Pentru acest sfârșit de săptămână am făcut o prăjitură răsturnată cu pere, care a ieșit mai bună, mai aromată și mai pufoasă decât toate ”răsturnatele” făcute până acum. Cu mare greutate ne opream după prima porție, deși le-am tăiat destul de mari...
Din ingredientele de mai jos am făcut o prăjitură răsturnată (8 porții mari!) într-o tavă dreptunghiulară de 24/30 cm.
Perele se spală, se taie în jumătăți, se curăță de coji, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care, cu o linguriță, sau cu un dispozitiv special, se îndepărtează cotorul/semințele și partea tare, pietroasă/lemnoasă din mijloc.
În tava de copt se pune untul, feliat subțire și deasupra zahărul tos, presărat uniform, pentru nivelarea bazei.
Se pun jumătățile de pere, cu partea interioară în sus, de-a lungul tăvii, de o parte și de cealaltă, lăsând între ele un spațiu de 1 cm pentru porționarea prăjiturilor.
Se pune dulceață în scobitura făcută pentru îndepărtarea cotorului și apoi se presară scorțișoara și zahărul brun (cam câte o linguriță de zahăr brun pe fiecare jumătate de pară).
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se topește tot zahărul. Atunci se ia tava din cuptor și se lasă să se răcorească.
Între timp se prepară blatul. Albușurile se mixează cu praful de sare și când au început să crească în volum, se adaugă: zahărul, puțin câte puțin, vanilia, gălbenușurile, turnate unul câte unul și la urmă, ”în ploaie”, făina albă, amestecată în prealabil cu praful de copt.
Când perele s-au răcorit, se toarnă blatul peste ele, având grijă să se umple toate spațiile.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se scoate tava din cuptor și după ce prăjitura se răcește complet, se desprinde de jur împrejur de tavă, cu lama subțire a unui cuțit și se răstoarnă ușor pe un platou.
Se porționează în prăjituri sub formă de dreptunghi, fiecare din el având câte o pară în centru. Se decorează cu ciocolată topită la bain-marie, cu o lingură de ulei.
1
Alegeți pere tari, dar coapte, frumoase, fără defecte, pentru a le putea curăța frumos și ușor.
2
Scoateți cotorul (și stratul lemnos/pietros din jurul lui) cu grijă, ca să nu stricați forma perei.
3
Nu țineți tava cu perele la cuptor, decât până ce se topește zahărul. Dacă, totuși, perele sunt foarte tari, puteți să mai lăsați tava în cuptor, până ce acestea se înmoaie puțin.
4
Mixați bine albușurile și apoi toată compoziția cu gălbenușuri, pentru ca aluatul de blat să nu se lase, la adăugarea făinii. În acest caz, blatul nu va mai fi pufos, așa cum trebuie, ci clicos, necrescut.
5
Turnați blatul în tavă, doar după ce perele s-au răcorit.
6
Răsturnați prăjitura după ce s-a răcit complet și după ce ați desprins-o de tavă, de jur împrejur, cu lama subțire a unui cuțit.
7
Porționați prăjitura în așa fel încât fiecare să aibă o pară în mijloc.
8
Dacă nu vreți să ornați cu ciocolată, puteți presăra zahăr pudră, dar decorul cu ciocolată este mult mai bun, la această prăjitură.