Trecand prin fata magazinului cu paine am zarit in vitrina un cos cu japoneze si m-am intors in timp cu gandul, aducand-mi aminte cat de grozave erau cand le savuram dupa ore asteptand autobuzul in statie, asa o pofta mi s-a facut...:D de m-am apucat de treaba. Sunt usor de facut dar mai greu de explicat ;)
M-am inspirat de la Laura Laurentiu si ii multumesc mult pentru reteta! :X
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichifiaza.
Adaugam laptele caldut peste drojdie si 3 linguri de faina si omogenizam, o lasam sa se activeze sa creasca sa faca basici, vom obtine o maia.
Topim untul si-l lasam la temperatura camerei.
Cernem faina intr-un bol si o amstecam cu sarea iar la mijloc facem o adncitura cu lingura . Turnam maiaua in bolul cu faina si incepem a framanta. Dupa ce incorporam toata faina adugam untul topit si framantam pana obtinem un aluat omogen, nelipicios si usor de lucrat.
Lasam aluatul sa creasca 30 minute,
Scoatem aluatul din bol pe blatul de lucru si-l impartim in 16 bucati egale.
Luam o bucata de aluat si o modelam dandu-i forma unui sul subtire si lung.
Sulul subtire se indoaie la mijloc, se va forma o bucla iar capetele se rasucesc intre ele dar nu de tot.
Bucla ramasa in parte de sus o ridicam si o asezam peste impletitura realizata apoi bagam capetele de sul se vor indoi si ascunde prin bucla din mijloc dedesubt sub aluat. Asa am format japoneza pe care o asezam intr-o tava cu hartie de copt. Lasam sa creasca la loc caldut 15 minute dupa care le ungem cu ou batut si le presaram cu mac. Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana se rumenesc frumos.
Cat sunt de bune nu va mai zic ca stiti :D