De fapt, am umplut o singură vânătă (mare, ce-i drept) tăiată în două, care-mi rămăsese de la o salată, iar de umplut am folosit tot așa, ciupercuțele rămase de la o tocăniță. Cu ocazia aceasta am terminat ingredientele de prisos și am făcut, în același timp, un preparat gustos, care în plus, mai este și de post.
Mă gândesc că, totuși, nu aș fi umplut mai multe vinete ci doar atât cât să mâncăm amândoi la o masă de prânz, după ciorbiță și înainte de desert. Mi s-a părut suficient, pentru noi.
Evident, unde sunt mai mulți la masă, ingredientele se multiplică proporțional.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se scurg de apă și se feliază.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
Se adaugă ciupercil feliate în tigaia cu ceapa și usturoiul, se adaugă o ceșcuță cu apă și se fierb înăbușit, până ce se înmoaie și lichidul scade.
Vânăta se spală, se taie în jumătate de-a lungul și se scobește cu o linguriță. Miezul cu semințe al vinetei se poate arunca, dar ce este fără semințe se toacă mărunt și se pune la înmuiat în tigaie, cu ciupercile.
Se aleg, se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Între timp se fierbe cus-cusul în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când cus-cusul este fiert, se strecoară, se clătește cu apă rece și se lasă să se scurgă de apă.
Când cus-cusul s-a scurs, se adaugă în tigaia cu legumele călite și se condimentează cu: sare, piper, boia de ardei dulce și chilli. Se adaugă și pătrunjelul tocat, după care se omogenizează și se umplu jumătățile de vânătă cu această compoziție.
Deasupra, se toarnă câte două linguri de suc de roșii în fiecare jumătate de vânătă umplută.
Se pun vinetele umplute în tavă și se dau la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc ușor, iar vânăta se înmoaie.
Se scot vinetele din cuptor, se presară cu pătrunjel tocat și se servesc imediat, cu suc de roșii, dacă mai este nevoie. Cine vrea, poate servi cu smântână, dar acesta nu va mai fi un meniu de post.
1
Puteți folosi orice fel de ciuperci. Eu le prefer pe cele champignons.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.
3
Miezul vinetei poate fi tocat și înmuiat în tigaie cu ceapa, usturoiul și ciupercile. Eu prefer să nu folosesc partea de miez cu semințe.
4
Cine vrea, poate folosi orez, în loc de cus-cus.
5
Dacă nu țineți post, puteți servi preparatul cu smântână.