Intr-o oala de 4-5 litri punem otetul, o lingura de sare si completam cu apa, nivelul in oala va fi jumate.
Curatam varza de primele foi si o trecem printr-un jet de apa apoi o crestam la cotor.
Cand incepe sa clocoteasca apa, punem varza cu cotorul in jos in momentrul cand si-a schimbat culoarea o intoarcem pe celalta parte. Cu ajutorul unei furculite si a unui cutit desprindem foile. Frunzele de la exterior vor deveni mai maleabile. Le scoatem intr-ul bol .Continuam operatiunea pana desprindem foile mari. Frunzele mici le vom toca nu le vom pune la fundul oalei ca suport. Se taie cotoarele si se imparte frunza cat mai egala in doua sau trei depinde de marimea frunzei si cat de mici sau mari vreti sa faceti sarmalele.
UMPLUTURA
Curatam legumele si le spalam. Intr-o tigaie punem uleiul la incins si adaugam ceapa tocata si un pic de sare. Dupa ce s-a inmuiat ceapa adaugam morcovul dat pe razatoarea mica, lasam pe foc si amestecam pana se inmoaie si morcovul. Tragem tigaia de pe foc si lasa sa se racoreasca.
Peste carnea tocata adaugam: ceapa cu morcovul, pasta de tomate, orezul spalat si scurs, condimentele dupa gustul nostru( cimbrul , mararul, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce) si amestecam foarte bine.
Incepem sa formam sarmalele. Pe fiecare frunza punem cate o lingura de umplutura si o rulam, iar cu degetul infundam capetele. Asezam sarmalele in oala dupa ce am pus ca suport ( pat ) varza tocata marunt. Adaugam apa sau suc de rosii si fierbem sarmalele la foc potrivit, cand incep sa fiarba se reduce temperatura la minim si sa lasa sa fiarba la foc mic pana sunt facute.
Sunt foarte bune cu mamaliguta si smantana!!!
Pofta buna!
1
incepeti cu prepararea umpluturi pentru a se intrepatrunda aromele
2
se pot fierbe si in suc de rosii