Pentru că mai am câteva punguțe cu fasole nouă în congelator, m-am gândit să prepar o rețetă de post într-o prezentare aspectuoasă. Așa se face că am mâncat fasolea cu tot cu ambalaj, iar dulceața nemaipomenită și gustul minunat al ardeilor grași a făcut să nu mai simțim nevoia unei garnituri, nici a murăturilor. Mi s-a părut o idee foarte bună, o rețetă gustoasă și prezentabilă, mai ales când avem invitați la o masă de post...
Fasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește, cu ceapa și usturoiul.
Se curăță morcovul și pătrunjelul, se spală, se taie (sau se dau prin răzătoare), după care se adaugă în oala în care sunt călite celelalte legume, cu 300 ml de apă. Se adaugă pasta de tomate și se lasă legumele la fiert, la foc mediu.
Când fasolea a fiert pe jumătate și apa s-a colorat, se strecoară și se adaugă în oala în care fierb celelalte legume. Se fierb legumele la foc mediu și dacă este nevoie, se adaugă apă caldă, ca să nu se întărească fasolea.
După ce a fiert fasolea, se mai ține puțin oala la foc mic, până ce scade sosul.
Se condimentează cu: sare, piper și cimbru și se ia oala de pe foc. Se adaugă pătrunjel tocat și se pregătesc ”recipientele” pentru servit: se spală ardeii grași, se taie în jumătate, de-a lungul, se curăță de cotoare și de semințe și se umplu cu măncărica de fasole. Se servește imediat, eventual cu ardei iute, dacă se dorește.
1
Fasolea nouă trebuie fiartă separat o singură dată, înainte de a fi adăugată în oala cu celelalte legume.
2
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.
3
Ca să nu se întărească fasolea, adăugați numai apă caldă, când este nevoie, la fiert.
4
Fierbeți mâncărica de fasole la foc mic, până ce mai scade puțin sosul. În această variantă, sosul trebuie să fie doar atât cât să ”lege” ingredientele, deoarece această mâncare nu se servește cu lingura.
5
Pregătiți din timp ”recipientele” pentru mâncarea de fasole, ca s-o puteți servi fierbinte.