Dacă ne plac clătitele, le putem face și în varianta aperitiv, cu cartofi și ceapă verde. Sunt foarte bune atât servite simple, cât și cu iaurt, pentru a completa gustul lor bun, dar și pentru a mai diminua senzația de grăsime pe care prăjirea în ulei le-o conferă.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 clătite, destul de ”plinuțe”, cam câte 2/porție, deoarece sunt consistente.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă rece cu sare.
Între timp se curăță ceapa verde, se spală, se zvântă și se taie rondele fine.
Când cartofii au fiert, se strecoară, se pasează fin și după ce se mai răcoresc puțin, se adaugă untul și cele 3 ouă. Se mixează și când ingredientele au fost încorporate perfect se adaugă făina, puțin câte puțin și laptele.
Se condimentează cu sare și piper.
Se înfierbântă uleiul în tigaie și apoi se toarnă câte două polonice mici de compoziție. Se nivelează compoziția în tigaie și cât timp încă este lichidă, se presară deasupra rondele de ceapă verde, pentru a fi încorporate.
Se coc clătitele pe ambele fețe, fără a se arde, întorcându-se cu grijă, cu spatule de lemn, ca să nu se rupă, deoarce sunt fragile.
După ce se coc, clătitele se depun pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
Se servesc calde sau reci, simple, sau cu iaurt, pentru a diminua gustul de gras de la uleiul folosit la prăjire.
1
Adăugați ouăle în cartofii pasați, abia după ce aceștia s-au răcorit.
2
După preparare, compoziția trebuie lăsată câteva minute, pentru că se va mai îngroșa puțin. Atunci mai adăugați puțin lapte, ca să nu fie prea groasă. Totuși, compoziția pentru aceste clătite nu trebuie să fie prea subțire.
3
Înfierbântați uleiul în tigaie, înainte de a turna compoziția pentru clătite.
4
Presărați ceapa verde, imediat ce ați turnat compoziția în tigaie. Astfel ea se va încorpora și nu se va răspândi în tigaie, când veți întoarce clătita.
5
Prăjiți clătitele la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă și să rămână crude.
6
Întoarceți clătitele cu grijă, cu ajutorul unor spatule de lemn, pentru că fiind fragile se pot rupe ușor.
7
Depuneți clătitele prăjite pe hârtie absorbantă, pentru a scăpa de uleiul în exces.
8
Cartofii din clătite absorb mult ulei, la prăjire, așa că este bine să serviți clătitele cu iaurt.