Pentru a mai diversifica putin meniul, am preparat aceste painici turcesti, bazlama, pe care le-am servit cu paparaie, cascaval, masline, rosii, etc. Se pot servi cu ce doreste fiecare, chiar si doar simple cu un iaurt.
"Bazlama este o pâine cu un strat, plat, circular și dospit cu o culoare galben cremos, care se găsește în Turcia. Are o grosime medie de 2 cm și diametre cuprinse între 10 și 25 cm. Această paine populară este făcută din făină de grâu, apă, sare și drojdie".
Intr-o craticioara se pune apa calduta si se amesteca cu zaharul si 2 lg faina. Se toarna drojdia uscata, se amesteca bine si se lasa 5-10 minute pentru a se activa drojdia.
Intr-un bol se cerne faina. Iaurtul se amesteca cu sarea si uleiul de masline apoi se toarna peste faina. Se pune si patrunjelul apoi se toarna maiaua. Se amesteca cu lingura pana se incorporeaza ingredientele apoi se toarna pe masa de lucru bine infainata. Se framanta si se mai adauga faina atat cat cere aluatul. Va rezulta un aluat moale dar nelipicios.
Se modeleaza in forma de snur si se taie in bucati egale. Mi-au iesit 12 bucati. Se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Se pune o tigaie nonaderenta pe foc sa se incinga.
Se infaineaza masa, se ia o bucata si se intinde in forma rotunda, subtire, cat dimensiunea tigaii. Se unge cu o pensula partea de deasupra, cu ulei de masline. Se ia foaia si se pune in tigaia incinsa cu partea unsa in jos. Se unge apoi partea de deasupra a painicii, in tigaie. Se lasa in jur de maxim 2 minute sa se coaca pe ambele parti. Cand este gata se pune intr-un prosop curat de bucatarie si se acopera pana este gata urmatoarea painica. Se procedeaza la fel cu toate bucatile.
Se pot servi ca atare impreuna cu iaurt, sau pe post de lipie pentru shaorma, cu hummus, cu crema de branza si cateva verdeuri, cu orice va face placere.
Pofta buna!
1
Cand se coc painicile, trebuie avut grija sa nu se arda, altfel se vor intari si nu se vor mai putea rula, indoi, se vor rupe.
2
Fiecare bucata de aluat se unge cu ulei de masline, cand pe o parte, cand pe alta.
3
Daca raman pentru a doua zi, inainte de a le consuma, se incalzesc pentru cateva secunde in tigaia incinsa.