Poate n-o sa vi se para chiar o reteta, dar vreau sa postez modul in care preparam noi ( soacra-mea e vioara intai, eu a doua :)) ) vinul pentru ca, desi nu-s o bautoare, pot face diferenta intre un vin bun si unul mai putin reusit si poate astfel vin in ajutorul celor ce vor sa faca vin acasa.... **** Mama mea are o vorba: " Nu toate mustele fac miere! " :D :))) *** Noi inca bem vin facut in casa, in toamna lui 2012 ; este aromat, parfumat si limpede precum coniacul.
Noi avem in curte 3-4 soiuri de struguri albi si 2 soiuri de struguri negri. Evident, predomina soiurile albe.
Totul incepe la culesul viei ...
Cand strugurii sunt copti si incep sa se sparga boabele sub greutatea continutului de suc, se culeg ciorchinele care se vor dezbroboni ( neaparat ) . Toate boabele stricate, mucegaite, se indeparteaza ( atat cat se poate ) , nu se vor folosi prepararea vinului .
Boabele se preseaza in zdrobitor , pe care-l fixam deasupra butoaielor in care curge mustul impreuna cu boabele zdrobite.
Nu lasam mustul sa fiarba pe boasca ( boabe zdrobite ), il transferam imediat in damigene. Ajutandu-ne de o strecuratoare mare , presam boabele de peretii butoiunul pana ce mustul se aduna in sita si-l putem colecta cu o cana. Ridicam boabele scurse pe unul din peretii butoiului, facand pod, pana ce ajungem la fundul butoiului si colectam tot mustul. Desi operatiunea pare grea, ne vom da seama pe parcurs cum trebuie sa procedam sa strangem cat mai mult must.
Pe masura ce umplem galetile cu must , vom adauga zahar pe care-l vom topi prin vanturarea mustului cu o paleta. Cantitatea de zahar adaugata la o damigeana de vin de 50 litri nu trebuie sa depaseasca 3 kg . ( maxim 4, daca strugurii sunt prea acri ).
Cand damigenele-s aproape pline ( nu le umplem, pentru a lasa loc vinului sa fiarba ), le pregatim pentru fierberea mustului. Trebuie sa avem la indemana bidoane de min. 5 - 10 litri , in care vom pune apa la jumatate din capacitate . De asemenea, vom pregati bucati de furtun de cca 1 m. lungime, ale caror capete le vom pune unul in bidonul cu apa , sa fie bine inconjurat de apa, iar celalalt in buza damigenei , fara sa ia contact cu vinul. Fixam capatul furtunului prin bandajarea gatului damigenei cu fasii de material textil, astfel incat in damigeana sa nu intre aerul. In 1-2 zile mustul va incepe sa fiarba , iar gazele emanate vor fi directionate in bidonul cu apa.
Mare grija daca damigenele sunt depozitate in spatiu inchis ( beci, magazie ) : nu intrati in incapere pana nu aerisiti spatiul bine, pentru cel putin 30 minute. Dioxidul de carbon degajat de mustul in fierbere poate ucide!
Fierberea se va termina in cca. 2-3 saptamani, in functie de temperatura mediului ambiant. Ne vom da seama daca vinul a stat din fiert, in momentul in care din capatul furtunului introdus in apa nu vor mai iesi bule de CO2.
Cand vinul a stat din fiert , indepartam carpele si furtunul , astupam si legam bine gura damigenelor , iar din momentul acesta nu vom umbla la vin timp de 45 zile.
Abia dupa 45 zile vom trage vinul in alte damigene curate, cu grija, fara sa ajungem la drojdia depozitata pe fundul si peretii damigenelor. Pentru a nu ajunge la drojdie, legam furtunul de un bat, lasand batul, la capatul ce-l vom baga in damigeana, mai lung cu cca 3 cm. decat furtunul. Astfel, doar batul va atinge fundul damigenei si implicit stratul de drojdie, in timp de furtunul va trage doar vinul limpede .
Pentru limpezirea vinului si impiedicarea oxidarii , am adaugat 15 g. metabisulfit de potasiu la 50 litri vin ( sau conform informatiilor de pe eticheta, in functie de ce produs folositi ).
O conditie foarte importanta pentru ca vinul sa-si pastreze calitatile, este ca damigeana in care este depozitat sa fie permanent plina. Nu lasam mai mult de 2 degete libere pana la gura acesteia. Daca umblam la vin, vom trage tot vinul in damigele mai mici, astfel incat niciodata sa nu pastram vin intr-o damigeana partial goala.
Vom pastra vinul astfel preparat foarte mult timp, fara grija oxidarii .
Sanatate! [bs:10] Sau cum zicea tatal meu, Dumnezeu sa-l odihneasca! : " Primeste-l, Doamne, pe asta si ai grija de urmatorul! " :)))
P.S. Sa stiti ca am muncit si eu la el, da' n-a avut cine sa ma pozeze =))))
1
Pentru a evita oxidarea timpurie, nu pastrati vinul in damigene partial goale, ci transferati-l imediat in recipiente din sticla, mai mici, evitand pe cat posibil contactul indelungat al vonului cu aerul.
2
Pozele va vor ajuta sa intelegeti mai bine procedeul de lucru.
3
Ce ramane in butoaie dupa ce luam mustul, va fi folosit la tuica :D