Zilele trecute mi-a adus o colega de serviciu un borcan cu zacusca de dovlecei care mi-a placut foarte mult.
Si pentru ca vineri, tot ea, mi-a adus si o sacosa cu dovlecei, am preparat si eu bunatate de zacusca.
Curatam ceapa de foile uscate, o spalam si o tocam marunt(eu am folosit robotul).
Dovlecelul si morcovul se curata si se dau pe razatoare ( doclecelul l-am dat pe razatoarea mare iar morcovul pe cea mica ).
Ardeiul capia copt l-am maruntit la robot.
Punem intr-o oala incapatoare 800 ml de ulei, ceapa tocata, morcovul ras si o lingura de sare. Amestecam totul si calim usor la foc mic, pana ce amestecul este bine patruns iar in vas se formeaza mai mult lichid. Adaugam ardeiul capia maruntit si calim in continuare amestecul.
Scurgem bine dovlecelul in pumni si-l adaugam in oala iar cand amestecul este omogen adaugam si fasilea pastai pe care o tocam marunt in prealabil.
Amestecam din cand in cand cu o paleta de lemn, pentru prajire uniforma si pentru a evita lipirea de peretii vasului.
Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem totul cca 2 ore la foc mic, fara a uita sa amestecam compozitia din cand in cand (dar destul de des) pentru a nu se lipi.
Eu am adaugat si 5-6 catei de usturoi maruntit cu cutitul dar si o lingurita de boia iute.
Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic.
Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem zacusca inca vreo 30 minute, la foc mic. Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul. Presaram la final o lingurita cu zahar .
Borcanele spalate le-am tinut 1-2 minute ( in functie de cate am bagat pe serie ) in cuptorul cu microunde pentru sterilizate si pentru a nu se sparge cand torn zacusca fierbinte.
Am umplut borcanele cu zacusca fierbinte, amestecand din cand in cand in oala pentru a uniformiza uleiul in compozitia de zacusca.
Am capsat borcanele cu capace tinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi le-am asezat in tava aragazului si le-am tinut in cuptor, la foc mic, cca. 20 minute, pana cand am vazut ca in borcane uleiul incepe sa fiarba.
Am stins focul si am lasat tava cu borcanele in cuptorul inchis, pana a doua zi.
Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala (in camara, beci).
1
Cantitatile sunt orientative, voi puteti varia cum doriti ( este bine sa fie, totusi, cantitati aproximativ egale din fiecare leguma )
2
Din cantitatea data am obtinut 19 borcane de 400 g cu zacusca.
3
Adaugati condimentele cate putin si gustati din cand in cand, pentru a obtine combinatia perfecta