publicat la 19.06.2022
publicat la 21.07.2019
publicat la 05.08.2018
Romica Jurca a zis de dimineață ceva despre tine. Cică azi ești în ceață. După amiază sunt posibile averse temporare pe strada ta. Noroc că spre seară răsare soarele.
Bucataras.ro
[email protected]
Salata de pui in crusta de cocos si crutoane picante
Preincalzim cuptorul la 175 grade C. Pieptul de pui se asaza pe o farfurie si se asezoneaza dupa gust, cu sare si fulgi de chili, picuram cativa stropi ulei de porumb peste carne. Tapetam o tava cu hartie de copt. Trecem pieptul de pui condimentat, prin fulgi de nuca de cocos, apoi il...
Desert briose cu cacao si nuca de post
Am preincalzit cuptorul la 175 grade C. Am pus zaharul, praful de copt, zaharul vanilat, nuca macinata, pasta de macese, uleiul, apa minerala, pudra de cacao. Am mixat. Am adaugat apoi fulgii de ovaz si faina, un praf de scortisoara, am mixat pana la omogenizare. Am asezat hartiute de...
Ciorba de mazare
Curatam legumele si le spalam. Ceapa o tocam si o punem la calit, in 3-4 linguri de ulei. Adaugam fasii de ardei rosu, rondele de morcovi si cubulete mici de telina. Mai calim cateva minute. Se adauga gulia taiata bucati mari (pe care, la final, le-am indepartat din ciorba pentru ca erau...
Desert negresa de post cu coacaze negre
Cuptorul se preincalzeste la 175 grade C. Punem intr-un castron incapator zaharul, nuca de cocos, bicarbonatul, praful de copt si pasta de macese, apoi pudra de cacao. Turnam uleiul si apa minerala, amestecam bine si la final, adaugam faina. Mixam pana se omogenizeaza bine amestecul....
Placinte de post cu urzici si tapioca la cuptor
Preparam mai intai umplutura. Urzicile se spala in mai multe ape, apoi se pun la oparit, in apa clocotita cu sare, pentru cateva minute. Scurgem urzicile de apa (pastram o cana de apa in care au fiert urzicile) apoi le pasam cu blenderul, sa obtinem un piure foarte fin. In apa de pe...
Desert prajitura Tosca
Pregatim mai intai crema, astfel: Galbenusurile se mixeaza cu 100 gr zahar pudra si vanilia, pana isi dubleaza volumul si se albesc. Adaugam apoi amidonul, incorporam. Laptele il punem la foc, cu restul de zahar alocat cremei si margarina. Dupa ce s-a topit, incoproram la foc mic...
Chiftelute din cartofi cu sos de rosii si conopida fiarta
Punem granulele de soia la fiert, in cca. 150 ml apa plata, cu o lingururita de vegeta de legume. Lasam la fiert, pana se absoarbe toata apa. Cartofii ii spalam bine sub jet de apa rece, apoi ii fierbem in coaja pana patrunde usor furculita in cartofi. Ii curatam de coaja si ii trecem pe...
Ciorba de perisoare din piept de pui
Curatam si spalam legumele. Ceapa se toaca marunt si se pune in oala impreuna cu uleiul, la sotat 2-3 minute. Adaugam morcovii rasi, pastarnacul ras, ardeiul taiat bucatele si telina taiata cubulete. Punem foaia de dafin, bobitele de mustar, sare si piper dupa gust, adaugam apa plata si...
Desert tort cu zmeura, mascarpone si piscoturi
Zmeura se pune la foc cu 150 gr zahar tos si se lasa la fiert, cca. 20 minute la foc mic pana incepe sa se ingroase siropul. Trecem apoi amestecul prin sita deasa, pentru a separa semintele; piureul rezultat il lasam deoparte, la racit, acoperit cu folie alimentara pentru a nu se forma...
Aperitiv saratele cu branza si seminte de canepa si susan
Preincalzim cuptorul la 185 grade C. Margarina Rama se trece cateva secunde prin cuptorul cu microunde. Punem peste margarina moale, telemeaua grasa de oi, adaugam semintele de canepa si incorporam apoi faina cat cuprinde. Intindem aluatul pe masa de lucru, taiem betigase din aluat in...
Desert cornulete de post cu nuca si dulceata de capsuni
Punem intr-un vas incapator, drojdia, 1 lingura de zahar si 1/2 lingurita sare, amestecam pana devine drojdia linchida. Adaugam margarina, trecuta cateva secunde prin cuptorul cu microunde, apa calduta. Punem faina, framantam sa obtinem un aluat elastic pe care il vom lasa la dospit pana...
Pulpa de pui cu mazare si ciuperci
Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se soteaza in putin ulei. Adaugam ciupercile congelate si pulpa de pui spalata. Presaram sare si piper dupa gust, punem cca. 50 ml apa, acoperim tigaia si lasam sa se gateasca pulpa la foc mic, cca. 20 minute, o intoarcem din cand in cand, pe...
Ciuperci umplute pe pat de cartofi caliti cu ceapa
Patul de cartofi caliti: Spalam 1 kg cartofi si ii fierbem in coaja; curatam cartofii si ii trecem pe razatoarea cu ochiuri mari; curatam si spalam ceapa, o tocam si o sotam cateva minute in 3 linguri de ulei. Adaugam ardeiul spalat si taiat bucati, mai calim putin legumele; Adaugam sare si...
Ciorba de fasole uscata
Alegem fasolea, o punem la hidratat in apa, de seara pana dimineata. Fierbem fasolea in doua ape, cate jumatate de ora, scurgem apa. Curatam legumele, le spalam si calim prazul in 3 linguri de ulei. Adaugam rondelele de morcovi si bucatile de ardei, apoi fasolea si rubarba deshidratata,...
Ciulama de ciuperci pleurotus cu smantana lichida
Ciupercile pleurotus se curata, se spala si se taie fasii. Ceapa curatata, spalata si tocata se soteaza cateva minute in ulei, apoi adaugam ciupercite taiate si cubuletele de ardei rosu. Presaram sare si piper dupa gust, lasam la foc potrivit pana scade apa lasata de ciuperci. Peste...
Desert cozonac de post cu rahat si stafide
Drojdia, sarea si o lingurita de zahar se lichefiaza, apoi adaugam apa calduta, zaharul, zaharul vanilat, faina, omogenizam ingredientele. Adaugam uleiul si framantam pana devine aluatul elastic. Acoperim aluatul cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa isi tripleze volumul (eu l-am...
Desert melci cu nuca si cacao
Cuptorul se preincalzeste la 180 grade C. Aluatul foietaj dezghetat se desface pe masa de lucru. Amestecam nuca macinata, zaharul, pudra de cacao si zaharul vanilat intr-un castron, apoi repartizam amestecul peste foaia de aluat. Rulam strans, taiem apoi melcii de grosimea unui deget si...
Desert briose cu lamaie si mac glazurate
Preincalzim pentru inceput cuptorul la 175 grade C. Punem intr-un castron, apa si uleiul, zaharul tos, praful de sare si cel de copt, pudra de turmeric, zeama de la jumatate de lamaie si semintele de mac. Amestecam sa se topeasca cristalele de zahar. Adaugam toata cantitatea de faina...
Ciorba de post
Fasolea alba prefiarta si congelata am asezat-o in oala, am adaugat prazul tocat, ardeiul taiat bucatele si uleiul, apoi apa plata, pasta de ardei, am lasat la foc mic, pana s-au dezghetat boabele de fasole. Am adaugat bobitele de mustar, foile de dafin, legumele pentru ciorba si am lasat oala...
Paste cu ciuperci de roua
Punem la fiert pastele, in apa clocotita cu sare si le fierbem cat scrie pe ambalaj. Le scurgem apoi si le acoperim pana preparam ciupercutele. Spalam prazul, il taiem rondele, il punem in tigaie alaturi de ciupercutele congelate si de ardeiul rosu (eu tot congelat am...
Desert prajitura cu capsuni si bezea
Preincalzim cuptorul la 175 grade C. Curatam si spalam capsunile, apoi le taiem in sferturi. Separam ouale. Mixam galbenusurile cu 7 linguri de zahar, praful de copt si zaharul vanilat, pana se deschid la culoare si cristalele din zahar se topesc. Adaugam uleiul, il incorporam. ...
Sarmalute de post cu ciuperci
Pentru inceput, desprindem foile de varza murata si daca este nevoie le lasam putin in apa rece, la desarat. Curatam si spalam toate legumele. Ciupercile se fierb putin, apoi se trec prin robot. Morcovii se trec pe razatoarea fina, iar cartofii pe razatoarea cu orchiuri mari. Prazul...
Covrigi dospiti cu seminte de mac si susan
Intr-un vas incapator, amestecam drojdia cu sarea si zaharul. Adaugam apa calduta, apoi faina proaspat cernuta. Amestecam si incorporam apoi uleiul in aluat pentru a-i da elasticitate. Acoperim aluatul cu un prosop curat de bucatarie, il lasam la dospit cel putin o ora, in loc ferit...
Desert mucenici unsi cu miere
Punem drojdia intr-un castron incapator, adaugam zaharul si sarea. Turnam apoi apa calduta, amestecam sa se dizolve drojdia. Punem coaja de lamaie si zaharul vanilat, apoi adaugam faina. Framantam aluatul care va fi unul elastic, adaugam la final ulei, incorporam. Acoperim coca si...
Desert bomboane Raffaello
Pentru inceput, prajim usor intr-o tigaie antiaderenta, miezul de caju, il lasam la racit. Punem zaharul si untul intr-o craticioara, lasam pana se topeste untul si se dizolva cristalele de zahar. Tragem craticioara de pe foc, lasam la racorit, pana cand amestecul obtine temperatura...
Prajitura Katty cu marshmallow
Preparam aluatul pentru foi astfel: Untul la temperatura camerei, se pune impreuna cu iaurtul, praful de sare si cel de copt, zaharul si galbenusurile intr-un castron din plastic incapator. Amestecam ingredientele, apoi adaugam faina, framantam un aluat gras pe care il lasam pentru o ora la...
Saratele cu telemea si seminte de canepa
Cuptorul se preincalzeste la 200 grade C. Tavile cuptorului se tapeteaza cu hartie de copt. Punem intr-un castron incapator, branza de oaie, adaugam margarina trecuta un minut prin cuptorul cu microunde, apoi faina si semintele de canepa decorticate. Amestecam ingredientele cu mana, vom...
Negresa de post cu seminte de rodie
Preincalzim cuptorul la 180 grade C. Curatam cele doua rodii, scotind cu grija semintele. Punem apa mineralka si uleiul intr-un castron, adaugam praful de copt, zaharul si pasta de macese, apoi adaugam praful de cacao si faina. Mixam pana obtinem un amestec omogen. Nu uitam sa...
Bulgur cu patrunjel
Turnam bulgurul din punga, direct intr-un vas termorezistent. Punem un strat de vreo doua degete, apoi presaram legume deshidratate, putina vegeta, stropim cu putin ulei de masline, apoi din nou un strat de bulgur, la fel de vreo doua degete, peste care vom pune din nou legume deshidratate si...
Aripioare la cuptor cu sos picant de rosii si praz
Aripioarele se spala bine sub jet de apa rece si apoi li se indeparteaza partea subtire. Preincalzim cuptorul la 200 grade C. Asezam aripioarele in tava pe gratar, presaram sare, piper, boia dulce si iute. In tava punem 1/2 cana apa, apoi dam tava la cuptor pentru 45 minute. Cand...