V-am spus ca am invatat si eu sa fac tarte :)))) *** Am incercat si varianta cu mere, ca tot aveam niste mere gigant, din recolta proprie. Combinatia de dulce/acrisor e delicioasa! :X
Untul, pastrat la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul si un varf de sare. Incorporam oul batut, coaja de lamaie si bicarbonatul stins cu putin suc de lamaie, apoi apa si faina.
Incepem sa framantam aluatul pentru a obtine o compozitie omogena.
Invelim aluatul in folie alimentara si pastram la frigider cca. o ora, dupa care scoatem din frigider si preparam tarta. Din aluat vom pastra o mica parte pentru crumble, iar restul il vom intinde intr-o foaie rotunda pe care o vom aseza in vasul de tarta uns cu unt si tapetat cu faina, astfel incat marginile sa iasa usor din vas. Ne putem ajuta de degete pentru a intinde bine aluatul pe peretii vasului.
Spalam si feliem merele. Doua mere le vom da pe razatoarea mare, iar pe celelalte doua le vom felia in felii de cca 0,5 cm grosime. Vom cali usor pe foc merele rase, impreuna cu o lingura de zahar, scortisoara si o lingura de pesmet.
Presaram pe aluat o lingura de pesmet, peste care vom aseza compozitia de mere rase (dupa ce s-a racit usor). Peste compozitia de mere rase vom aseza feliile de mar, formand o spirala. Presaram deasupra 1-2 linguri de zahar vanilinat si scortisoara macinata .
Aducem marginile aluatului spre centru, impaturind partial spirala de mere. Din aluatul ramas vom rupe bucati mici cu care vom acoperi fructele din tarta.
Coacem tarta in cuptorul incins in prealabil, la foc potrivit, timp de 35-40 minute.
Oprim focul, scoatem tava din cuptor si lasam tarta sa se raceasca, apoi o putem felia si servi.
1
Cantitatille mentionate in reteta sunt pentru mere de dimensiuni obisnuite.