza are nervuri foarte groase se...Citeste continuarea
Mancare de cartofi cu pui si ardei...
Postat de: Oana in PuiPune ardeii capia la copt, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Stropeste-i cu putin ulei de masline si lasa-i la cuptor pana se rumenesc usor. Intoarce-i din cand in cand. Intre...Citeste continuarea
Paste cu bacon si mozzarella
Postat de: momo121 in PenneIntr-o tigaie punem la incins uleiul de masline, calim ceapa taiata marunt si condimentam cu piri piri (optional) timp de 1 minut. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam baconul si...Citeste continuarea
Somon la grill cu condimente si...
Postat de: merisor67 in SomonPreparăm mai întâi marinada în care va sta somonul la rece timp de 2 ore. Curățăm usturoiul, îl pisăm cu puțină sare și îl frecăm cu ulei de măsline, ca...Citeste continuarea
Peste la cuptor
Postat de: Bucataras in PestePrimul lucru ar fi sa filetam pestele. Observi ca pestele este deja eviscerat, iar solzii au fost indepartati. Este esential sa ai un cutit lung, cu varf, foarte ascutit si cu lama flexibila....Citeste continuarea
Salata arcobaleno cu ton
Postat de: amalia01 in PasteFierbi pastele in apa clocotita si sarata pentru 20 de minute, dupa care le strecori si le lasi sa se scurga bine de apa, in sita. Intre timp pregatesti restul ingredientelor: feliezi maslinele si...Citeste continuarea
Pastrav la cuptor umplut cu ierburi...
Postat de: merisor67 in PastravPăstrăvul, curățat și eviscerat, se unge cu ulei și pe exterior și pe interior, se presară cu sare, piper, puțin chilli, se crestează pe partea care va sta deasupra în timpul...Citeste continuarea
Desert tort cu trandafiri si spice
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă,...Citeste continuarea
Placinta rulata, cu spanac si cartofi
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, și zahărul. Se...Citeste continuarea
Legume mexicane cu snitel de soia...
Postat de: PopaAngela in Mancaruri de postSe pune uleiul la incins, apoi se pune ceapa taiata solzisori ca sa se caleasca putin, amestecam, apoi punem legumele congelate in tigaia cu ceapa calita, apoi punem si apa, sare,...Citeste continuarea
Salata cu ton
Postat de: cristina1985 in SalateFrunzele de salata se spala bine si se storc, in palma. Apoi se rup in bucatele si se asaza pe o farfurie. Se taie telemeaua, cubulete ,iar rosiile in jumatati. Se pun peste salata, legumele,...Citeste continuarea
Mancare de legume
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe curăță și se spală legumele, apoi se taie ceapa mai mare, morcovul – rondele, ardeiul gras – cubulețe, cartofii – cuburi mai mari. Într-o cratiță cu...Citeste continuarea
Desert rulada cu crema de ciocolata
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand, inclusiv zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste zaharul. Galbenusurile se amesteca cu...Citeste continuarea
Tocanita piperata cu carne de porc
Postat de: mirela0911 in PorcSe spala carnea si se taie cubulete potrivite. Intr-o cratita se pune untura la topit. Dupa ce s-a incins, se adauga carnea si se amesteca pana devine alba peste tot. Se lasa pe foc mic si...Citeste continuarea
Supa crema de linte
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postSe curata legumele si se spala. Se taie morcovul in bucati mai mici, la fel si pastarnacul iar ceapa se lasa intreaga, doar crestata. Se pun la fiert in 2 litri de apa. Cand sunt pe jumatate...Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu verdeturi de...
Postat de: AdrianUdrea in Aperitive / GarnituriMai intai oparim spanacul in apa clocotita, in care adaugam si putina sare, dar si putin bicarbonat de sodiu, pentru a se pastra culoarea verde a frunzelor. Nu punem decat un varf de cutit cu...Citeste continuarea
Cosulete cu carne
Postat de: antici_gabytza in PuiIntr-un bol punem untura, grisul, sarea si untul topit si mixam. Dupa adaugam laptele si oul si mixam din nou.Treptat incoporam faina si framantam pana iese un aluat nelipicios si usor de modelat....Citeste continuarea
Desert tort de vis
Postat de: SweetAngel in TorturiIncepem cu prepararea cremei de vanilie pentru a avea timp sa se raceasca. 5 galbenusuri le mixam cu zaharul pana se albesc, adaugam amidonul si mixam pana la incorporare completa. Laptele il...Citeste continuarea
Salata Somn usor
Postat de: amalia01 in Mancaruri de postSalata o speli și o rupi bucăți. Ridichile le speli și le tai felii. Procedezi la fel și cu maslinele, brânza, nucile și roșiile cherry. Amesteci totul, adaugi uleiul și zeama...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava cu dimensiunile de 28/20 cm tapetata cu hartie de copt. In bolul robotului am pus faina cernuta, zaharul, cacaua, praful de copt, ciocolata maruntita, sarea si zaharul...Citeste continuarea
Desert budinca de gris, cu gem de...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe amestecă grisul cu: zahărul, coaja de lime, vanilia și se adaugă apa rece. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă compoziția....Citeste continuarea
Placinta frageda cu branza si marar
Postat de: simona72 in Aperitive / GarnituriIn bolul unui robot de bucatarie se pun faina, untul taiat cubulete si sarea. Se porneste robotul si dupa cateva secunde avem un aluat nisipos. Se adauga restul ingredientelor, se porneste robotul...Citeste continuarea
Foietaj cu ciuperci si masline...
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postCum se prepara Foietaj cu ciuperci si masline reteta delicioasa de post Aluatul se lasa la temperatura camerei pentru a se dezgheta. Se curata ciupercile si se spala. Se taie in felii...Citeste continuarea
Desert prajitura cu afine si crema...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Separati ouale, galbenusurile le mixati cu zaharul brut. Adaugati uleiul, laptele si vanilia, amestecati. Incorporati faina, cacaoa si praful de copt. Albusurile le bateti spuma cu un...Citeste continuarea
Rulouri din piept de pui invelite...
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Pieptul de pui se spala, se bate putin cu ciocanul si se da cu sare si cu condimente. Se asaza doua felii de bacon pe un tocator, se pune o felie...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu salam
Postat de: autodiag in Aperitive / GarnituriSe decongeleaza aluatul de foitaj. Se cerne faina intr-un castron. Se adauga oul, untul si sarea. Se framanta totul pana cand se obtine un aluat nelipicios. *Daca salamul este prea sarat, nu...Citeste continuarea
Desert negresa de post
Postat de: abetina in PrajituriSe pun intr-un vas apa minerala, uleiul, zaharul, zaharul vanilat si se mixeaza pana cand se topeste zaharul. Se puneintr-un vas faina de grau, praful de copt, bicarbontatul de...Citeste continuarea
Desert tort cu piscoturi, crema de...
Postat de: privatelaura in TorturiSe pregătește o forma de tort pentru montarea tortului. Eu am folosit una pătrată, se așază mai bine pișcoturile. Se pregătește crema care va trebui să stea 30 min la rece....Citeste continuarea
Desert tort rapid din biscuiti
Postat de: privatelaura in DulciuriAcest tort de biscuiti e gata in 2 timpi si 3 miscari :)) Se topeste ciocolata in smantana lichida, pe baie de aburi preferabil. Se omogenizeaza bine, se ia de pe baia de aburi si se lasa...Citeste continuarea
Desert melcisori de post, cu halva
Postat de: privatelaura in DulciuriIntr-un vas, se cerne faina cu un praf de sare. In mijlocul fainii se face un locas, se adauga drojdia, zaharul, uleiul si putina apa. Se amesteca usor cu o spatula din lemn, apoi se framanta...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu rosii, feta si...
Postat de: privatelaura in Aperitive / GarnituriIntr-un castron, se cerne faina, se adauga un praf de sare si untul rece taiat cuburi. Se framanta usor cu mana pana se obtine un aluat nisipos. Se adauga apa rece, framantand repede ca sa...Citeste continuarea
DOVLECEL UMPLUT CU CIUPERCI DE POST
Postat de: mimmi in Mancaruri de postTaiem dovleceii in doua, pe lungime. Ii scobim cu o lingurita si ii condimentam cu putina sare si piper. Calim intr-o tigaie ciupercile, ceapa, usturoiul, gogosarul, 50 g miez de...Citeste continuarea
Bors de fasole, cu urzici, legume...
Postat de: RODIMUR in CiorbeCum se prepara Bors de fasole, cu urzici, legume si leustean Fasolea se alege, se spală în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte....Citeste continuarea
Tocanita de cartofi
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postCeapa se taie marunt, se caleste in putin ulei, se adauga morcovul si ardeiul (eu nu am pus) taiati, boiaua si se toarna apa. Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete mici (sau...Citeste continuarea
Reteta Pilaf cu urzici, reteta...
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCum se prepara Reteta Pilaf cu urzici, reteta gustoasa si sanatoasa, perfecta pentru perioada postului: Într-un vas potrivit, punem apă la fiert, cu puțină sare. Curățăm...Citeste continuarea
Aripioare picante la cuptor
Postat de: mitinita in PuiSe preincalzeste cuptorul. Aripioarele de pui se amesteca cu uleiul, boiaua de ardei dulce si iute si sarea. Se pun intr-o tava de cuptor antiaderenta si se da la cuptor la 180 de grade C....Citeste continuarea
Taitei cu legume si sos de stridii
Postat de: mitinita in Mancaruri de legumeTaiteii se fierb conform intructiunilor de pe pachet. Se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga. Varza, ceapa, ardeiul si morcovul se taie in bucati de marime egala. Se soteaza legumele...Citeste continuarea
Rulouri pizza
Postat de: mitinita in PizzaAluatul de foietaj se lasa la decongelat. Cuptorul se preincalzeste. Se desface si se aplica pe toata suprafata lui pasta de tomate. Se unge cu pasta de tomate, se presara oregano, sare...Citeste continuarea
Salata de cartofi, cu ceapa verde...
Postat de: RODIMUR in SalateSe spală bine cartofii, se fierb ”în coajă” și când sunt gata, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcorească. Între timp, se curăță, se spală...Citeste continuarea
Somon la cuptor pe pat de legume
Postat de: cristeena20 in SomonEu am pregatit 2 fileuri de peste si, dupa ce le-am spalat, le-am sters bine cu un servetel absorbant. Am condimentat pe ambele parti cu sare si piper alb si le-am stropit cu lamaie. Intre timp...Citeste continuarea
Peste robalo cu scoici in tigaie
Postat de: cristeena20 in PestePestele se face fileuri si le condimentam cu sare, piper alb si stropim cu lamaie. Intr-o tigaie cu capac punem ulei de masline si adaugam ceapa taiata solzisori, usturoiul tocat, ardeiul in...Citeste continuarea
Chiftele de post
Postat de: MutuFlorian in Mancaruri de postSe curata cartofii de coaja, se spala si se dau prin razatoare. Cartofii rasi se pun intr-o strecuratoare mare sa se scurga de apa si apasam usor pe ei cu palma deschisa. Eu am o strecuratoare cu...Citeste continuarea
Linguini cu sos si pui
Postat de: Constelatialeu in PasteIntr-o oala punem 2 l apa cu sare si lasam sa clocoteasca, apoi punem pastele linguini la fiert. Separat taiem puiul cubulete mici, punem la incins tigaia wok, adaugam untul si-l lasam sa se...Citeste continuarea
Cotlet de porc cu sos picant
Postat de: cristeena20 in PorcCarnea se lasa intreaga (eu am ales o bucata de cca 300-500 gr) o spalam si o stergem cu prosop de hartie; il stropim cu putin ulei de masline si il condimentam cu sare, piper, sos picant, praf de...Citeste continuarea
Friptura de porc cu garnitura de orez
Postat de: antici_gabytza in PorcSpalam carnea, o taiem bucati si o condimentam cu sare, piper, rozmarin si condimentele pentru friptura. Ungem o tava cu ulei si asezam carnea condimentata. Intr-o tigaie adaugam ceapa...Citeste continuarea