Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Tocana de ardei copti a la Durau
Postat de: Ksenya in Mancaruri de legumeCeapa o calim pana devine usor aramie, adaugam rosiile si lasam 5-6 minute. Adaugam ardeii rupti fasii (pe timp de iarna puteti folosi un borcan de ardei facuti de cu toamna la borcan reteta o...Citeste continuarea
Desert vafe belgiene
Postat de: privatelaura in DulciuriSe topeste untul, apoi se lasa deoparte. Intr-un vas, se mixeaza albusurile si un praf de sare. Cand devin dense si albe, se adauga zaharul. Se spumeaza pana se obtine o bezea ferma. Se adauga...Citeste continuarea
Gem de piersici
Postat de: Pungasa_Rogue in Dulceata / GemPiersicile se spala si se curata de samburi. Se amesteca cu zaharul si cu zeama de la o lamaie si se pun la foc. Dupa ce se inmoaie bine, se iau de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se dau apoi...Citeste continuarea
Ciuperci champignon cu vin alb si...
Postat de: momo121 in Mancaruri de legumeIntr-o tigaie punem uleiul si, cand s-a incins, punem untul, lasam sa se topeasca si adaugam ciupercile curatate si taiate bucati mari (eu le-am rupt cu mana), amestecam si lasam acoperite...Citeste continuarea
Cas la borcane pentru iarna
Postat de: rocsi_1612 in ConserveCasul, asa cum am precizat, bine scurs de zer, il curati putin de coaja ce o are deasupra. Dupa ce i-ati luat coaja, il taiati bucati potrivite. Il dati pe razatoarea cu ochiuri mari, il...Citeste continuarea
Egg muffins sau mini omlete pentru...
Postat de: Bucataras in Mancare copiiPune cuptorul la incalzit la 190 grade C. Pune o mana de spanac la sotat cu putin ulei de masline si un graunte de usturoi. Adaugat asa in omleta ii da un gust mai bun. Ingredientele...Citeste continuarea
Rosii umplute cu ficatei
Postat de: Xandrinne in FicatToci ceapa și o călești puțin în 2 linguri de ulei, pui și 2 căței de usturoi, tocați, după care adaugi ficățeii și îi călești și pe aceștia. Pui sare și piper după...Citeste continuarea
Afinata de casa
Postat de: vasimur in BauturiPasul 1. Afinele se curăţă de frunzuliţe şi impurități, se pun într-o strecurătoare și se spală ușor sub jet de apă rece. Pasul 2. După ce s-au scurs, se pun într-o...Citeste continuarea
Vinete umplute, la cuptor
Postat de: mirela0911 in PuiSe spala vinetele, se sterg apoi se taie in doua pe lungime. Se scoate mijlocul, pastrand o margine de 0.5 cm. Se presara cu sare si se lasa o jumatate de ora apoi se scurg de apa lasata....Citeste continuarea
Desert prajitura cu iaurt si mure...
Postat de: lucy2002 in DulciuriPunem gelatina la hidratat. Mixam frisca lichida pana isi dubleaza volumul si devine ferma. Intr-o tava de la chec am pus folie alimentara si am asezat piscoturile. Gelatina hidratata o...Citeste continuarea
Paine cu secara
Postat de: mihaelar63 in PiineSe amesteca in cuva masinii de paine, drojdia cu apa calduta, putina faina, zahar si maiaua de la painea precedenta. Dupa 10 minute se pune in aceasta ordine : restul de apa,...Citeste continuarea
Piure de fasole cu sos de ardei si...
Postat de: violeta30 in Mancaruri de postCurățăm ceapa și ardeiul, le spălăm și le tăiem cât mai fin. Adaugăm ceșcuța de ulei (50 ml) într-o cratiță și când e uleiul încins, punem ardeiul și ceapa...Citeste continuarea
Mancarica incropita
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneM-am dus in gradina am adunat fasolica, am curatat-o si am spalat-o apoi am taiat-o mai marunt. Ceapa am curatat-o, spalat-o si apoi am taiat-o marunt. Am taiat si bucatele de carne si apoi le-am...Citeste continuarea
Desert rasturnata cu mure
Postat de: Constelatialeu in PrajituriIntr-un castron am pus bananele pasate bine de tot, am adaugat galbenusurile, zaharul vanilat si zaharul tos si am mixat foarte bine cu mixerul. Separat albusurile cu un praf de sare le-am mixat...Citeste continuarea
Desert inghetata cu rom si stafide
Postat de: lucy2002 in DulciuriGalbenusurile, zaharul si untul se pun pe foc intr-o cratita si se amesteca continuu pana cand se topeste zaharul si compozitia se ingroasa. Adaugam stafidele si tragem cratita de pe foc....Citeste continuarea
Desert inghetata de vanilie cu zmeura
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriPuneti galbenusurile intr-o cratita mai groasa, adaugati si zaharul. Amestecati bine cu un tel. Puneti cratita pe foc, focul sa fie mic. Amestecati continuu cu telul, pana zaharul este complet...Citeste continuarea
Bors de perisoare din salau la...
Postat de: simona72 in MulticookingCarnea de peste se taie bucati si se trece prin masina de tocat carne sau printr-un robot de bucatarie. Peste pestele tocat adaugam cozile de ceapa tocate fin, patrunjelul tocat marunt, oul, sare...Citeste continuarea
Salata cu piept de pui marinat cu...
Postat de: momo121 in SalatePentru inceput de apucam de marinada. Intr-o tigaie punem uleiul si cand s-a incins adaugam ceapa tocata marunt si amestecam 1 minut. Peste...Citeste continuarea
Ciorba de burta express
Postat de: Ksenya in CiorbeSe pune burta la fiert cu stockul de legume pentru 20 minute. intre timp calim morcovul in cele 2 linguri de ulei; cand a inceput sa aiba culoare portocalie intens spre aramiu, dam deoparte....Citeste continuarea
Desert budinca de cozonac cu pere
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe unge o tava de 32x22 cm cu unt. Stafidele se inmoaie in putina apa, cu esenta rom.Cozonacul pe care l-am folosit eu, avea stafide , nuca si rahat.Acesta se taie felii,iar 6 din ele se...Citeste continuarea
Zeama de Dubova
Postat de: Constelatialeu in SupeIntr-o cratita cu apa am dat in 2 clocote aripioarele cu putina sare. In alta oala am pus apa la fiert, am adaugat putina sare si dupa ce au dat in clocot aripioarele, le-am transferat in oala...Citeste continuarea
Gem de piersici
Postat de: Bucataras in Dulceata / GemSpala bine piersicile, curata-le de coaja si indeparteaza samburii. Taie-le in cubulete si pune-le intr-o cratita pe foc, stropeste-le cu zeama de lamaie si amesteca. Stoarce lamaia peste...Citeste continuarea
Desert briose de vara cu capsuni si...
Postat de: ancutsa in PrajituriPentru brioşe: baţi spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, adaugi treptat gălbenuşurile și omogenizezi. Adaugi apoi făina, nuca și praful de...Citeste continuarea
Desert tort Amandina de casa -...
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Se bat spumă albuşurile, cu mixerul, cu un praf de sare și îndulcitorul lichid. Separat, se bat gălbenușurile, cu mixerul, până se albesc, se adaugă treptat...Citeste continuarea
Ciorba de stevie
Postat de: ancutsa in CiorbeSe curăță și se spală ceapa și morcovul. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare. Ardeiul gras se taie cubulețe. Ștevia se spală și se taie fideluță....Citeste continuarea
Ciorba de fasole galbena
Postat de: ancutsa in CiorbeSe curăță și se spală legumele. Într-o oală cu capacitate de 3 l, se călesc în puțin ulei încins ceapa, ardeiul gras verde și cel roșu, acestea...Citeste continuarea
Dulceata de cirese galbene
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală cireșele, apoi li se scot sâmburii. Se prepară un sirop din apă cu zahăr, iar când acesta începe să se lege, se adaugă fructele. Se...Citeste continuarea
Sirop de visine
Postat de: ancutsa in Sirop / CompotSe spală vișinele şi li se scot sâmburii. Se acoperă cu 330 g zahăr și se lasă așa câteva ore, pentru a-și lăsa sucul. Eu am obținut aprox 400 ml suc, pe care...Citeste continuarea
Dulceata de cirese cu merlot de zmeura
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală fructele şi se scot sâmburii. Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa cu zahărul. Când siropul începe să se lege, se adaugă fructele și...Citeste continuarea
Mancarica cu dovlecei, rosii si oua
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeCuratati si spalati legumele. Taiati bucatele ardelul si dovleceii. Tocati marunt cceapa si usturoiul. Incalziti uleiul intr-o cocota. Reveniti ceapa, usturoiul si paprika....Citeste continuarea
Suc de ananas cu ghimbir
Postat de: ctlina in BauturiCu un cutit de legume curatati ghimbirul de coaja.. Spalati radacina, dati-o pe razatoarea cea mica sau mixati-o. Puneti pasta obtinuta intr-un castron si adaugati 1/4 l de apa....Citeste continuarea
Aperitiv omleta cu andive si sunca
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriSe indeparteaza cotorul si se spala rapid sub apa rece andiva. Tocati andiva marunt. Bateti bine ouale cu branza cremoasa, adaugati piper. Intr-o tigaie de teflon puneti sunca...Citeste continuarea
Crema cu lapte de cocos
Postat de: ctlina in Retete diabeticiIntr-un castron sau in bolul robotului bateti ouale intregi cu indulcitorul sau zaharul. Incorporati laptele de cocos si vanilia amestecand in continuu. Varsati compozitia obtinuta in 4...Citeste continuarea
Budinca sarata algeriana cu faina...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriPuneti intr-un castron sau in bolul robotului faina de naut, uleiul, ouale, laptele, semintele de chimen, branza topita, si sarea. Amestecati bine cu un tel sau la robot. Incorporati treptat...Citeste continuarea
Pizza la tigaie
Postat de: daniastefania in PizzaTaiem feliile de paine cubulete, la fel si sunca sau salamul, respectiv rosiile. Intr-un bol amestecam bine ouale cu laptele si sare dupa gust. Punem un strop de ulei intr-o tigaie neaderenta....Citeste continuarea
Tagliatelle mare e monte
Postat de: Ksenya in PastePunem intr-o oala mare apa cu sare pentru paste. Separat, intr-o tigaie incapatoare calim usturoiul in cele 2 linguri de ulei de masline Adaugam ciupercile si la foc mediu, lasam cam 6...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de iaurt si...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se mixeaza bine cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul. Se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa. Se adauga cele 2 lg apa si esenta de...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu iaurt, zmeura...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBiscuitii ii rupeti bucati, ii puneti in blender si ii maruntiti. Untul il topiti pe baie de aburi. Intr-un bol amestecati biscuitii macinati cu untul. Asezati un inel detasabil,cu diametrul de...Citeste continuarea
Scarita de porc (Ribs) cu sos de...
Postat de: ctlina in PorcIntr-o oala mica puneti toate ingredientele de la marinata. Aduceti la fierbere si gatiti cateva minute pana cand caisele devin moi. Laisati sa se raceasca si presati totul cu o...Citeste continuarea
Salata africana Kachumbari
Postat de: ctlina in SalateSpalati si curatati legumele. Puneti sare si piment. Turnati peste ele sucul de lamaie. Amestecati bine si puneti totul intr-o farfurie de prezentare. Decorati cu coriandru....Citeste continuarea
Salata de castravete cu sos de avocado
Postat de: ctlina in SalateIncepem cu sosul de avocado. Presati si reduceti un sfert de avocado in piure. Amestecati-l cu iaurtul, mustarul si un pic de patrunjel tocat. Adaugati sare si piper dupa gust....Citeste continuarea
Salata de fructe cu seminte de chia
Postat de: ctlina in SalatePuneti toate fructele intr-un bol sau castron,. Daca sunt congelate, lasati-le 15 minute sa se decongeleze. Adaugati sucul de lamaie, apa si semintele de chia. Binenteles ca puteti sa...Citeste continuarea
Shakshuka (tocanita nord-africana)...
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de legumeSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se toaca ceapa si usturoiul marunt, iar ardeiul in cuburi mici. Cu ajutorul unui blender, se transforma in crema jumatate din...Citeste continuarea
Granola cu fructe uscate
Postat de: Satisfyyourcravings in Cook and smileSe preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Alunele, semintele, nucile se toaca, apoi se amesteca cu ovazul, vanilia si scortisoara. Se adauga uleiul si mierea si se amesteca usor. ...Citeste continuarea
Paste cu porumb, dovlecel si branza...
Postat de: Satisfyyourcravings in PastePastele se gatesc conform instructiunilor de pe ambalaj. Dovlecelul se taie in cuburi mici, patrunjelul si busuiocul se toaca marunt. Se incalzeste putin ulei de masline intr-o...Citeste continuarea
Orez cu naut si oua (ieftin)
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de legumeOrezul se fierbe in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. De preferat ca orezul sa fie gatit cu o zi in urma. Se raceste cat mai repede. Ceapa se taie rondele. Ouale se...Citeste continuarea
Biscuiti sarati (crackers) cu seminte
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de postSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intr-un bol, se amesteca faina cu zaharul si sarea. Se adauga uleiul si apa si se amesteca pana se obtine un aluat omogen si usor...Citeste continuarea
Conopida cu tocanita de fasole si...
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de legumeSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Se desface conopida in buchetele si se adauga intr-un bol, impreuna cu sare, piper si maioneza. Se amesteca cu grija pana cand canopida este...Citeste continuarea
Desert budinca de paine cu...
Postat de: Satisfyyourcravings in DulciuriFeliile de paine se ung cu unt si 2/3 din cantitatea de marmelada, apoi se taie in bucati de marime potrivita. Se aseaza intr-o tava/ cratita potrivita pentru cuptor, unsa cu unt, intr-un singur...Citeste continuarea
Tocanita de naut cu chorizo si salvie
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancaruri de legumeNautul se hidrateaza in apa rece peste noapte, apoi se fierbe 45 de minute in apa cu sare, pana devine fraged. Ceapa se taie julienne, usturoiul se piseaza si chorizo se taie felii. Se...Citeste continuarea