Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori

de Merisor in Prajituri, 26 Ian 2020 | 9954 vizualizari

 

Pot să vă spun că a fost foarte apreciată combinația aceastei prăjituri, de cei care au savurat-o!
Și nu se prepară greu deloc, dacă sunteți familiarizați cu foile pe dosul tăvii.
Necesită doar puțin mai multă răbdare, mai ales pentru că nu se poate servi imediat ci în câteva ore, iar pofta va fi mare, mare. :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat de foi pe dosul tăvii:
  • 1 ou mediu
  • 150 g smântână de consum
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 450 g făină
  • 20 g cacao
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • Pentru compoziția de mere:
  • 1 kg mere acrișoare
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 50 g unt
  • 1 lingură griș
  • Pentru crema în două culori:
  • 1500 ml lapte
  • 100 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 200 g ciocolată albă
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 500 g mascarpone
  • În plus:
  • 450 g biscuiți petit beurre
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori:

Pentru compoziția de mere, curățăm merele, le trecem prin robot, urmărind să obținem bucățele neuniforme, că dau mai bine ca aspect. Adăugăm zahărul și transferăm vasul pe foc, amestecând constant în mere să se caramelizeze uniform. Când sunt bine pătrunse și s-a format sirop, adăugăm scorțișoara, încorporăm untul, adăugăm grișul, amestecăm bine până se omogenizează și stingem focul. Dăm compoziția de mere la rece.

Pentru crema în două culori, amestecăm amidonul cu puțin lapte rece, iar restul de lapte îl punem la fiert cu puțină sare. Când atinge punctul de fierbere, adăugăm zahărul și, în fir subțire, amidonul diluat în laptele rece, amestecând intens pentru omogenizare. Fierbem crema până se îngroașe ca o budincă, apoi stingem focul și o împărțim în două părți egale. Într-o parte adăugăm ciocolata albă ruptă în bucăți și esența de vanilie. În cealaltă parte adăugăm ciocolata neagră și esența de rom. Amestecăm intens în creme până când ciocolatele sunt topite și cremele omogenizate. Le lăsăm la rece, după care încorporăm câte 250 g de mascarpone în fiecare.

Pentru prepararea foilor pe dosul tăvii, cernem 1/2 din cantitatea de făină, într-un vas și o amestecăm cu praful de copt și bicarbonatul. Frecăm untul moale cu zahărul și un praf de sare, adăugăm oul și smântâna și omogenizăm amestecul. Facem o adâncitură la mijloc și punem acolo amestecul de mai sus, apoi încorporăm făina de pe margini. Până aici folosim mixerul cu brațele  pentru prăjituri. Apoi putem folosi brațele pentru aluaturi. Împărțim compoziția în două părți aproximativ egale. Într-o parte adăugăm cacaua, esența de rom și făină cât să obținem un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm. În cealaltă parte adăugăm esența de vanilie și restul de făină, dar la fel trebuie să obținem un aluat nelipicios. Lăsăm cele două aluaturi la odihnit 15 minute, acoperite cu folie, timp în care preîncălzim cuptorul la 180 de grade. Apoi, întindem aluaturile, pe rând, pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Coacem cele două foi pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade, apoi le lăsăm să se răcească.

Cum asamblăm prăjitura? Așezăm în interiorul tăvii foaia albă și întindem peste ea crema cu ciocolată amăruie. Nivelăm crema bine și așezăm peste ea un rând de biscuiți. Peste biscuiți întindem compoziția de mere, iar peste aceasta un alt rând de biscuiți. Urmează crema cu ciocolată albă și la final foaia de aluat cu cacao. Acoperim prăjitura cu o folie, punem un tocător peste ea și o dăm la rece pentru 3-4 ore, sau de pe o zi pe alta, dacă avem răbdare. Decorăm prăjitura cu zahăr pudră, folosind diverse ustensile pentru decor, niște forme de silicon cu decupaje, în cazul meu. O porționăm folosind un cuțit cu lamă subțire pe care o trecem prin apă rece la fiecare tăietură.

Să vă fie de folos!

TIPS-URI

1

Tava mea a avut dimensiunile 23/40 cm, dar se poate folosi o tavă și mai mare, dacă nu se dorește o prăjitură foarte înaltă.

2

Grișul din compoziția de mere este opțional, se adaugă doar dacă se formează mult sirop.

3

De asemeni, grișul se poate înlocui și cu amidon, în aceeași cantitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Trio cu mere si crema in doua culori" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu prune