Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Gogosari in sos de mustar
Postat de: sufletista in ConserveGogosari spalati ii curatam de cotoare,seminte si nervuri dupa care le taiem in 4 sau 6 depinde de marimea lor. Intr-o oala adaugam restul de ingredinte si puem pe foc amestecand ocazional pana...Citeste continuarea
Desert prajitura una bucata 20-19
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Albusurile cu un praf de sare le mixam foarte bine pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul si untul topit le mixam pana se topeste zaharul, adaugam faina si omogenizam, la final...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de clementine...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Topiti pe baie de aburi ciocolata impreuna cu untul, le lasati sa se racoreasca. Galbenusurile le mixati cu zaharul pana se albesc. Incorporati amestecul de ciocolata cu unt. Adaugati...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute cu file de hering
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe pun ouăle la fiert cu apă rece, sare și 1-2 linguri de oțet. Când sunt gata fierte, se ia vasul de pe foc și se lasă ouăle să se răcorească, în apă rece. Între...Citeste continuarea
Chiftelute de somon
Postat de: andaoana in SomonAm tocat somonul, ceapa, usturoiul, ardeiul si mai mult de jumatate din porumb. Le-am dat prin masina de tocat cu ciur mai mare. Intr-un bol amestecam tot ce am macinat impreuna cu...Citeste continuarea
Desert cozonac - Floarea Craciunului
Postat de: amalia01 in DulciuriDin drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o 1/2 de lapte se face o maia. Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in...Citeste continuarea
Sarmale ardelenesti in oala de lut
Postat de: amalia01 in PorcCeapa o cureti, o speli bine sub jet de apa rece si o toci marunt. Apoi o calesti in ulei, la foc mic, pana cand sticleste. Eu am adaugat si cca 50 ml de apa. Intre timp speli bine orezul si il...Citeste continuarea
Perisoare aperitiv
Postat de: eumimi in PorcCartofii ii curatam, ii taiem felii mici si ii punem la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, ii pasam. Carnea tocata o punem intr-un bol, adaugam usturoiul si morcovul date pe...Citeste continuarea
Aperitiv pogaci cu jumari
Postat de: trifadalia in Aperitive / GarnituriJumarile rezultate dupa topirea osanzei se macina prin masina de tocat carne care se amesteca cu jumatate (500 grame) din cantitatea de faina. Compozitia se imparte in 3 parti. Cealalta...Citeste continuarea
Aperitiv placinte cu ceapa verde
Postat de: mitinita in Aperitive / GarnituriIntr-un bol se amesteca faina, apa si sarea si se framanta pana se obtine un aluat elastic. Se pune apa treptat, cantitatea s-ar putea sa difere in functie de tipul de faina folosit. Ceapa...Citeste continuarea
Beef Wellington
Postat de: gurita_ta2005 in VitaBucata de muschi de vita am pus-o la marinat cu ulei de masline si condimente si am lasat-o peste noapte la frigider. A doua zi, intr-o tigaie, am pus muschiul de vita la rumenit pe toate...Citeste continuarea
Ciorba de salata cu galuste si iaurt
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeCuratati si spalati legumele. Taiati marunt ardeiul, usturoiul, telina si prazul. Ceafa de porc se taie cuburi si se soteaza impreuna cu ardei, usturoi, ardei iute si telina. Se adauga...Citeste continuarea
Desert chec cu banane
Postat de: cristina1985 in PrajituriPeste galbenusuri se toarna in fir subtire uleiul, amestecand intr-un singur sens, ca la maioneza. Se adauga coaja de lamaie. Albusurile se bat spuma cu sare, apoi se adauga zaharul in ...Citeste continuarea
Crema de legume cu rosii si...
Postat de: simona72 in SupeIn oala in care urmeaza sa facem supa, se pune uleiul si untul. Se adauga ceapa si usturoiul tocate fin si se caleste. Se adauga legumele (morcovii si cartofii) curatate si taiate in cuburi. Se...Citeste continuarea
Varza a la Cluj de post
Postat de: antohecristina in Mancaruri de postVarza murata se tine in apa cateva ore. Taiati varza marunt si puneti-o la calit cu putin ulei. Se amesteca si se adauga putina apa calda. Cand varza este aproape fiarta, adaugati putin marar,...Citeste continuarea
Desert cornulete cu branza si nuca
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol cernem 500 g faina, adaugam zaharul, sarea, nuca macinata, branza de vaci,amestecam si facem o adancitura in mijloc. Adaugam ouale, esenta de vaniliea, zaharul vanilat, amoniacul...Citeste continuarea
Desert faguri
Postat de: sufletista in DulciuriOuale le mixam cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam adaugand treptat uleiul si laptele, smantana, esenta, coaja de portocala dupa gust, praful de copt si bicarbonatul stins in zeama de...Citeste continuarea
Salata de legume cu maioneza
Postat de: Reli_B in SalateSpalam cartofii si ii punem la fiert in coaja in apa cu 1 lg de sare. Cand intra furculita usor in ei, ii scurgem si ii lasam sa se raceasca apoi ii curatam de coaja. Morcovii ii curatam si ii...Citeste continuarea
Aperitiv covrigei sarati
Postat de: Reli_B in Aperitive / GarnituriIntr-un vas mai incapator cernem faina. Punem sarea si untura. Intr-o cratita incalzim usor apa minerala, punem zaharul, 1 lg de faina si drojdia. Amestecam bine apoi lasam sa dospeasca....Citeste continuarea
Muschi de porc Wellington
Postat de: simona72 in PorcDaca alegeti sa tineti muschiul in saramura, aveti nevoie de: 2 linguri sare grunjoasa (ca si cea pentru muraturi), 1 lingurita boabe de piper, 2 foi de dafin, 1 lingurita boabe de mustar, cateva...Citeste continuarea
Aperitiv rosii umplute cu branzica
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriRosiile se spala. Se taie un capac si se scobesc rosiile de semintele si pulpa din interior. Nu aruncati interiorul rosiei. Nimic nu se pierde, totul se transforma. Am folosit ce am...Citeste continuarea
Ciorba de ciolan cu zeama de varza
Postat de: MotanLaOale in CiorbeCiolanul se taie bucati. Ceapa se curata si se toaca. Zarzavatul se curata si se toaca. Ardeiul se se curata si se taie patratele. Cartofii se curata si se taie cuburi. Rosiile se...Citeste continuarea
Aperitiv mamaliga in straturi sau...
Postat de: andaoana in Aperitive / GarnituriIn mod traditional mamaliga se fierbe in lapte cu smantana, dar pentru ca oricum este o mancare foarte grea, am decis sa fac o mamaliga simpla fiarta in apa. Intr-un vas punem pe foc la fiert...Citeste continuarea
Desert tort Diplomat, cu stafide si...
Postat de: RODIMUR in TorturiMai întâi se pregătesc stafidele. Se opăresc timp de 1 minut în apă clocotită și apoi se pun la înmuiat în siropul pregătit din: rom, esență de rom și sirop...Citeste continuarea
Spaghete cu ton
Postat de: trifadalia in SpagheteCeapa atat cea normala cat si cea verde se taie bucati mici impreuna cu usturoiul care se da pe razatoarea cu gauri mici si se pun la calit in ulei. Cand ceapa sticleste, se adauga sarea si...Citeste continuarea
Paine cu ceapa calita
Postat de: cristina1985 in PiineCeapa se curata de coaja, se spala si se taie marunt. Se caleste in 50 ml ulei, pana se inmoaie. Se toarna 100 ml lapte cald,intr-un bol. Se adauga zaharul si drojdia uscata si se amesteca. Nu...Citeste continuarea
Paste cu branza si bacon
Postat de: cristina1985 in SpagheteSe pune apa (mai multa) la fiert, iar cand da in clocot, se adauga pastele si sare. Se fierb cam 15-20 minute (depinde cum le doriti). Se scurg, daca e cazul. Baconul se taie in bucati mici si...Citeste continuarea
Aperitiv crema de branza cu somon
Postat de: gurita_ta2005 in Aperitive / GarnituriSomonul se taie bucati mici, se amesteca cu ceapa tocata, piper si ulei de masline, se lasa peste noapte la macerat. Pe o farfurie se pune un inel rotund pentru forma, punem crema de branza, o...Citeste continuarea
Saramura de pui
Postat de: MotanLaOale in PuiPulpele se curata de pielite si zgarciuri si se spala. Se usuca cu servetele absorbante si se pun intr-un castron. Se presara cu sare si condimentele, se pune uleiul, se amesteca bine sa fie...Citeste continuarea
Desert tort de ciocolata si portocale
Postat de: violeta30 in TorturiBlatul Separam ouale, albusurile le batem spuma cu un praf de sare, iar galbenusurile cu zaharul, uleiul, laptele pana se dizolva zaharul, apoi faina masurata o vom amesteca cu praful de...Citeste continuarea
Desert tort in doua culori
Postat de: aliliana in TorturiBlatul de vanilie ( 2 foi). Pregatitul foilor se face separat. Pregatirea pentru o foaie: albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana ce devine o...Citeste continuarea
Chiftele in bacon
Postat de: MotanLaOale in PorcPainea se inmoaie in apa si se stoarce bine, bine. Ceapa se curata, se da pe razatoarea mica si se lasa la scurs pe o farfurie inclinata. Mararul se toaca marunt. Intr-un castron se...Citeste continuarea
Cartofi taranesti la cuptor
Postat de: MotanLaOale in PorcCartofii se fierb in coaja 20 de minute, se curata dupa si se taie cuburi potrivite. Ceapa se curata si se taie julien. Costita se taie fasii. Intr-o tava se pune uleiul si punem cuburile...Citeste continuarea
Salata cu piept de pui, legume si...
Postat de: autodiag in SalatePe un platou se asaza un inel de la o tava detasabila de tort cu diametrul de 18 cm. De jur-imprejurul lui se pune hartie de copt in interior. Cartofii fierti se taie cubulete si se asaza pe...Citeste continuarea
Ceafa de porc la gratar, cu cartofi...
Postat de: vasimur in PorcPasul 1. Mai întâi tăiem carnea felii, nu mai groase de un deget (1-2 cm), o spălăm bine după care o ștergem cu prosoape de hârtie (pentru a îndepărta gustul...Citeste continuarea
Salata de ciupercute cu maioneza si...
Postat de: claudiaO in SalateÎncingem uleiul si punem ciupercile întregi, spălate si curățate inainte. Presaram putina sare si amestecam ciupercile ca sa nu se prinda de tigaie. Punem un capac si tinem pe foc...Citeste continuarea
Desert bomboane Raffaello
Postat de: trifadalia in DulciuriSe sparg samburii de migdale si se pun intr-un castron pana la formarea bomboanelor. Margarina impreuna cu zaharul se pun pe foc pana se topeste tot zaharul, amestecand continuu in ea. Se...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute
Postat de: claudiaO in Aperitive / GarnituriOuale le fierbem în apă cu sare cca 8-10 minute. Le lăsăm să se răcească, apoi le curățăm de coaja cu grija ca sa nu le rupem. Le tăiem pe fiecare in jumate. Scoatem ...Citeste continuarea
Desert prajitura Kati
Postat de: trifadalia in PrajituriSe pune faina cu untura si se amesteca, se adauga zaharul, sarea, praful de copt, ouale si smantana si se framanta pana se obtine un aluat omogen care se desprinde de pe mana si se imparte in trei...Citeste continuarea
Aperitiv bruschete cu pate de ansoa
Postat de: aliliana in Aperitive / GarnituriPestele de scurge de ulei. Uleiul se pune intr-o ceasca separat pentru ca va fi folosit. Se toaca marunt pestele si se pune in mojar. Se paseaza bine. Cand este aproape o pasta, se pune untul...Citeste continuarea
Sarmale cu pasat
Postat de: GeaninaBot in Mancaruri cu carneSe taie ceapa, ardeiul si se pun la calit. Se taie pieptul de porc si se prajeste. Se amesteca cele doua compozitii, se adauga boia, carnea tocata si pasatul, se condimenteaza si se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi caramel, cu...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriFoile caramel: Intr-o cratita puneti zaharul, o trasferati pe foc. Cand zaharul s-a caramelizat, adaugati apa, lasati pe foc pana zaharul caramel este complet dizolvat. Trageti deoparte si...Citeste continuarea
Aperitiv rosii cherry umplute
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe spală roșiile, se decupează de la baza fiecăreia câte un căpăcel și se golesc, cu atenție, de conținut. Se umplu roșiile cu cremă de brânză, cu salată de vinete, sau...Citeste continuarea
Desert tort musuroi de cartita
Postat de: MotanLaOale in TorturiBLAT: Se separa albusurile de galbenusuri. Galgenusurile se amesteca cu uleiul si apa. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema...Citeste continuarea
Desert tort onomastic si de An Nou
Postat de: ancutsa in TorturiSteluţele de ciocolată: Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, apoi se formează steluţe pe o hârtie de copt, se pun scobitori sau frigărui,...Citeste continuarea
Desert faguri
Postat de: Ina in DulciuriMixam ouale cu zaharul. Adaugam pe rand uleiul, laptele, faina si amoniacul stins cu zeama de lamaie, mixand dupa fiecare. La final incorporam esenta de rom si praful de sare. ...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute pentru revelion
Postat de: Ksenya in Aperitive / GarnituriOuale le taiem un pic la capte pentru stabilitate, apoi le taiem pe mijloc. Intr-un castron adaugam galbenusurile, le zdobim cu furculita, adaugam maioneza, mustarul, usturoiul zdrobit si...Citeste continuarea
Desert rulada (buturuga) Rocher...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Intr-un bol se pun ouale cu praful de sare si zaharul. Se mixeaza impeuna timp de 10 minute pana isi dubleaza, chiar tripleaza volumul. Devine o compozitie cremoasa si mai albicioasa....Citeste continuarea
Aperitiv biscuiti sarati
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriFaina se amesteca cu untul rece, taiat in cubulete, pana rezulta un aluat nisipos. Apoi adaugati cascavalul ras fin, cimbrul, rozmarinul, smantana si sarea (nu multa, daca...Citeste continuarea
Curcan la cuptor
Postat de: Dea_Dea in Mancaruri cu carneIncingem cuptorul la 180 grade C. Ne apucam sa curatam legumele, spalam curcanul si il uscam cu servetele de hartie. Taiem cateii de usturoi feliule, crestam curcanul din loc in loc si punem...Citeste continuarea