Chiftelute de cartofi, cu sos picant

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 14 Iul 2019 | 3313 vizualizari

 

Două zile la rând am făcut câte ceva din cartofi, pentru că ne plac mult aceste preparate. De această dată am făcut niște chifteluțe, pe care le-am copt în cuptor, nu le-am prăjit și cărora le-am asociat un sos picant. În loc de făină albă, am folosit pesmet. Astfel, chifteluțele nu au fost lipicioase și a fost mai ușor să le modelez. În plus, pesmetul absoarbe mai bine umezeala ingredientelor lichide. Combinația de chifteluțe de cartofi și sos picant a fost foarte bună și pe placul nostru.
Din ingredientele de mai jos am făcut 20 de chifteluțe, câte 5/porție.

 

INGREDIENTE

  • Pentru chifteluțe:
  • 5-6 cartofi medii
  • 1 ou
  • 3-4 linguri de pesmet
  • 1 legătură de mărar
  • 50 grame de telemea
  • 50 de grame de unt
  • sare
  • piper
  • pesmet pentru modelat chifteluțele
  • Pentru sosul picant:
  • 1 ceapă galbenă mare
  • 5-6 caței de usturoi
  • 1 roșie mare (sau 2, medii)
  • 150-200 ml de suc de roșii
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de boia dulce (cu ierburi)
  • 1 linguriță rasă de chilli
  • 1 linguriță de oregană
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 1 linguriță rasă de sare extrafină
  • 1/2 linguriță de piper
  • 1 linguriță de amidon alimentar
  • 100 ml de supă concentrată (sau apă)
  • Pentru decor:
  • pătrunjel tocat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de cartofi, cu sos picant:

Se spală cartofii, se fierb în coajă și când sunt gata, se strecoară de apa în care au fiert și se lasă să se răcorească.

Între timp, se spală și se toacă mărarul, iar telemeaua se răzuiește pe răzătoarea fină.

Când cartofii s-au răcorit, se pasează și se amestecă bine cu: oul, telemeaua răzuită, untul moale, mărarul, sarea și piperul.

Se adaugă pesmetul și se omogenizează compoziția.

Se ia câte o lingură de compoziție, se tăvălește prin pesmet, până se formează o bilă care se aplatizează.

Se depune chifteluța în tava în care s-a pus în prealabil hârtie de copt.

Se procedează la fel, până ce se epuizează toată compoziția.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie și când chifteluțele se rumenesc la bază, se întorc, pentru a se coace uniform și pe partea cealaltă.

Între timp se spală și se toacă pătrunjelul pentru decor. și se prepară sosul picant, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-picant-90886.html

Se pune sosul picant în sosieră și se pregătește pentru servit.

Când chifteluțele s-au copt frumos pe ambele fețe, se scot din cuptor și se servesc fierbinți/calde, cu sos picant, decorate cu pătrunjel tocat.

TIPS-URI

1

Chifteluțele pot fi preparate și de post, fără unt și telemea, doar cu legume.

2

Pentru chifteluțele din legume este de preferat să folosiți pesmet, nu făină albă, pentru că absoarbe umezeala din ingredientele lichide. În plus, datorită lui, compoziția nu mai este lipicioasă și se poate modela mai ușor.

3

Dacă doriți, puteți prăji chifteluțele în ulei. Sigur vor fi mai gustoase, dar poate mai puțin sănătoase.

4

Preparați sosul urmând explicațiile și sfaturile (tips-urile) de la link-ul dat în rețetă.

5

Puteți servi chifteluțele și cu un sos alb, sau pur și simplu cu 2-3 linguri de iaurt gras, sau de smântână.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chiftelute de cartofi, cu sos picant" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cartofi Dauphinoise