Pentru cina de ieri seară am preparat rapid ceva ce știam sigur că va fi pe placul soțului meu: cartofi împănați cu mușchiuleț și cașcaval. Până să fie gata, la cuptor, mirosul îmbietor care a umplut bucătăria și holul a făcut așteptarea destul de dificilă...
Mai întâi se pregătește cașcavalul și mușchiul, în cazul în care aceste ingrediente nu sunt deja feliate.
Se curăță cartofii, se spală și se taie de-a lungul, în 2-3 locuri, în așa fel încât să se facă în ei tot atâtea fante, pentru împănarea cu mușchi și cașcaval. Atenție să nu se secționeze de tot cartoful!
Se împănează fiecare cartof, umplându-se fantele respective cu felii de mușchi și de cașcaval, după care se pun într-un vas termorezistent, uns cu unt în prealabil.
Se condimentează cartofii împănați cu: sare, piper și oregano și se toarnă 2-3 linguri de ulei deasupra.
Se amestecă smântâna cu oul și se distribuie uniform peste cartofi și pe toată suprafața vasului.
Se acoperă vasul cu capacul și se dă la cuptor, la foc mediu. După 20 de minute, se scoate capacul, se stropesc cartofii cu sosul din vas, se acoperă din nou cu capacul și se dă vasul din nou la cuptor, pentru încă 10-15 minute.
După acest interval de timp se verifică, înțepând cartofii cu o furculiță, pentru a vedea dacă sunt pătrunși. Dacă sunt gata, se mai dă vasul la cuptor, dar fără capac, până ce mai scade sosul, iar cartofii se rumenesc ușor. Atunci se scoate vasul din cuptor și cartofii se servesc imediat, cu smântână, sau iaurt gras, alături și presărați cu pătrunjel tocat.
1
Pregătiți din timp toate ingredientele, pentru ca împănarea cartofilor să nu dureze mult timp. Mai mult timp va fi necesar preparării în cuptor.
2
Aveți grijă să nu secționați de tot cartofii, atunci când îi tăiați pentru împănare.
3
În loc de mușchi, puteți folosi: jambon, șuncă, sau kaiser...
4
Ungeți cu unt vasul termorezistent în care veți prepara mâncarea la cuptor.
5
Vasul termorezistent cu cartofii împănați trebuie neapărat acoperit. Astfel cartofii se vor pătrunde, înăbușit și nu vor rămâne cruzi.
6
Dacă nu aveți capac pentru vasul termorezistent, puteți folosi o folie de aluminiu, dar n-o îndepărtați decât atunci când cartofii sunt pătrunși. În caz contrar, ei se vor usca și vor rămâne cruzi.
7
După ce verificați, înțepând cu o furculiță, dacă sunt gata cartofii, luați capacul de pe vas și lăsați-l la cuptor până ce mai scade sosul. Dacă nu sunt pătrunși cartofii, atunci va trebui să-i mai lăsați puțin, acoperiți, în cuptor, până ce sunt gata.
8
Nu țineți prea mult cartofii neacoperiți în cuptor, ci doar cât să se rumenească ușor și să scadă puțin sosul din vas. Altminteri, ei se vor usca și nu vor mai fi așa buni cum ar trebui...
9
Serviți cartofii împănați imediat ce-i scoateți din cuptor, cu smântână, sau iaurt gras, dar ei sunt foarte buni și simpli (soțul meu așa i-a preferat...).