E un fel de ruladă cu scorțișoară, foarte populară în Estonia, fiind gătită la diverse aniversări sau alte ocazii speciale, tăiată pe jumătate, apoi împletită și unită la capete, sub forma unui colăcel, cu multe straturi, crocant la exterior și moale, aromat la interior! Eu i-am adus în plus, aroma incofundabilă, a semințelor de mac. Spor și poftă bună!
Într-un bol se amestecă drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi se adaugă laptele călduț, sarea și două linguri de făină. Se amestecă ușor și se lasă la dospit maiua cca. 15 minute, acoperită.
Între timp se topește untul și se amestecă cu cele două gălbenușuri. Amestecul obținut se pune peste maiaua dospită, se încorporează ușor, apoi se adaugă făina cernută și se începe frământarea cu restul de făină.
Se frământă un aluat nu prea tare, ca la cozonac, cca. 10 minute și se lasă la crescut cca. 30 minute acoperit cu un șervet de bucătărie.
Între timp pregătim umplutura. Într-un bol punem untul moale, zahărul, macul măcinat și scorțișoara, amestecându-se până ce se înglobează toate ingredientele.
După ce aluatul a dospit se împarte în două părți egale, se aplatizează ușor cu mâinle, apoi se întinde într-o foaie dreptunghiulară de cca. 1 cm grosime.
Se unge toată suprafața cu trei treimi (treisferturi!) din umplutură, apoi se rulează, ca să se obțină un rulou.
Cu un cuțit bine ascuțit se taie exact în două pe toată lungimea ruloului, dar atenți să rămână un capăt netăiat, ca să fie de ajutor la împletit. Se răsucesc cele două părți, astfel încât părțile tăiate să fie în sus. Se unesc marginile, formând o coroniță, iar cu umplutura rămasă se ung deasupra. Coronița obținută se așează într-o tavă termorezistentă tapetată cu foaie de pergament și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 200 grade, apoi se reduce focul la 180 grade și se lasă cca. 25 de minute, până se rumenește ușor.
Se servește cald sau rece alături de o cană cu lapte sau de ce nu alături de un vin roșu demisec.
Spor și poftă bună!