Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Se curăță ceapa, se spală, se taie grosier și se călește ușor, cât să se înmoaie numai, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește, se...
Mai întâi se pregătește umplutura. Spanacul se alege, se spală foarte bine în 4-5 ape și se pune la scurs, într-o strecurătoare.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei de...
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare, la foc iute. Se culege spuma care se formează și se aruncă.
Cât timp fierb cartofii, se curăță cepele verzi, se spală și se taie rondele.
Se face un mujdei fin de usturoi. Se...
Mazărea se scoate din conservă, se clătește sub jet de apă rece și se pune la scurs într-o strecurătoare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeiul gras, se...
Se scoate cu o seară înainte de preparare fasolea congelată din congelator și se lasă în strecurătoare, ca să se decongeleze natural și să se scurgă de lichid.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se zvântă și se șterg cu hârtie absorbantă.
Se...
Ciupercile se scot din conservă, se clătesc în câteva ape reci și apoi se pun în strecurătoare ca să se scurgă bine.
Cât timp ciupercile se scurg de apă, se curăță cepele și cățelul de usturoi, se spală și se taie mărunt.
Când s-au scurs bine,...
Țelina se curăță bine (ca să se elimine partea lemnoasă), se spală, se porționează în bucăți mai mici și se fierbe (de preferat, la aburi), până ce devine moale.
Cât timp fierbe țelina, se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie sub...
Se curăță cepele, se spală, se taie grosier și se călesc în ulei suficient și la foc mic.
Se elimină partea verde a prazului, iar cea albă se spală foarte bine și se taie rondele, cam de 1,5 cm grosime. Se călesc și rondelele de praz cu ceapa, înăbușit, până...
Urzicile se curăță cu mare atenție de impurități și se spală bine în 4-5 ape și apoi sub jet.
Se pune o oală cu 3 litri de apă sărată pe foc și când fierbe, se adaugă urzicile.
Cât timp fierb urzicile, se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie...
Vinetele se spală, se șterg cu un prosop de hârtie absorbantă și se porționează în felii groase de 1-1,5 cm.
Se ung feliile de vinete, pe ambele fețe, cu ulei de măsline, după care se condimentează cu: sare, piper, boia de ardei dulce, ierburi italiene și oregano....
Ardeii copți se scot din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural. Se va folosi și lichidul lăsat de ardei, la decongelare.
Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele și se călește foarte puțin în ulei suficient și la foc mic.
Ardeii copți...
Legumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute.
Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm.
Se presară: sare, piper și boia de ardei dulce pe ambele fețe ale feliilor de tofu.
Se...
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape.
Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare cartof în patru.
Usturoiul se curăță, se...
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert
Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Când grâul începe...
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios.
Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul.
Se spală ardeii, se curăță de...
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se scurg de apă și se feliază.
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
Se adaugă ciupercil...
Vinetele se scot de cu seară de la congelator, ca să se decongeleze natural, într-o strecurătoare și ca să se scurgă bine de lichid.
Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt.
Se spală roșiile cherry și se taie.
Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se...
Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa.
Se curăță...
Mai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se dau prin răzătoarea mare.
Se curăță ceapa...
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Se curăță cepele galbene și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se curăță ciupercile, se spală în...
Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf....
Pentru aluat, se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce...
Măslinele se spală sub jet de apă, se scurg bine și se fac pastă, date printr-un blender, mixer vertical, sau mărunțitor.
Se adaugă și cei doi căței de usturoi, se mixează și se amestecă bine compoziția.
La urmă se adaugă: oregano, piperul, cele două linguri de ulei de...
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii capia, se curăță de cotoare și de semințe, se taie fâșii mai mici și înguste, după care se călesc cu...
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei, la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, se taie cubulețe și se pune la călit, cu ceapa și usturoiul,...
Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc...
Mai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc mic.
Se rup rădăcinile spanacului și aproximativ 2 cm din tijă, se spală bine în 4-5 ape...
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă.
Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam 1,5-2 cm), se spală foarte bine, în câteva ape, iar apoi se mărunțesc și se călesc ușor...
Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri).
Se sotează rădăcinoasele timp...
Tocanita de cartofi, cu ardei copti
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se curăță ceapa, se spală, se taie grosier și se călește ușor, cât să se înmoaie numai, în ulei suficient și la foc mic. Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește, se...
Batoane crocante, cu spanac
Mai întâi se pregătește umplutura. Spanacul se alege, se spală foarte bine în 4-5 ape și se pune la scurs, într-o strecurătoare. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei de...
Cartofi rumeniti, cu ceapa verde si usturoi
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare, la foc iute. Se culege spuma care se formează și se aruncă. Cât timp fierb cartofii, se curăță cepele verzi, se spală și se taie rondele. Se face un mujdei fin de usturoi. Se...
Mancarica de cartofi, cu mazare
Mazărea se scoate din conservă, se clătește sub jet de apă rece și se pune la scurs într-o strecurătoare. Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală ardeiul gras, se...
Pasta de fasole verde
Se scoate cu o seară înainte de preparare fasolea congelată din congelator și se lasă în strecurătoare, ca să se decongeleze natural și să se scurgă de lichid. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se zvântă și se șterg cu hârtie absorbantă. Se...
Sote de ciuperci, cu ceapa verde si usturoi
Ciupercile se scot din conservă, se clătesc în câteva ape reci și apoi se pun în strecurătoare ca să se scurgă bine. Cât timp ciupercile se scurg de apă, se curăță cepele și cățelul de usturoi, se spală și se taie mărunt. Când s-au scurs bine,...
Piure de telina, cu mere
Țelina se curăță bine (ca să se elimine partea lemnoasă), se spală, se porționează în bucăți mai mici și se fierbe (de preferat, la aburi), până ce devine moale. Cât timp fierbe țelina, se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie sub...
Mancare de praz, cu masline, ceapa si rosii
Se curăță cepele, se spală, se taie grosier și se călesc în ulei suficient și la foc mic. Se elimină partea verde a prazului, iar cea albă se spală foarte bine și se taie rondele, cam de 1,5 cm grosime. Se călesc și rondelele de praz cu ceapa, înăbușit, până...
Tocanita de urzici, cu mamaliguta
Urzicile se curăță cu mare atenție de impurități și se spală bine în 4-5 ape și apoi sub jet. Se pune o oală cu 3 litri de apă sărată pe foc și când fierbe, se adaugă urzicile. Cât timp fierb urzicile, se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie...
Vinete aromatizate la grill, cu mujdei de usturoi
Vinetele se spală, se șterg cu un prosop de hârtie absorbantă și se porționează în felii groase de 1-1,5 cm. Se ung feliile de vinete, pe ambele fețe, cu ulei de măsline, după care se condimentează cu: sare, piper, boia de ardei dulce, ierburi italiene și oregano....
Pilaf cu ardei copti si ceapa verde
Ardeii copți se scot din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural. Se va folosi și lichidul lăsat de ardei, la decongelare. Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele și se călește foarte puțin în ulei suficient și la foc mic. Ardeii copți...
Branza tofu la grill, cu legume la aburi
Legumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute. Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm. Se presară: sare, piper și boia de ardei dulce pe ambele fețe ale feliilor de tofu. Se...
Garnitura de cartofi si ciuperci, la cuptor
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape. Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare cartof în patru. Usturoiul se curăță, se...
Reteta veche de desert - Grau fiert
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Când grâul începe...
Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios. Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Tocanita de dovlecei
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul. Se spală ardeii, se curăță de...
Vinete umplute cu ciuperci si cus-cus
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală, se scurg de apă și se feliază. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare. Se adaugă ciupercil...
Ardei umpluti cu salata de vinete
Vinetele se scot de cu seară de la congelator, ca să se decongeleze natural, într-o strecurătoare și ca să se scurgă bine de lichid. Ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt. Se spală roșiile cherry și se taie. Se spală ardeii, se taie în jumătăți și se...
Tocanita de vara, din cartofi
Se curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă. Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare, se taie julienne și se călesc, de asemenea înăbușit, cu ceapa. Se curăță...
Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Mai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se dau prin răzătoarea mare. Se curăță ceapa...
Tocanita de ciuperci, cu ardei copti
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se curăță cepele galbene și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Se curăță ciupercile, se spală în...
Pilaf cu urzici si leurda
Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf....
Placinte de post la tigaie, cu ceapa verde si marar
Pentru aluat, se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce...
Pasta de post, din masline negre
Măslinele se spală sub jet de apă, se scurg bine și se fac pastă, date printr-un blender, mixer vertical, sau mărunțitor. Se adaugă și cei doi căței de usturoi, se mixează și se amestecă bine compoziția. La urmă se adaugă: oregano, piperul, cele două linguri de ulei de...
Gulas de post, din ciuperci si cartofi
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală ardeii capia, se curăță de cotoare și de semințe, se taie fâșii mai mici și înguste, după care se călesc cu...
Tocanita de ciuperci pleurotus, cu mamaliguta
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei, la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente. Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, se taie cubulețe și se pune la călit, cu ceapa și usturoiul,...
Mancarica de fasole noua, in ardei gras
Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc...
Langosi de post, cu spanac
Mai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc mic. Se rup rădăcinile spanacului și aproximativ 2 cm din tijă, se spală bine în 4-5 ape...
Mancare de spanac, cu leurda si orez
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele și se călesc, la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă. Se taie și se aruncă partea inferioară a firelor de leurdă (cam 1,5-2 cm), se spală foarte bine, în câteva ape, iar apoi se mărunțesc și se călesc ușor...
Tocana de legume
Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri). Se sotează rădăcinoasele timp...