Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Lasagna cu carne de porc si ciuperci
Postat de: RODIMUR in LasagnaCeapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se curăță ciupercile, se spală...Citeste continuarea
Piept de rata cu mazare verde
Postat de: mihaelar63 in RataPieptul de rata se trece prin jet de apa rece si apoi se tamponeaza cu servet de hartie sa fie absorbita umiditatea. Condimentati carnea cu sare si piper pe ambele parti....Citeste continuarea
Muschiulet de porc cu varza rosie
Postat de: Bucataras in PorcCurata varza rosie de primele frunze, spal-o, tai-o in sferturi si indeparteaza-i cotorul. Taie fideluta varza si framant-o intr-un bol cu putina sare, pentru a se inmuia. Spala...Citeste continuarea
Desert cornulete cu dulceata de gutui
Postat de: claudiaO in DulciuriDin ingredientele pentru cornulete, se framanta un aluat (din aluatul framantat pentru placinta de mere a ramas un guguloi) care se intinde pe masa infainata. Se taie in niste patrate, pe care se...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si scortisoara
Postat de: claudiaO in DulciuriIncepem cu merele, pe care le dam pe razatoarea mare, dupa ce le-am spalat. Adaugam zaharul, zaharul vanilat, romul si scortisoara si amestecam. Lasam deoparte sa lase putin sirop. Faina o...Citeste continuarea
Ciorba de praz, cu legume si paste
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se...Citeste continuarea
Aperitiv cu legume si piept de pui
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriSpeli carnea de pui și o tai cubulețe mici, apoi o călești în 2 linguri de ulei, adaugi condimentele și o căniță de apă și lași să fiarbă la foc potrivit până când...Citeste continuarea
Desert la pahar cu crema caramel
Postat de: cristina1985 in DulciuriUntul se topeste la foc mic. Apoi se amesteca cu biscuitii maruntiti (dar nu pudra), se pun cate 2-3 lg pline in fiecare pahar (depinde cat sunt de mari). Opriti cam 1 lg-2 lg pentru ornat....Citeste continuarea
Peste la tigaie, cu garnitura de...
Postat de: ancutsa in PesteMai întâi se pregătesc cartofii, pentru că iau mai mult timp. Aceștia se curăță, se spală, se feliază în jumătăți și se așază într-o tavă cu un...Citeste continuarea
Desert tarta cu fructe - Bucuria...
Postat de: amalia01 in DulciuriMerele le speli și le dai prin razatoarea mare, apoi le călești intr-o lingură de ulei. Adaugi 3 lg de zahăr, 1 lgț de scorțișoară și grisul, apoi omogenizezi. Prunele le speli și le...Citeste continuarea
Supa de legume cu taitei
Postat de: mirela0911 in SupeSe curata legumele si se spala. Morcovii se taie cubulete, la fel si telina. Ceapa se cresteaza in patru iar pastarnacul se taie in 3 bucati. Intr-o oala de 2.5 litri se pune untura la topit....Citeste continuarea
Pulpa de miel in crusta de sare
Postat de: Constelatialeu in OaieAm scos pulpa de miel din congelator si am lasat-o sa se dezghete. Apoi am curatat usturoi si am intepat pulpa de miel, cu varful unui cutit, pe toata suprafata si am infipt cateii de usturoi....Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune si afine
Postat de: lucy2002 in PrajituriPregatim tava pentru copt: o ungem cu unt, adaugam 3 linguri de zahar si miscam tava pentru a se lipi zaharul de peretii tavii, asezam jumatatile de prune si afinile. Separam albusurile de...Citeste continuarea
Dovlecei in crusta din fulgi de porumb
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeDovlecelul spalat si curatat de coaja se feliaza si se presara cu sare. Il vom pune intr-o strecuratoare sa se scurga de apa.( dureaza aproximativ 30-40 minute) Fulgi de porumb i-am maruntit la...Citeste continuarea
Pui crispy, cu piure cremos de cartofi
Postat de: RODIMUR in PuiPieptul de pui se spală, se scurge bine de apă, se fasonează și se taie apoi fâșii, nu mai groase de 1 cm. Se mixează ouăle cu toate condimentele care sunt pe plac (sare, piper,...Citeste continuarea
Aperitiv cu ton
Postat de: TAB1TA in Aperitive / GarnituriSe scurge bine conserva de ulei. Cascavalul se da pe razatoare. Pe cea cu gauri mari. Se bat ouale. Se adauga putina sare si condimente dupa preferinta. Se adauga cascavalul si tonul...Citeste continuarea
Crispy Strips
Postat de: Meea in Mancaruri cu carneAmestecăm bine laptele cu ouăle. Punem făina și omogenizăm cu ajutorul unui tel.Punem toate celelalte ingrediente (condimentele și cele două tipuri de sosuri).Spălăm și tăiem pieptul de...Citeste continuarea
Vinete si dovlecei umpluti in sos...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri cu carneMai intai pregatim dovleceii si vinetele. Le taiem transversal pe jumatate si le scobim interiorul lasand margini de aproximativ 1 cm grosime. Presaram sare in interiorul lor si le...Citeste continuarea
Desert crema de ciocolata, la pahar
Postat de: RODIMUR in DulciuriCiocolata mărunțită se topește la foc mic, în lapte. Se amestecă zahărul cu amidonul și se adaugă smântâna și gălbenușurile. Se mixează aceste ingrediente și se...Citeste continuarea
Mamaliga cu branza, carnati si oua...
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriMamaliga se face in ceaun sau intr-o cratita cu fund gros, dublu. Se face o mamaliga moale. Se pune apa cu sarea la fiert in ceaun. Se presara deasupra 1 lingura de malai si se lasa la...Citeste continuarea
Orez cu ardei si rosii la slow...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerLegumele se curata, se spala si se toaca dupa preferinta. Orezul se spala bine si se lasa in apa rece 30 minute. In vasul slow cooker-ului Crock-Pot se pune uleiul si legumele tocate....Citeste continuarea
Macrou pane in malai
Postat de: MotanLaOale in PesteMacroul se curata si se spala bine. Eu am taiat si capetele. Se presara pe toate partile si in interior sare si se lasa la frigider 30 minute sa intre sarea. Faina si malaiul se pun...Citeste continuarea
Desert briose cu crema de branza si...
Postat de: lucy2002 in DulciuriIntr-un bol adaugam ouale intregi, zaharul si praful de sare. Mixam pana ouale isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul in fir subtire si esenta de vanilie, mixand la o viteza medie. In continuare...Citeste continuarea
Supa crema de conopida
Postat de: Bucataras in SupeCurata si spala legumele, taie cartofii si ardeiul in cuburi mici, iar conopida desfa-o in buchetele. Pune untul la topit intr-o cratita, adauga usturoiul si ghimbirul, apoi buchetelele de...Citeste continuarea
Salata de ardei iuti cu ceapa in otet
Postat de: merisor67 in MuraturiAlegem ardei multicolori și combinăm ceapa, pentru a avea varietate de gust și culoare, așa cum îi stă bine oricărui preparat. Se spală bine ardeii și se toacă în...Citeste continuarea
Snitel crocant din pulpe de pui
Postat de: MotanLaOale in PuiPulpele de pui se curata, se spala foarte bine si se usuca. Pulpele de pui se bat cu ciocanul de snitele, se pun pe o farfurie si se presara cu condimente. Se pun unele peste altele...Citeste continuarea
Scrob de oua cu ficat de porc
Postat de: MotanLaOale in FicatBucatile de ficat prajit se taie cuburi potrivite. Intr-o tigaie se pune uleiul si se prajesc putin bucatile de ficat, intorcand pe toate partile. Cand sunt rumenite pe toate partile, se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu piscoturi,...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriCrema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale. Adaugati zaharul si le mixati bine. Spalati lamaile, dati coaja pe razatoarea mica, apoi le stoarceti zeama. Peste oua puneti zeama de...Citeste continuarea
Supa de zarzavat, cu perisoare din...
Postat de: RODIMUR in SupeRădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și...Citeste continuarea
Ketchup de casa dulce-picant
Postat de: merisor67 in BulionTrebuie să specific că ingredientele au fost cântărite după ce au fost curățate, pentru că am vrut să am proporția de 1:1 între roșii și ardei. Trecem roșiile, tocate...Citeste continuarea
Desert clafoutis cu prune
Postat de: lucy2002 in DulciuriIntr-un bol punem ouale, praful de sare si zaharul, batem cu telul pana se dizolva zaharul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam cele doua linguri de smantana grasa, vanilia, faina, si amestecam...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza de vaci...
Postat de: MotanLaOale in PrajituriVisinile se pun la decongelat intr-o strecuratoare. Intr-un castron se amesteca cu mixerul ingredientele pentru prima compozitie. In alt castron se amesteca ingredientele pentru a doua...Citeste continuarea
Aperitiv briose cu de toate
Postat de: lucy2002 in Aperitive / GarnituriOuale se mixeaza bine cu un praf de sare, adaugam laptele, faina amestecata cu praful de copt, adaugam casul dat pe razatoare, maslinele, gogosarul si ardeiul capia, preparatele taiate cubulete,...Citeste continuarea
Hummus
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postNautul trebuie pus la hidratat in apa rece cu o seara inainte sau cel putin 4 ore inainte sa fie fiert. Nautul hidratat se fierbe in jur de 2 ore in apa rece sau se foloseste naut la cutie....Citeste continuarea
Piept de pui cu crusta de cipsuri
Postat de: MotanLaOale in PuiPieptul se curata, se spala foarte bine si se taie fasii potrivite. Se pun in marinada, se amesteca bine, se acopera si se tin la frigider o ora. Intr-o farfurie se pun 100g faina. In...Citeste continuarea
Mancare de vinete bulgareasca la...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerVinetele se taie cuburi potrivite cu coaja cu tot. Rosiile se taie cuburi. Rosiile cherry se spala si se lasa intregi. Usturoiul se curata si se zdrobeste. In vasul slow cookerului...Citeste continuarea
Bors de vara
Postat de: MotanLaOale in CiorbeSe curata si se toaca ceapa, morcovul, albitura. Se pun intr-o oala si se calesc 2-3 minute in ulei. Se toarna apa, se adauga ardeiul curatat si tocat, sare, piper si se fierbe 15-20 minute....Citeste continuarea
Prajitura cu mure, crema de iaurt...
Postat de: lucy2002 in DulciuriSeparam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugam pe rand zaharul + zaharul vanilinat, vom obtine o spuma tare lucioasa ca la beazea. Adaugam...Citeste continuarea
Desert savarina uriasa din pesmet,...
Postat de: RODIMUR in DulciuriAlbușurile se mixează cu un praf de sare și cînd încep să crească în volum, se adaugă treptat: zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă, fără a opri mixarea,...Citeste continuarea
Castraveti murati, in saramura cu otet
Postat de: vasimur in MuraturiPregătirea ingredientelor și așezarea lor în borcane. Înainte de toate spălăm bine și sterilizăm atât borcanele cât și capacele. Alegem castraveți cornichon...Citeste continuarea
Desert trufe de ciocolata
Postat de: cristina1985 in DulciuriCiocolata se topeste intr-un vas, pe baie de aburi. Se lasa putin la racit, dupa care se amesteca (intr-un singur sens) cu zaharul pudra, frisca lichida si mascarpone. Compozitia rezultata se pune...Citeste continuarea
Aperitiv foietaje cu branza
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriAluatul de foietaj se dezgheata, se intinde cu sucitorul ( putin). Branza se marunteste cu furculita, se adauga busuioc uscat si se intinde peste prima foaie de aluat. Se intinde a doua foaie...Citeste continuarea
Ficat de porc fragezit in lapte, la...
Postat de: lucy2002 in FicatSpalam ficatul si-l potionam in bucati de 2cm apoi il punem intr-un bol in care adaugam laptele cat sa fie acoperit. Acoperim bolul si lasam sa stea la frigider pentru 3-4 ore. Dupa expirarea...Citeste continuarea
Painici umplute cu carne tocata de...
Postat de: Pungasa_Rogue in PiineSe pune carnea intr-o tigaie impreuna cu uleiul, putina sare si putin piper proaspat macinat. Se inabuse, acoperind tigaia cu un capac. Se adauga vinul, cepele (curatate de foi, spalate si...Citeste continuarea
Compot de mure
Postat de: dantes in Sirop / CompotSe spala bine murele, apa se pune la fiert impreuna cu zaharul pana se dizolva, apoi se toarna peste mure. Pune compotul fierbinte in borcane sterilizate, inchide-le bine cu capace si acopera-le...Citeste continuarea
Ciorba falsa de burta din ciuperci...
Postat de: lucy2002 in Supe/CiorbeSe taie ciupercile pleurotus julien si se pun la fiert in apa cu un pic de sare, intr-o cratita de 5-6 litri. Galbenusurile se freaca cu putina sare si se lasa sa se intensifice culoarea dupa...Citeste continuarea
Spaghete cu chiftele si sos alb
Postat de: Meea in SpagheteChiftele: amestecăm bine de tot toate ingredientele. Ceapa și rucola le adăugăm tocate. Fie cu mână, fie cu o lingură. Mie îmi place să amestec cu mâna. Ne...Citeste continuarea
Desert vafe Tiramisu
Postat de: privatelaura in PrajituriPregatiti o cafea tare, (eu nu am pus zahar). Daca doriti, o puteti indulci. Se lasa la racit. Separat, intr-un vas, se mixeaza ouale, un praf de sare si zaharul. Cand devin cremoase, se adauga...Citeste continuarea
Mancare de pipote cu ceapa verde si...
Postat de: rocsi_1612 in MulticookingPipotele le spalati bine, le puneti intr-o sita si le lasati sa se scurga bine. Ceapa verde spalata, o taiati rondele. Ardeii kapia ii curatati de cotor, seminte si ii taiati cuburi. Usturoiul...Citeste continuarea
Magiun de prune
Postat de: Bucataras in Dulceata / GemAlege fructele cele mai coapte pentru magiunul de prune. Spala prunele, scoate samburii si pune cratita cu prune la foc moale. Incet - incet, masa de fructe isi lasa zeama si...Citeste continuarea