Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert cornuri cu crema de patiserie
Postat de: simona72 in DulciuriPentru aluat: am ales un aluat asemanator cu cel de cozonac. Puteti sa alegeti si varianta mai economica, adica fara ou, doar cu lapte, fara unt, doar cu putin ulei. Pentru inceput se face maiaua....Citeste continuarea
Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeSe curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt. Se curăță cepele și usturoiul, se spală,...Citeste continuarea
Fish fingers sau crochete de peste...
Postat de: Bucataras in SalauTaie fileul de salau batonete de 2 degete latime si stropeste-le cu fresh-ul de lamaie. Intr-un blender pune covrigeii si parmezanul si macina bine. Ideea de baza este sa nu-i faci...Citeste continuarea
Sos de ciuperci, cu smantana
Postat de: RODIMUR in SosuriSe curăță ciupercile de pielițe și filamente, se îndepărtează baza piciorușelor, se spală bine în câteva ape și se taie, dar nu bucățele foarte mici. Se curăță...Citeste continuarea
Lasagna cu spanac si ciuperci
Postat de: madi_marin in LasagnaPunem apă cu sare şi un pic de ulei la fiert pentru foile de lasagna. În alt vas punem roşiile din conservă pe care le mărunţim ( ca să nu avem bucăţi mari), sosul de roşii şi...Citeste continuarea
Mancare de pui cu masline
Postat de: MotanLaOale in PuiPulpele de pui se curata si se taie bucati. Ceapa se curata si se toaca la robot, pana se face aproape pasta sau se da pe razatoarea fina. Maslinele se spala in apa rece si se pun la scurs....Citeste continuarea
Varza cu afumatura
Postat de: ella87 in Mancaruri cu carneTocam varza fideluta, o punem intr-un bol si o amestecam cu putina sare, o lasam 10 min. Legumele le spalam si le tocam maruntel, o sa le calim putin in ulei alaturi de scarita sau ce aveti....Citeste continuarea
Desert inghetata de capsuni servita...
Postat de: merisor67 in DulciuriSpălăm bine căpșunile, le îndepărtăm codițele și le lăsăm la scurs, într-o sită. Apoi, le tăiem în sferturi și le stropim cu zeamă de lămâie. Aceasta ajută...Citeste continuarea
Ciorba cu pastai
Postat de: ella87 in CiorbeTaiem legumele dupa preferinte, eu le tai mai mic. Taiem coasta, sunca ce doriti afumata sa fie sa dea gust ciorbei. Le calim putin in ulei cat sa se inmoaie usor. Adaugam apa sare si piper si...Citeste continuarea
Salata de leurda cu rosii
Postat de: MotanLaOale in SalateRosiile se spala si se taie felii. Leurda se spala si se taie fasii. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron. Se pune ulei de masline, otet, sare, zahar si piper si se amesteca...Citeste continuarea
Desert prajitura Fanta
Postat de: nana in PrajituriBlatul: Albușul se amesteca bine pana devine tare (cu sare), și se da la frigider. Gălbenușul și zaharul se bat bine pana devine cremos, pui uleiul in fir subtire. Faina, cacao și praful...Citeste continuarea
Desert prajitura/tort cu morcovi
Postat de: nana in PrajituriSe bat ouăle cu zaharul pana se topește zaharul, se pune uleiul in fir subțire (se amesteca continuu), apoi se adauga restul ingredientelor (la final se adauga faina). Se pune foaie de copt...Citeste continuarea
Coaste afumate la slow cooker...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerCoastele se portioneaza si se pun in vasul aparatului slow cooker Crock-Pot . Se toarna apa si uleiul si se pune capacul. Se pune aparatul pe functia high pentru 5 ore. Se scot coastele...Citeste continuarea
Salata de legume cu leurda
Postat de: MotanLaOale in SalateSe curata castravetele, ceapa si ridichiile si se taie rondele. Rosiile se taie felii. Leurda se spala si se taie marunt. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron si se pune ulei...Citeste continuarea
Snitele de porc in crusta de pesmet...
Postat de: AdrianUdrea in PorcSe feliaza cotletul de porc in felii foarte subtiri. Se bat feliile de carne cu ciocanul de snitele, apoi se presara putina sare peste ele. Se amesteca ouale cu sare, piper si mustar...Citeste continuarea
Desert boccelute cu bezea si nuca
Postat de: lucy2002 in DulciuriIntr-un castron se pune faina, praful de sare si zaharul vanilat si se amesteca foarte bine. Adaugam untul rece taiat bucatele si incepem a framanta cu ajutorul degetelor pana obtinem un aluat...Citeste continuarea
Desert cosulete Duo cu ciocolata si...
Postat de: merisor67 in DulciuriTopim, în vase separate, la bain marie, ciocolata albă și ciocolata amăruie. Când sunt fluide, cu ajutorul unei pensule tapetăm pereții formelor de brioșe din silicon cu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu piscoturi si mure
Postat de: anuta in PrajituriO mana de mure proaspete se dau in cateva clocote cu o cana de zahar si 100 ml apa rece, apoi se lasa sa se raceasca bine, chiar se dau 10-15 minute la frigider. Se taie 7-8 piscoturi in 2...Citeste continuarea
Supa crema cu chimen si galusti...
Postat de: anuta in SupeSe curata zarzavatul, se taie marunt si se pune la fiert, acoperit de apa cu un praf de sare, lingurita de amestec de legume si un strop de ulei de masline. Cand zarzavatul se fierbe bine, se...Citeste continuarea
Ciorba radauteana cu muschi de porc
Postat de: anuta in CiorbeCarnea se spală bine, se taie bucăţele şi se pune la fiert într-o oală cu apă rece şi o linguriţă de sare; se lasa sa dea in 2-3 clocote, dupa care scurgem apa in care a fiert si se...Citeste continuarea
Aperitiv rulada cu spanac, branza,...
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriGalbenusurile frecate un pic cu uleiul si sarea se amesteca cu piureul de spanac bine scurs, se adauga si smantana, se pipereaza. Albusurile se bat spuma tare cu un pic de sare, se...Citeste continuarea
Rotite din vinete umplute
Postat de: anuta in Mancaruri de legumeJumatate de cescuta de cus-cus se opareste cu 3/4 cescuta de apa fiarta, se adauga un strop de ulei de masline, un praf de sare, se acopera si se da deoparte sa se inmoaie. Vanata mare se...Citeste continuarea
Vinete umplute cu carne tocata de pui
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeSe spala vinetele si se taie in doua pe lung si se scobeste miezul cu ajutorul unei linguri. Miezul scobit il vom toca marunt si-l vom folosi la umplutura. Vinetele scobite se presara cu sare...Citeste continuarea
Desert rulada cu blat de cafea si...
Postat de: anuta in PrajituriIntai se pune intr-un ibric la fiert o cana de apa si cand da in clocot se pun perlele de tapioca la fiert. Se lasa sa fiarba cca 10-15 minute, amestecand cand si cand. Se opreste focul dupa ce...Citeste continuarea
Cotlete de porc umplute cu fasole...
Postat de: anuta in PorcCotletele se spala si se zvanta, apoi se face cu un cutit ascutit, in partea superioara, cate o taietura, pe mijlocul laturii cu carne, fara a taia lateralele cotletelor, taietura dusa cu grija...Citeste continuarea
Stufat cu carne de ied
Postat de: Bunica in Mancaruri cu carneBucatile de carne portionate se spala si se pun la fiert intr-un vas /cratita incapator. Se spumeaza din cand in cand. Cat fierbe carnea spala si curata usturoiul si ceapa verde, apoi le tai...Citeste continuarea
Peste in crusta de verdeata si...
Postat de: anuta in SalauSe prepara pasta de verdeata blenduind patrunjelul verde cu 2 catei de usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, un praf de sare si piper. Fiecare bucata de peste se unge cu ulei de...Citeste continuarea
Aperitiv cosulete de primavara
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriSe taie foile de placinta in patrate cu latura de cca 15-20 cm. Se curata ceapa si se taie julien, apoi incingem un strop de ulei de masline si calim ceapa cu ardeiul curatat si taiat...Citeste continuarea
Desert tort Tiramisu
Postat de: RODIMUR in TorturiSe fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească. Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă,...Citeste continuarea
Ciorba primavaratica de fasole boabe
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postFasolea se pune la inmuiat de seara. Se curata ceapa, ceapa verde, zarzavatul, ardeiul, se spala si se toaca marunt. Eu am pus la fiert fasolea cu putina sare in oala sub presiune, cam o...Citeste continuarea
Sos marocan Chermoula
Postat de: mihaelar63 in SosuriPrepararea este foarte simpla. Mai mult timp dureaza pregatirea condimentelor. Stoarceti lamaia. Curatati si pisati usturoiul. Spalati, zvantati si tocati...Citeste continuarea
Mancare de varza murata
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri cu carneVarza se pune la desarat in apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se scot cotoarele, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa, morcovii si ardeii se curata si se toaca. Ciolanul,...Citeste continuarea
Ciorba de ardei umpluti cu carne de...
Postat de: mihaelar63 in CiorbeLegumele se curata si se spala. Tocati ceapa marunt. Taiati radacinoasele dupa preferinta. Taiati foarte aproape de codita ardeii si curatati de seminte. Spalati si ii lasati...Citeste continuarea
Varza dulce cu smantana si marar
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeCuratam varza de primele foi si o taiem fideluta si o frecam cu putina sare pana se inmoaie un pic. Ceapa tocata si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici se pun la calit cu 5 linguri...Citeste continuarea
Tocana de primavara ploioasa
Postat de: Constelatialeu in PorcDupa ce am reusit sa fentez un pic ploaia ( ploua infernal ) si-am adunat ceapa verde si usturoi verde, patrunjelul a ramas pe brazda, ca m-a gonit un nor plin de ploaie.....am plecat din gradina...Citeste continuarea
Stufat de iepure la Multicooker...
Postat de: merisor67 in MulticookingPorționăm carnea de iepure în bucăți mai mici și o curățăm de grăsime și pelicula de deasupra. Presărăm sare și piper peste carne și o lăsăm puțin la odihnit, cât...Citeste continuarea
Desert tort cu hortensii si...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, se adaugă îndulcitor, apoi treptat gălbenuşurile, migdalele măcinate, făina și praful de copt. Compoziţia...Citeste continuarea
Salata de vinete, in stil grecesc (2)
Postat de: RODIMUR in SalateVinetele se scot de seara din congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. A doua zi, vinetele se tamponează cu un prosop de...Citeste continuarea
Ciorba de rasol de vita, acrita cu...
Postat de: RODIMUR in CiorbeRasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și...Citeste continuarea
Salau pane cu cartofi prajiti cu sos
Postat de: cristina1985 in SalauSalaul se decongeleaza. Se taie in 3 bucati fiecare file, deci vor rezulta 6 bucati peste care se presara sare si piper. Se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc in ulei incins. Cartofii...Citeste continuarea
Desert papanasi fierti cu branza...
Postat de: simona72 in DulciuriDaca folositi o branza de vaci mai uscata, este nevoie sa o desfaceti (zdrobiti) cu furculita. Se adauga oul, sarea, zaharul si vanilia si se amesteca. Apoi se adauga si ingredientele uscate,...Citeste continuarea
Cartofi noi la cuptor, cu...
Postat de: vasimur in PorcPasul 1. Curățăm cartofii, ceapa, morcovul și pătrunjelul și le spălăm bine. Eu am folosit o legătură de ceapă verde, atât pentru chifteluțe cât și pentru salată. Ceapa...Citeste continuarea
Socata preparata in trei moduri
Postat de: merisor67 in BauturiMai întâi pregătim niște borcane de sticlă, pe care le clătim bine. Eu am avut două borcane de 2,5 l și unul de 5 l, pe astea le-am avut libere și în ele am...Citeste continuarea
Desert gogosi
Postat de: dantes in DulciuriDrojdia se dizolva in putin lapte caldut indulcit. Separat intr-un vas se bat ouale intregi cu zaharul si putina sare, apoi se toarna peste faina si se amesteca incet ca sa se absoarba toata...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mascarpone si...
Postat de: anuta in DulciuriSe prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intareste. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se leaga, apoi se incorporeaza in albusurile tari, se...Citeste continuarea
Tarta usor picanta cu ceapa rosie...
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriSe prepara aluatul din ingredientele mentionate, se framanta foarte bine, se da la rece 15 minute, apoi se intinde intre 2 folii de plastic si se asaza in forma de tarta. Se incinge un pic...Citeste continuarea
Cuiburi din paste cu legume aromate
Postat de: anuta in PastePunem intr-o oala apa cu un praf de sare sa fiarba si, cand da in clocot, scufundam cuibuletele de taitei in spumiera sau in lingura speciala pentru paste (pentru a ramane pastele in forma de...Citeste continuarea
Supa de aripioare cu radacinoase si...
Postat de: anuta in SupeSe curata aripioarele si se parlesc, se taie varfurile, apoi se spala si se pun la fiert cu 4 l de apa, cu o lingurita de sare. Intre timp pregatim zarzavatul curatandu-l si spalandu-l bine....Citeste continuarea
Aperitiv bagheta umpluta in crusta...
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriTaiem capetele baghetei, o taiem in 2 jumatati si apoi pe lung. Scoatem o parte din miez, lasand pe coaja cca 0,5 cm. Preparam o omleta in tigaia incinsa cu un strop de ulei de masline,...Citeste continuarea
Desert tort cu mere intregi
Postat de: sufletista in TorturiMere -curatam merele de coaja, le scoatem cotoarele si le stropim cu zeama de lamaie. Tapetam o tava cu hartie de copt, adaugam zaharul si merele cu spatiu intre ele. In fiecare gaura de la...Citeste continuarea