Un mic dejun aproape ”regal”, cu o salată fină de vinete, îmbogățită cu maioneză, condimentată cu ceapă verde proaspătă și aromată cu semințe de rodie. Un răsfăț culinar mai rar, pentru că rodiile se găsesc mai greu la noi...
Am încercat mereu să schimb câte puțin gustul clasic al salatei de vinete cu ceapă tocată mărunt, simplă, fadă și puțin iute. Mai întâi, am schimbat ceapa cu usturoiul pisat, în cantitate foarte mică, pentru ca gustul său să nu copleșească.
Mai apoi am adăugat maioneza, proaspătă și de calitate, făcută în casă, nu cumpărată la borcan, din magazin. În această variantă, maioneza dă un gust foarte fin salatei de vinete, tăind iuțeala. În plus, maioneza mai deschide la culoare salata de vinete, care uneori este cam ”întunecată”.
În al treilea rând, salata mea de vinete este ”fină” pentru că nu are semințe. Oricât de mult timp ar cere eliminarea lor, eu zic că gustul final merită acest efort. De mulți ani, salata mea de vinete, chiar preparată clasic, nu mai are semințe...
Și în cele din urmă, am vrut să profit de oferta de iarnă și să adaug aroma orientală a semințelor de rodie, înlocuind astfel clasicele felii de roșii care însoțesc de obicei această salată.
Nu sunt adepta schimbărilor majore și nu prea renunț la bucătăria tradițională pe care o știu și în care am deplină încredere, dar cred că unele mici modificări, sau adaosuri de calitate merită încercate, pentru gusturi mai noi, elevate, în conformitate cu un secol care ne-a mai adus câteva ingrediente insolite...
Un mic dejun care se poate prepara ușor și repede, cu vinete deja coapte, de la congelator și cu maioneză mixată rapid.
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se lasă peste noapte într-o strecurătoare, ca să se decongeleze natural și să se scurgă de lichid.
Se curăță cepele, se spală, se zvântă și se taie rondele fine.
Se curăță rodia și se scot semințele cu grijă, ca să nu se spargă.
Se face rapid o maioneză bine legată dintr-un gălbenuș, 1/2 linguriță de muștar clasic, 30-40 ml de ulei și 1/2 linguriță de zeamă de lămâie.
Se desfac vinetele scurse de lichid și se scot semințele, cu mare grijă și răbdare, după care se toacă fin.
Se condimentează cu sare și piper, se adaugă maioneza și 1/2 din cantitatea de ceapă verde tăiată rondele. Se amestecă ușor pentru uniformizare și se pune salata într-un bol.
Se decorează cu semințe de rodie. Semințele și rondelele de ceapă verde rămase vor fi folosite pentru ornarea feliilor de pâine unse cu salată.
1
Scoateți vinetele coapte din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural.
2
Puneți-le într-o strecurătoare, pentru ca între timp să se scurgă lichidul din vinete.
3
Pentru ca salata să fie cu adevărat fină, îndepărtați cu răbdare semințele de vinete.
4
Preparați mai întâi o maioneză proaspătă.
5
Dacă nu aveți la îndemână ceapă verde și semințe de rodie, atunci veți face și veți servi o salată de vinete clasică. Dar dacă veți adăuga o maioneză naturală, proaspătă, preparată în casă și veți îndepărta semințele vinetelor, oricum veți avea o salată fină, chiar și fără rodie...