publicat la 20.12.2020
publicat la 13.12.2020
publicat la 30.11.2020
Îmbracă-te frumos (cearşaful bordo se potriveşte de minune cu broşa aia mare, neagră), pune-ţi pe cap cununa de frunze de dafin (găseşti o pungă plină în bucătărie ) şi şlapii cu blăniţă în picioare. Eşti gata? Acum ieşi pe balcon şi salută-ţi supuşii!
Bucataras.ro
[email protected]
Musaca de vinete si cartofi
Curatam cartofii si-i taiem rondele, pe care le prajim usor in ulei incins. Vinetele se spala , se taie rondele cu tot cu coaja si se prajesc si ele in ulei incins. Cepa, morcovul si ardeiul gras se spala, se toaca si se calesc in 3-4 linguri de ulei. Adaugam sucul de rosii (...
Ardei umpluti cu afumatura si ciuperci
Se scoate cotorul ardeilor cu grija, pentru a nu rupe ardeii. Spalam bine ardeii si in interior, pentru a indeparta semintele. Curatam ceapa si morcovul , le tocam marunt si le se calim in 3-4 linguri cu ulei. Ciupercile si kaizerul se toaca marunt la robot sau le dam prin...
Cozonacei cu rahat, mac si nuca de cocos
Ingredientele pentru aluat le-am pus in masina de paine, pe program de framantat si dospit, timp in care m-am ocupat de umplutura. Am pus laptele cu zaharul la fiert, iar cand a inceput sa clocoteasca am adaugat macul. Am lasat pe foc, amestecand din cand in cand, cca 5 minute, timp in care...
Tort Somloi
Blat de vanilie : Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se adauda zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare. Continuam prin a adauga galbenusurile, apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se...
Maruntaie de porc, cu mamaliga
Organele se spala si se feliaza in bucati mici. Incingem 50 ml ulei intr-o tigaie, in care vom pune si bucatile de organe, impreuna cu condimentele (sare, piper, cimbru ). Adaugam apa atat cat sa acoperim bucatile de carne. Lasam sa fiarba carnea pana scade apa aproape complet,...
Tarta cu mere
Untul, pastrat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul si un varf de sare. Incorporam oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina. Incepem sa framantam aluatul pentru a obtine o compozitie omogena. Invelim aluatul in folie...
Dovlecel umplut
Pregatim compozitia pentru umplutura : Tocam ceapa si morcovul si le calim in 2 linguri cu ulei. Adaugam 150 ml suc de rosii, orezul , carnea tocata si amestecam . Cand se absoarbe tot lichidul de catre orez, oprim focul. Adaugam sare, piper, cimbru si omogenizam. Intr-o tava...
Lichior de menta
Spalam bine frunzele de menta, dupa ce le-am desprins de pe tulpina. Le lasam la zvantat , apoi umplem cu ele, cat putem de bine, recipientele de sticla ( de preferat borcane , pentru a putea scoate frunzele cu usurinta, cand extractul este gata ) Adaugam alcool peste frunzele de menta,...
Extract de menta
Spalam bine frunzele de menta, dupa ce am indepartat tulpina. LPunem frunzele la zvantat sau le presam cu un prosop curat, apoi le indesam intr-un recipient de sticla si daugam alcoolul, apasand cu o lingura pentru scoaterea bulelor de aer. Alcoolul trebuie sa acopere in totalitate frunzele...
Ridiche neagra cu sos de maioneza si iaurt
Curatam ridichile si morcovii si le tocam marunt ( eu le-am maruntit in robot ). Fiind tocate si nu date prin razatoare, radacinoasele nu-si vor lasa zeama si deci nu avem ce scurge. Mai mult, aspectul vizual e mai placut decat la salata din legume date prin razatoare. Intr-un bol...
Saramura de crap, cu sos de rosii si usturoi
Bucatile de crap spalate si scurse bine de apa , se sareaza si se lasa deoparte 30 minute, astfel incat carnea sa-si traga sare. Daca rondelele sunt prea mari, le taiem in doua. Frigem bucatile de peste pe gratar sau plita, intorcandu-le pe toate partile, pentru rumenire uniforma....
Crap la gratar, cu sos de unt
Bucatile/ rondelele de crap le spalam , apoi le scurgem bine de apa si le presaram cu sare. Lasam pestele sa-si traga sare, cca 20 minute. Frigem pestele pe gratar sau plita. Separat, facem un sos de unt, astfel: Incalzim usor untul si-l frecam cu o lingura de lemn, pana se topeste tot....
Chec din albusuri, cu nuca si fructe deshidratate
Am batut albusurile spuma cu un praf de sare, dupa care am adaugat zaharul si-am continuat sa bat , pana ce am obtinut o compozitie ferma, care nu curge din vas. Am continuat prin a adauga uleiul, apoi praful de copt si 8 linguri de faina. Dupa ce am mixat totul bine, am oprit deoparte o...
Tocanita de dovlecel cu fasole verde
Incepem prin a curata si spala bine legumele. Ceapa morcovul si ardeiul gras le tocam marunt si le calim usor in 4 linguri de ulei incins . Presaram putina sare si amestecam 1 minut, pentru a nu se arde legumele. Tocam rosiile si le adaugam peste prajeala, omogenizand totul cu o...
Pulpe de ied cu verdeturi
Ungem pulpele cu ulei si presaram pe suprafata lor sare, cimbru, verdeturi deshidratate, piper macinat. Asezam pulpele in tava, turnam vinul si o cana cu apa si dam la cuptor pentru cca o ora, pana ce carnea devine frageda, iar pulpele se rumenesc frumos. Noi am servit cu conopida murata...
Muraturi asortate, in otet
Curatam si spalam bine legumele. Feliem rondele gogonelele, morcovul si telina. Ardeiul capia si/sau gogosarii se feliaza , iar hreanul il taiem pe lung (daca este gros), apoi taiem fasiile in batoane de cca 5-6 cm. Varza o dam pe razatoarea mare si o frecam cu o lingura de...
Rulada de carne, cu legume si cascaval
Taiem muschiul circular, in strat subtire , pentru a desface bucati cat de mari putem, pentru a putea fi umplute si rulate . Eu am obtinut 3 fasii de carne, pe care le-am batut usor cu ciocanul de snitele. Feliem sunca si ardeiul gras in batoane subtiri si lungi. Ciupercile se...
Aperitiv rulada de cascaval
Tocam cubulete sunca si ardeiul, iar ouale fierte le dam pe razatoarea mare (sau le tocam tot cu cutitul). Ceapa si usturoiul le tocam cat de marunt putem. Punem sunca si legumele taiate intr-un castron mai mare, impreuna cu patrunjelul tocat marunt, branza topita si untul moale. Condimentam...
Fursecuri cu ciocolata si nuca (chocolate crinkles)
Freacam ouale cu zaharul, pana obtinem o spuma. Topim ciocolata si untul ( eu le-am topit la microunde) , le lasam sa se raceasca usor si le turnam peste oua, amestecand continuu. Incorporam treptat si faina , praful de copt, miezul de nuca si sarea .Omogenizam, iar...
Limba cu dovlecei si fasole pastai
Limba de opareste 10 minute, apoi se jupoaie pielita invelitoare. Curatam si spalam legumele, le tocam marunt, apoi le punem la calit ( mai putin dovlecelul si fasolea pastai ) in 3-4 linguri de ulei, impreuna cu sare si putin piper . Dovlecelul se curata, se...
Desert prajitura cu crema de ciocolata si aroma de migdale
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenuşurile se amesteca cu zahărul pana ce acesta se topeste si obtinem un amestec cremos, apoi adaugam apa şi uleiul şi omogenizam. Turnam faina amestecata cu praful de copt şi cacaua. In aceasta compozitie vom adauga...
Ciorba de pasare, cu zeama de varza
Dupa ce curatam si transam gaina, spalam bine bucatile de carne ( eu am folosit aripile, tartita, gatul, spatele , pipota, inima si ficatul ) si le punem la fiert in 2-3 litri cu apa cu putina sare. Spumuim de doua trei ori, apoi adaugam legumele spalate si feliate marunt. Lasam la...
Vin facut in casa
Noi avem in curte 3-4 soiuri de struguri albi si 2 soiuri de struguri negri. Evident, predomina soiurile albe. Totul incepe la culesul viei ... Cand strugurii sunt copti si incep sa se sparga boabele sub greutatea continutului de suc, se culeg ciorchinele care se vor dezbroboni (...
Rulouri de bacon afumat cu crema de branza
Branza topita si fagarasul se mixeaza, apoi adaugam marar tocat si putin piper. Desfacem cu grija feliile de bacon afumat. Cu posh-ul sau cu o lingurita ungem cu crema de branza jumatate din fasia de bacon, apoi o vom rula de la capatul uns spre cel neuns, formand...
Aperitive cu somon
Mixam branza topita cu fagarasul , adaugam marar tocat si putin piper. Intrucat branza topita a avut suficienta sare, nu a fost nevoie sa suplimentez. Lasam amestecul la frigider cca 30 minute. Castravetele-l feliem cu feliatorul ondulat, in rondele groase de cca. 1 cm. Punem...
Tort pentru 2014
Blatul: Se mixeaza ingredientele pentru blat, se toarna in forma (cu margini detasabile) tapetata cu hartie de copt si se coace 20-25 min. in cuptorul incins. Eu am folosit forma cu diametrul de 26 cm. ( cea mai mare din set ) . Blatul racit il vom transfera pe un platou, anexand...
Cartofi la cuptor
Curatam cartofii , ii spalam si-i feliem . In tava pe care-o vom baga la cuptor, turnam uleiul si asezam cartofii felii astfel incat fundul tavii sa fie uniform acoperit. Presaram sare, piper, marar uscat si legume uscate ( usor picante) . Asezam peste cartofi si usturoiul curatat si...
Caltaboş ( Gâlbaş )
Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La...
Prajitura cu prune si piersici
Spalam fructele , indepartam samburii si le taiem in felii . Spargem ouale si separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Adaugam apoi pe rand, mixand in continuare, zaharul, uleiul, faina si praful de copt, iar la final esenta de rom. Turnam...
Stiuca in sos de rosii , cu cartofi prajiti
Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem rondele si-i prajim. Ceapa curatata, spalata si taiata solzisori se prajeste usor in ulei (sau unt). Adaugam bucatile de peste pregatite din timp si sarate ( eu am fript pestele usor, inainte de a-l pune in cratita cu ceapa calita ) ....