Va prezint metoda de preparare a caltabosului ( sau gâlbaşului ), asa cum se face in zona noastra, a Baraganului.
Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La matele crete nu e necesar cutitul, pentru ca acestea se rup foarte usor.
Cand sarea va indeparta toata mizeria , spalam matele in apa calduţă , apoi in apa cu bicarbonat de amoniu. Repetam operatiunea cu bicarbonat de amoniu, dupa care vom pastra matele in apa cu otet si rondele de ceapa, pana le vom gati.
Preparam carnea pentru caltabos ca pe cea de sarmale: amestecam carnea cu orezul spalat, ouale, ceapa tocata si usor calita, sare si condimente .
Scoatem matele din apa cu otet si ceapa, le spalam in apa calduta si le umplem cu compozitia de carne . Nu vom umple matul decat pe jumatate ( il lasam mai lesinat, asa :)) ) , pentru a lasa loc orezului sa se umfle la fierbere. In caz contrat, matul se va rupe in timpul fierberii.
Legam matele la capete cu un fir de ata, le asezam in oala. Punem in oala apa cat sa cuprinda 2/3 din inaltimea caltabosului, 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper , cimbru si sare .
Punem caltabosul la fiert, la foc potrivit, pana ce orezul se umfla si totul este fiert. Pe la jumatatea timpului de fierbere rasucim caltabosul in oala, pentru firebere uniforma.
In timpul fierberii vom strapunge din loc in loc matul cu o scobitoare, pentru a evita ruperea acestuia.
1
Cel mai bun caltabos se face folosind matul gros